Delikatne kąski kurczaka w gęstym sosie z dużą ilością zielonego. Zamiast zwykłego makaronu nitki jarzynowe , z chrupiącej marchewki. Taki obiad to piękne kolory na talerzu i świetny smak. Jestem pewna, że ani dzieci, ani nikt inny nie odmówi porcji takiego dania. Takie warzywne spaghetti możecie zrobić sami jeśli macie specjalne urządzenie tzw. spiralizer. Jednak dużo prościej kupić gotowe w sklepie(...)marki Fit&Easy. Możecie też pokroić marchewkę nożem w cienkie paski i obgotować ją tak jak warzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna . Takie jarzynowe nitki świetnie zastępują zwykłe kluski. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaDelikatna, czosnkowa sałatka makaronowa, z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego(...)czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy
Smak mojego domudodatek boczku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru oraz smaku dzięki czemu są niezwykle smaczne i z pewnością warte przygotowania w naszych domach. Łazanki z Młodą Kapustą - Składniki: ok. 400 g makaronu łazanki ok. 150 g surowego wędzonego boczku 1 średnia młoda kapusta 2 cebule kilka łyżek masła ok.łyżka mąki pszennej sól, pieprz Łazanki z Młodą Kapustą - Sposób przygotowania: Cebule(...)patelni - do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Uprażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do młodej kapusty. Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (do wody warto dodać kilka łyżeczek oleju - dzięki temu łazanki nie posklejają się) . Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy. Moje posty
Słodka Stronadymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram(...)Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli
Patchworktych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :) Składniki na spaghetti: – 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego – 80 g brązowej soczewicy
Kuchenne Wariacjemeksykańskiej Bonduelle <---Klik 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szkl wody 1 łyżeczka warzywka np. domowej roboty sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka około 150 gr nieugotowanego makaronu penne oliwa do smażenia 1. Na oliwie przesmażam cebulkę pokrojoną w piórka. Dodaje obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę je i pieprzę i przesmażam z 10 minut(...)się sucho na patelni podlewam całość wodą, troszkę solę, pieprzę, dodaję po szczypcie papryk oraz warzywko. Przykrywam pokrywką i duszę co jakiś czas mieszając. 3. W tym czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia kiedy warzywa są już prawie miękkie dodaje mieszankę meksykańską, mieszam, sprawdzam smak oraz dodaje koncentrat pomidorowy i czekam aż całość ładnie się połączy
Gotowanie...to proste !Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja(...)Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe
Kuchcik gotujeEksperymentalny obiad z jarmużem. Jak myślicie: Udał się Agnieszce? Odpowiedź jest tylko jedna! Jaka... ? - TAK!!! 😁 Składniki: opakowanie dowolnego makaronu 200g jarmużu 2 cebule średnie 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście jarmużu myjemy i wycinamy z nich grubsze fragmenty łodyg. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)będzie na wpół miękki dokładamy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i dalej dusimy. Uduszony jarmuż zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Gotowy jarmuż wykładamy na ugotowany makaron. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK 1/2 l bulionu dashi 50 g makaronu somen, 3 pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty(...)miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić. Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pastę miso, szpinak i cebulkę dymkę. Mieszać, aż miso się rozpuści. Wlać do miseczek z makaronem
ClauditteMissCookingBardzo proste i pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko(...)dodajcie więcej pieprzu cayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńrazem przepis na zapiekane muszle nadziewane kurczakiem i brokułami z sosem pomidorowym. To świetne danie na obiad lub na kolację. Muszle nadziewane są banalne w przygotowaniu, a każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka(...)Węglowodany: 189 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 841,3 kcal Białko: 50,5 g Tłuszcze: 29 g Węglowodany: 94,5 g Sprawdź również ten przepis – makaron z pesto . Artykuł Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g boczniaków 1/2 brokuła 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 cebula oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. … Czytaj dalej Makaron z boczniakami i tuńczykiem
czarrna od kuchniubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną. Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem 2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako side(...)pokrojone mięso, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj zimne masło, dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcję makaronu gotuj w posolonej wodzie około 4 minut, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki. 4. Filet Halibuta z karmelizowanym
SMYKWKUCHNIZupka spaghetti jest już w sumie na blogu, ale jak coś jest smacznego to warto przypomnieć.Ta ciut jest inna-klopsiki są mniejsze , makaron też ciut inny-ale też domowy.No i dodałam tym razem ciut śmietany. 30-40 dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek mieszanka warzyw pokrojonych w kostkę koncentrat pomidorowy listek, ziele domowa vegeta(...)śmietana makaron Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, uformować malutkie kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól, vegetę .Dodać koncentrat i mieszankę warzyw .Zagotować, do gotującej się wody wrzucać mięsne kulki.Gotować około 15-20 minut.Dodać ugotowany makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić.Chwilkę jeszcze podgotować.Na koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzeniesałatka jest idealna na piknik ale można taką przygotować sobie również do pracy. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Lubella ma w swojej ofercie nowe wersje makaronów Lubella Mini, dzięki nim można pobudzić wodze fantazji i wyczarować wspaniałe dania. #lubelloveinspiracje i #lubella Składniki: - 250 g makaronu #Lubella mini rurki 5 warzyw - 100 g sera gouda (można użyć innego(...)mini mozzarelli - 5 jajek - 400 g pomidorków koktajlowych - 3 ogórki zielone - pół cebuli lub jedną małą - 1/2 pęczka szczypiorku - 5 łyżek majonezu - natka pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg. opakowania. Po ostygnięciu dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser gouda, mozzarellę przekrojoną na cztery części, drobno posiekaną cebulę, jajka ugotowane na twardo i pokrojone w większą kostkę. Dodajemy sól
Kulinarne życie