makaron - 33044 przepisów (strona:1597/2203)

Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 200

wykonania którego używamy połączenia mięsa kurzego z kaczym. Dzisiaj mam propozycję na zupę na bazie rosołu tylko i wyłącznie z mięsa kaczego. Zupa serwowana jest z ryżem a nie makaronem jakby to było przy tradycyjnym rosole. Dodatkowym atutem są też pyszne klopsikami z mięsa kaczego i odrobina kremu z ostrej papryki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Faworki 181

żółtka i 3 całe jaja) 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników aby miało ścisłość ciasta na makaron. Bardzo długo wyrabiamy albo bijemy je wałkiem :) Następnie odcinamy po kawałku ciasta i rozwałkowywujemy je na cienkie płaty. Wycinamy z nich prostokąty, następnie nacinamy po środku i przekładamy jeden koniec

Słodkie ciacho
Róże karnawałowe 218

całe jaja) 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder marmolada Przygotowanie: Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników aby miało ścisłość ciasta na makaron. Bardzo długo wyrabiamy albo bijemy je wałkiem :) Następnie odcinamy po kawałku ciasta i rozwałkowywujemy je na cienkie płaty. Wycinamy z nich kółka o trzech różnych wielkościach, nacinamy dookoła, sklejamy je w środku

Słodkie ciacho
Duszona karkówka z kruchą marchewką 168

Duszona karkówka z kruchą marchewką to eksperyment. Miałam kotlety z karkówki z kością i miałam ogromną ochotę na coś chrupiącego. W przepisie Kurczak z makaronem i warzywami była krucha marchewka. Więc, udusiłam karkówkę i podałam ją z kruchą marchewką. Składniki na: Duszona karkówka z kruchą marchewką 4 kotlety karkówki najlepiej z kością 3 średnie marchewki... Read More The post Duszona

Magiczny Garnek
Rosół z perliczki 144

rosołu. Podobnie opiekłem kawałek korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem do smaku. Podawałem z makaronem i posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 177

podzielone na poddziały, co znacznie ułatwia wyszukiwanie przepisu.  * Przystawki * Zupy    * Zupy czyste i buliony   * Zupy podprawiane   * Zupy kremy   * Zupy zimne * Mąka   * Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta

Zrób to smacznie
nic do jedzenia 175

Wówczas mówię :) kochanie  wróć za pół godziny, może coś się znajdzie :) Po takich słowach patrzę, co jest :) i powstaje jakiś mały plan na Sałatkę "nic do jedzenia" Gotuję: makaron, groszek z marchewką, jajka. Kroję: cebulę, ser, cukinię i paprykę. Wystawiam: sól, pieprz i  majonez. Wszystko wrzucam do miski, majonez na końcu. Po wymieszaniu, wykładam

chleba naszego
dyniowe curry 193

szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosenk, coś zielonego. Puree z dyni mamy z zapasów

chleba naszego
schab z rodzynkami 198

dodałem włoszczyznę.  Wstawiłem na 40 min / 180 st. C  do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :)  Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :)  Polecam ! Smacznego

chleba naszego
zsiadłe mleko i twaróg domowy 155

serwatka się wytrąciła i powstał skrzep, to jest czas odcedzić twaróg. Jeżeli macie porządne sitko, to cedzakiem przekładacie i twaróg sam ładnie obcieknie, jak jest to durszlak do makaronu trzeba się wspomóc szmatką :) Teraz już szybko odciskamy twaróg i przekładamy do pojemnika :) można wykorzystać małe pojemniki np. po twarożku wiejskim... Ja przełożyłem do pojemnika na żywność, żeby powstała duża kostka

chleba naszego
Makaron z cukinii z jajkiem sadzonym, szybka i zdrowa kolacja 270

łyżki oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj rozgnieciony czosnek. Cukinię obierz obieraczką tworząc cienkie paseczki przypominające makaron tagliatelle. Wrzuć na patelnię i podsmaż aż lekko zmięknie i nabierze koloru. Nie zostawiaj jej za długo na patelni ponieważ zrobi się papka. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką

wysmienity
Sałatka z kuskusu – dobry pomysł na dodatek do grilla. 163

bardzo delikatny w swojej konsystencji oraz bardzo lekki co sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych. Jest to też dobry zamiennik w przypadku kiedy ryż czy makaron już nam się znudziły... Składniki: szklanka kuskusu 1,5 szklanki bulionu cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku brokuł 200g sera feta 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, chilli Sposób

wysmienity
Orientalny bulion z nudlami i kurczakiem. 143

kurczak, nudle które są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion. Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z makaronem. Składniki: 1,5l bulionu 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku cebula 50g kiełków fasoli (z nasionami jeżeli jest taka możliwość) 50g kapusty pekińskiej szczypiorek 2 piersi z kurczaka 100g

wysmienity
Pieczona dynia z serkiem i warzywami. Dietetyczna, niskokaloryczna kolacja. 238

wyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa serek

wysmienity
Kotleciki z warzyw z rosołu 242

staram się wykorzystywać tak zwane „resztki”. Gdy zostanie mi miseczka zupy, nie wylewam jej, tylko na następny dzień na jej bazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania