makaron - 33044 przepisów (strona:1596/2203)

Gnudi (kluski) szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym 180

Mówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 309

pół krążki, pieczarki na plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu  aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami. 225

smak ma przy tym niezwykle interesujący - głęboki i słodkawy dzięki śliwkom, ale także porom i marchewkom. Dla mnie bomba! ;) Ja zdecydowanie wolę wersję bez dodatków, ale domownicy dołożyli sobie makaron. Wiem też, że stosuje się dodatek ryżu. Co kto lubi. Składniki: 3 udka z kurczaka 2 pory 2 marchewki 12 suszonych śliwek 1 litr wody 1 listek laurowy kilka ziarenek

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). 201

zimę.  Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może

Moja Mama Gotuje
Afgańska frittata 152

chcemy oddawać dużej części doby na przygotowywanie skomplikowanych posiłków.  Ja zauważyłam ostatnio, że im mniej wyszukana potrawa tym bardziej mi smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem   warzywnym. Pyszne.  Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie

Moja Mama Gotuje
Koktajl owocowy z jarmużem 151

gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również  okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko

Moja Mama Gotuje
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów 197

pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz. Garnek przykryć i dusić potrawę około 15 minut. Po zakończeniu duszenia dodać posiekaną bazylię. Potrawka doskonale smakuje podana z ryżem lub makaronem. * Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy a drugą okrawać ziarna ostrym nożem. Smacznego

Moja Mama Gotuje
Ekologia na wyciągnięcie ręki 196

której od razu widać, że nie narzeka na pracę tak, jak przeciętny obywatel. Patrzę na półki. Słoiki, opakowania, woreczki, a w nich zapakowane pięknie, schludnie, pieczołowicie cuda najróżniejsze.   Makarony, przyprawy, kasze, ryż, miody, oleje, mąki, herbaty, zielone kawy, soki i wiele innych produktów spożywczych. Czy to zdrowe, czy naturalne, z jakich składników? Uśmiechnięta Pani jeszcze nigdy nie zawiodła. Pomocna

Moja Mama Gotuje
Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką 183

upiekłam ciasteczka, mięliśmy też małego gościa, który jest wyjątkowym niejadkiem, nie dość że je niewiele (w porównaniu do Miśki to nic nie je) to tylko takie produkty jak nutella, makaron, jogurty, więc za punkt honoru obrałam, że moje wegańskie ciasteczka Jej zasmakują. Zakamuflowałam marchewkę i usłyszałam od niejadka że ciasteczka są uwaga: wyborne! Ciasteczka przypominają w konsystencji pierniki Katarzynki

greenscarf
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 189

smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe

Kate's Kitchen
Pasta z awokado i makreli -pasta do chleba 250

awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki.  Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest bardzo potrzebny dla naszego zdrowia

Takie tam pichcenie
Pierogi z mięsem 145

kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam z rosołowego mięsa i pierożki z mięsem wylądowały na talerzach. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może

Kuchnia Beaty
Rosół. 184

Następnie wrzucamy ją do rosołu. Gotujemy kolejne 1,5 godziny. Następnie przyprawiamy rosół do smaku. Na koniec myjemy i siekamy natkę pietruszki. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i natką pietruszki. Smacznego

Magia jedzenia.
Warzywa w sosie Teriyaki 228

koniec wrzucamy kiełki i podsmażamy jeszcze około minuty. Dodajemy 2 - 3 łyżki sosu, całość razem mieszamy i gotujemy aż cały nadmiar wody odparuje. Najlepiej podawać z makaronem chińskim.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Kura we rieslingu (Coq au riesling ;) ) 172

wlejcie 38 chochli 39 podpalcie 40 będzie 41 oblejcie 42 alkohol 43 pobulgocze 44 dajcie 45 sosu 46 rozmieszać 47 gęsta 48 leniwy 49 górę 50 jedzenie 51 makaronem Artykuł Kura we rieslingu (Coq au riesling ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni

Proponowane wyszukiwania