Domowy makaron W dzisiejszych czasach mało komu, chce się robić domowy, gnieciony makaron. Wchodzi się do sklepu i jest...drobny, gruby, kolorowy, długi, krótki, jakie tylko chcecie. Ale uwierzcie mi, żaden nie będzie smakował Wam jak ten zrobiony własnoręcznie. Bez wyszukanych dodatków, prawdziwy, jajeczny makaron. Wymaga tylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli(...)nożem w dowolnej grubości paski, nitki, kto co lubi. Roztrzepać palcami paski i rozłożyć na stolnicy. Wkładać do gotującego się osolonego wrzątku i gotować około 5 min. Można również makaron po pokrojeniu rozłożyć na czystej, suchej ściereczce, wysuszyć, przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Taki makaron można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego
na moim stole...Czasami przychodzi taki dzień, że nie mam czasu lub ochoty na długie stanie przy "garach" i w takich chwilach przygotowuję właśnie takie danie. Jest to makaron ryżowy z warzywami, mięskiem, a wszystko to skąpane w sosiku na "chińską nutę". Lubię takie dania nie tylko ze względu na ich niesamowity smak, ale również dlatego, że pełnią one funkcję wymiatacza resztek(...)wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie jest sycące, aromatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach
Rozpustne gotowanieJakiś czas temu dostałam makarony od Makaronoholicy . Nie mogłam obojętnie obok nich przejść . Postanowiłam zrobić proste danie o charakterystycznym ostrym smaku . Nadchodzę trzymajcie się hi hi . Tak oto powstało moje danie . Potrawka drobiowa z warzywami na ostro . Składniki na sos : pomidory 4 szt (sparzyć i pokroić w kostkę ) papryczka piri piri ( dosłownie szczypta odrobinę bo jest diabelnie(...)czerwona 1 szt sól prowansalska do smaku Dodatkowo: udka z kurczaka 5 szt sól papryka czerwona słodka szczypta papryka czerwona ostra szczypta pieprz biały mielony szczypta makaron spaghetti Międzybrodzki 350 g Wykonanie sosu: Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. cukinie myjemy i kroimy w paseczki . Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnie
Różowa kuchniaUltra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie - w sam raz na tak paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym(...)odsączone suszone pomidory 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej świeżo mielony czarny pieprz kilka listków natki pietruszki 4 odsączone kapary (można pominąć :)) 1 ząbek czosnku 5 czarnych oliwek Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy przekładamy go na patelnię, dodajemy oliwę i pomidory pokrojone w kostkę razem
Spektrum SmakuCzas rozpocząć sezon na bób :) Na pierwszą potrawę z tym warzywem proponujemy pyszny i szybki makaron a’la carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera(...)Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody. Bób wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce
Kolizje SmakówMakarony są niezwykle wdzięcznym materiałem na obiad. Też tak uważacie? Z wszystkiego można przygotować do nich pyszny sos, wystarczy mieć np zawsze w pogotowiu pomidory pod różną postacią (w zasadzie czy passata, czy pomidory w kawałkach, wszystko się nada), jakiś dodatek do tego i mamy szybki i pyszny obiad. U mnie w lodówce było wędzone udo z kurczaka(...)zawahałam się go użyć. Potrzebujemy: opakowanie makaronu Fusilli, u mnie makaron od Primo Gusto 1 mała cebula 1 ząbek czosnku opakowanie pomidorów w kawałkach, ja użyłam pomidorów w kawałkach od Primo Gusto 1 wędzone udo z kurczaka 3 łyżki śmietany (18 lub 30%) 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy wedle wskazówek producenta, al dente
MamaOskarkailości składników wydobywa z potrawy kwintesencję smaku. Jest też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak połączony z niezwykłym ,świeżym aromatem natki pietruszki ,podbity ostrością chili. Polecamy wielbicielom makaronu ,włoskiej kuchni i koneserom dobrego smaku. Składniki 400 g makaronu spaghetti 120 ml oliwy z oliwek łyżka masła 4 ząbki czosnku 2-3 papryczki chili pęczek natki pietruszki(...)bułki tartej 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą). W czasie gdy gotujemy makaron na patelni podgrzewamy połowę oliwy z masłem. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek ,posiekane chili oraz bułkę tartą. Smażymy na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenWychodzimy z założenia ,że makarony są najlepsze na świecie. Może dlatego mamy zawsze zapas różnego rodzaju makaronu. Sprawdzają się na szybką przekąskę ,obiad czy kolację. Składniki 400 g makaronu fettuccine 6 pomidorów suszonych w oliwie garść świeżej bazylii 3 łyżki natki pietruszki 50 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól czosnkowa Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Oliwę ,suszone pomidory ,czosnek ,bazylię ,miksujemy i doprawiamy do smaku solą czosnkową. Do garnka przekładamy makaron ,wlewamy pesto i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i od razu podajemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenKorzystając z tygodnia włoskiego, natknęliśmy się na ten przepyszny makaron. Postanowiliśmy więc, wziąć go w obroty. Musimy przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Składniki 250 g makaronu maccheroncini Pesto: 60 ml oliwy z oliwek 30 g orzechów nerkowca garść świeżej bazylii garść natki pietruszki 1 pomidor Dodatkowo: garść świeżej bazylii parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy(...)zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy. Oliwę, obranego ze skórki pomidora (bez pestek), orzechy, oliwę, bazylię, natkę miksujemy na gładką „papkę”. Makaron razem z pesto przekładamy do garnka, chwilę razem podgrzewamy (cały czas mieszając), zestawiamy z ognia. Posiekaną bazylię dodajemy do makaronu, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenPrzepis pochodzi z książki Pasta i Basta! Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować ;) Składniki 400 g makaronu fettuccine 100 g boczku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki śmietany 18% parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odcedzamy. Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy
R'n'G Kitchendostępny na bazarach. W tej prostej wersji smakuje doskonale a przepis obrazuje, że nie trzeba wymyślnych składników by było pysznie a przy okazji zdrowo. To moja ulubiona, kolacyjna wersja makaronu ze szpinakiem, w której więcej szpinaku niż makaronu. ;-) 200g makaronu 1 pęczek świeżego szpinaku 1 średniej wielkości czerwona cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy(...)twarde łodygi, siekamy niezbyt drobno, dorzucamy na patelnię. Dusimy kilka minut aż zmniejszy objętość, po czym doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, mieszamy
Szefowa kuchniDawno nie jadłam tak pysznego dania z makaronem! Jednocześnie jest to pierwsze danie makaronowe tego lata. Jeśli tylko miałabym swoją knajpę, to danie z pewnością byłoby w menu. Rozwesela w pochmurny dzień i dodaje sił na kolejny, z ulubionym winem smakuje wybornie! Jeśli macie ochotę na więcej zapraszam zajrzeć do kategorii Makarony Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam Kurczaka Zagrodowego(...)podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej rodziny! Więcej informacji znajdziecie na stronie zagrodowy.pl Spaghetti z kurczakiem,szpinakiem i gorgonzolą Składniki: 400 g makaronu spaghetti podwójny filet z Kurczaka Zagrodowego 300 g szpinaku baby 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki ocetu balsamicznego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie
Moja smaczna kuchniaMakaron w towarzystwie szpinaku, kurczaka i pieczarek - propozycja na pyszny obiad :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje) 400g makaronu tagliatelle 1 duża podwójna pierś kurczaka 6 średnich pieczarek 300 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g serka ricotta 50 ml śmietanki 30% sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron(...)Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, dorzucamy serek i śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDziś w zasadzie mam dla Was nie przepis, a bardziej sposób podania makaronu. Bowiem najtrudniejszą z czynności wymaganych do zrobienia tego dania jest jego ugotowanie ;) Makaron, nektarynka, do tego chrupiące orzechy i świeża mięta, a to wszystko polane jogurtem - pychotka! SKŁADNIKI (1 porcja) makaron pełnoziarnisty nektarynka kilka orzechów włoskich świeża mięta 100 ml jogurtu naturalnego brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić. 2. Nektarynkę pokroić w dowolne kawałki. Orzechy lekko przesiekać (można wcześniej podprażyć). 3. Na talerz wyłożyć makaron, ułożyć nektarynki i orzechy. Następnie polać jogurtem, posypać brązowym cukrem i listkami świeżej mięty. Smacznego
DefinicjaSmakuBardzo lubię azjatyckie makarony, szybko się robią, są lekkie i smaczne, a niektóre z nich są prawie całkowicie pozbawione kalorii :) Tak jest w przypadku makaronu shirataki, który zwiera około 6kcl/100g, czyli tyle co nic. Dla mnie to prawdziwy hit! A z dodatkiem pulled pork, chilli, kolendry i chrupkich warzyw to prawdziwy rarytas :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 opakowanie makaronu shirataki(...)bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika) 2. Paprykę i bakłażana pokroić w cienkie słupki o jednakowej wielkości. 3. Papryczkę
DefinicjaSmaku