barwą i żurawinowo-wiśniowym bukietem. Przyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane i orzeźwiające. Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także deserów lub samodzielnie jako aperitif. Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury
Wanilia i Kardamonszkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków
Maślane ciasteczkoSPOŁEM ? " Otrzymałam nóż i tarkę ...są to gadżety - podpowiedzi.... hmmm...co to by mogło być? Może Wy macie swoje typy? Ja stawiam na jakiś sos, może do makaronu, może do pizzy? A może jakieś sałatki? Albo jakaś mega super jarzynka do zup i sosów? :) Przyznam że nie mogę się doczekać odpowiedzi :) Macie swoje typy? Podajcie
Takie tam pichceniekażdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachroni przed chorobami takimi jak rak, wrzody żołądka czy anemia a także reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz przyrządzania go jako dodatek do obiadu czy składniki dań na bazie makaronu, ciekawym pomysłem jest przygotowanie sufletu czyli puszystej, delikatnej masy jajecznej z dodatkiem tego cudownego warzywa. Zwróćcie tylko uwagę, żeby pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia bo suflet
Milion Smakówroztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby doprawić. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Smacznego
Nie tylko w kuchniPyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem. Składniki: 500 g mięsa … Czytaj dalej Tradycyjny mięsny
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDzisiaj inspiracje "zrób to sam". Przepisy na produkty, które można kupić w gotowej postaci, ale i przygotować je samodzielnie. Najczęściej z tego rodzaju przepisów robię soki i makaron do rosołu. Ale zawsze przykłuwają moją uwagę przepisy na wyroby własne. Podaję kolejną dawkę inspiracji :) Polecam! Domowe koktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć
NA MOIM TALERZUwersja jest porównywalna w smaku do oryginału, że za nim nie tęsknie. W dodatku jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Genialnie wpasowuje się jako dodatek do sałatek, czy makaronów. Składniki: - 150g nerkowców - 10g płatków drożdżowych - szczypta soli - szczypta suszonego czosnku Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do otrzymania struktury "tartego parmezanu". Smacznego
Be Fit Be Strongkostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka
Chilli Czosnek i Oliwakilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem
Magiczne Życie Martystrony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki
Aga w kuchnicoś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba
Walijskie Pichcenie