Przyszła mi wczoraj chęć na makaron, ale delikatny, bez ciężkiego sosu, czy mięsa. W najlepszej w Polsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa(...)łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan
BaRepasproste ale w smaku wyśmienite. To właśnie jest takie danie- zachwyca smakiem, aromatem świeżych ziół. Nie jest przekombinowane. Jest idealne! Składniki (na dwie porcje): 120 gram makaronu penne- u mnie makaron kukurydziany garść jarmużu 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz garść orzechów nerkowca(...)łyżki kremowego serka Arla Apetina "Pesto i Rukola" do podania: kilka listków bazylii, orzechy nerkowca oraz natka pietruszki Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (najlepiej 1 minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażmy na niej posiekany czosnek oraz jarmuż, około minutę. Jarmuż ściągamy
Mango Papajapokrojenia, tudzież posiekania kilku rzeczy, włożenia ich do garnka i… odczekania aż będą gotowe do spożycia. Warto co najwyżej pamiętać jeszcze o ugotowaniu w odpowiednim momencie kilku garści makaronu. Łatwe? No pewnie że, łatwe – a do tego jak smakuje! Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami 2015-02-06 11:46:13 Łatwa w przygotowaniu potrawa(...)osób) 3 nogi lub 6 udek z kurczaka (800g) 2 czerwone papryki (500g) 300g pieczarek 2 łyżki siekanego lub suszonego tymianku sól pieprz oliwa Do podania 150g makaronu, np. muszelek kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji Instrukcje Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie
Kulinarna Pokusasię uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu „kolanka” lub podobny, ugotowany bardziej nawet normale niż al dente. Udka z kurczaka a la peperonata 2015-04-17 10:40:12 Oryginalne, choć(...)cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy
Kulinarna PokusaIdzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża(...)czerwona cebula 1 ząbek czosnku jajko 3 łyżki startego sera długodojrzewającego olej sól, pieprz, papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy
Szefowa kuchnipycha, że nie ma fotek :D Jako że na szybko to i składniki na oko.. oj niedorobiony ten dzisiejszy wpis.. Pomysł żeby się rozgrzać - ugotuję makaron i zrobię coś ze śmietaną. Szybkie przeszukanie Googli w poszukiwaniu słynnej carbonary, która oryginalnie śmietany nie ma! Wiedziałam, wiedziałam, ale dla mnie to sedno. Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline(...)AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 200 ml śmietany 1 jajko 100 g startego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa szczypta czarnego pieprzu trochę świeżo startej gałki muszkatołowej łyżka masła 150 g wędzonego boczku lub szynki pokrojonej w kostkę Ugotować makaron. W międzyczasie w misce
W kuchni bez szafekząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła -pół cebuli czerwonej posiekanej -łyżeczka masła klarowanego -makaron do lazanii -dwie rynienki aluminiowe do pieczenia wymiarów płatów makaronu W rondelku na maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy. Różdżki brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, cedzimy i wrzucamy(...)kubkiem jogurtu naturalnego. Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy
BaRepaspomyłce i skosztowaniu roladki ze szpinakiem bardzo mi on przypadł do gustu! :) a do tego jest bardzo zdrowy, więc tym bardziej należy go jeść. Przyrządziłam więc na kolację makaron ze szpinakiem, żeby przekonać do niego również Męża :) Niestety - Mąż uznał, że to nie są jego smaki ;) więc przyrządzać go będę, ale rzadko - bo niestety tylko dla siebie... Mam nadzieję(...)Córcia jak podrośnie też szpinak polubi i będę miała towarzysza w pałaszowaniu :) Składniki: makaron penne (lub inny) ok. 150 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 1 świeży pomidor 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem
Kolorowy Przepisownikprzemycać w domu. Można z niego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku(...)cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam z tego tłuszczu, który się wytopi z boczku). Boczek zdejmujemy na talerz. Na patelni, na tłuszczu z boczku szklimy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Jak się zeszkli - dodajemy szpinak
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzień dobry, Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji(...)wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi , Mirabelki , Mopsa i Panny Malwinny , gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów. Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią inspiracja - przepis z książki Top with Cinnamon Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki 45 g mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa
Chilli Czosnek i OliwaBardzo szybki, prosty i smaczny makaron z pesto jarmużowym. Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego tagliatelle 3 szklanki jarmużu (mytego, bez twardych ogonków) 150-200 ml oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania (może być inny twardy ser) 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)patelni. Jarmuż, słonecznik i 2 łyżki parmezanu miksujemy i dolewamy oliwę - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pesto na patelnię/do garnka, dolewamy wodę z makaronu. Mieszamy. Podgrzewamy. Przekładamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Rozkładamy na talerze i posypujemy serem. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne RewelacjeMakaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek(...)cukinia 1 bakłażan 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać
Passions hobbies lifejest w niej i kiełbasa i boczek a nawet pieczarki i papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, świetna i na obiad i na kolację. Polecam :) Składniki ( dla 3-4 osób ) - 30 dkg makaronu ja miałam świderki(...)boczku ( wędzony lub parzony ) - 1 papryka czerwona - 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka - 2 jajka - 15-20 dkg sera żółtego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie troche krócej niz podano na opakowaniu, odcedzam. Boczek, kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, pieczarki w grubsze plastry. Na patelni podsmażam najpierw boczek, kiedy wytopi się
Kuchnia z widokiem na ogróddobre szybko się kończy :). Z warsztatów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie można czerpać garściami, zwłaszcza po otrzymaniu szczegółowych przepisów na potrawy, przygotowywane podczas warsztatów. Dziś super proste kalmary z makaronem barwionym sepią, jadalnymi kwiatami i cebulkami konfitowanymi w winie oraz cd. foto relacji. Razem z Agatą z bloga Domowo i ze smakiem , z którą dzieliłyśmy się pomysłami, blatem(...)zawsze zaczynamy od brudnej roboty ;). Kalmary trzeba dokładnie oczyścić, usunąć przeźroczyste chrząstki, oczy i skórę (opcjonalnie). Przepis zakłada użycie sepi ( naturalnego atramentu z kałamarnicy) do zabarwienia makaronu , ale możecie też użyć gotowego makaronu już zabarwionego fabrycznie. Wśród nowo poznanych produktów znalazła się lecytyna - emulgator roślinny, która została wykorzystana do przygotowania pianki cytrynowej. W domowych warunkach
SzczyptaSmaQMAKARON ZE SZPINAKIEM Hejka Kochani ! :) Dzisiaj zrobilam jedno ze swoich ulubionych dan :) Makaron ze szpinakiem :D uwielbiammmm !!!! Moze najpierw podam troche informacji na jego temat :) Zacznijmy moze od tego, ze szpinak nie jest niesmaczny i jezeli go dobrze przyprawimy jest wrecz przepyszny a do tego, mozna go uzyc w wielu potrawach, takich jak np: dzisiejszy nasz makaron(...)dobrze przyprawiac to napewno czesciej bedzie goscil na waszych stolach . Ja zawsze przyprawiam czosnkiem, sola i pieprzem. Juz nie bede przedluzala :) Ponizej przepis :) SKLADNIKI: -1 opakowanie makaronu (zazwyczaj uzywam penne pelnoziarnisty, ale akurat nie mialam, wiec dzis uzylam swiderki) -1 opakowanie mrozonego lub swiezego szpinaku (ja uzylam dzisiaj mrozony), - okolo 400 ml smietany lub jogurtu naturalnego, - okolo 1/2 glowki
PychaDania