makaron - 33044 przepisów (strona:1467/2203)

Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 106

aromaty! Pasta dyniowa - i co dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład:  zupę krem,  sos do makaronu,  sos do mięsa,  pastę do kanapek,  sos do przekąsek,  muffiny lub placek...      Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej!     Pasta dyniowa

Gary Bez dna
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 98

sobie więcej w codziennej diecie, postaraj się stosować do 3 prostych wskazówek za każdym razem kiedy podejmujesz żywieniowy wybór :) Wskazówka 1  Zamień "jasne" na "ciemne" Białe pieczywo oraz makarony zamień na razowe - dzięki temu w takiej samej ilości spożytego jedzenia dostarczasz sobie aż 5 razy więcej błonnika! Jak wygląda 5 g błonnika? Aby dostarczyć 5 g błonnika trzeba zjeść

Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 122

zmiażdżony czosnek i zioła (w dowolnej ilości!). Mieszaj co jakiś czas doprowadzając do ulubionej konsystencji. Pod koniec gotowania dopraw świeżo mielonym pieprzem i jeśli chcesz - solą morską. Podawaj z makaronem spaghetti - najlepiej razowym. Jeżeli lubisz - posyp startym parmezanem. Można również użyć startego sera żółtego i posypać bardzo gorące danie - tak, żeby ser zdążył się rozpuścić lub wstawić na 5 minut

Gary Bez dna
[FOTO-POST] Wycieczka do lasu 96

tego odrobinę kurek, maślaków i honorowy prawdziwek. :) Więcej do szczęścia nie trzeba! :) Z leśnych grzybów kolega Piotr ugotował pyszny sos do ziemniaków :) Jeśli lubicie kluchy - polecam przepis na makaron z sosem grzybowym . Życzę wszystkim dobrego sezonu!  A wy jak przygotowujecie grzyby

Gary Bez dna
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 157

także wzrost objętości ciasta podczas "wyrastania". Gdzie występuje gluten? Jak już wspominałam, gluten występuje w ziarnach niektórych zbóż, będzie więc także obecny we wszystkich ich przetworach – mąkach, pieczywie, płatkach, makaronach itp. Niestety, to nie wszystko. Gluten jest szeroko wykorzystywany w produkcji żywności ze względu na swoje korzystne właściwości – jest dobrym nośnikiem aromatu, smaku i przypraw, nadaje elastyczność, lepkość i sprężystość

Z notatnika dietetyka
II śniadanie do szkoły i pracy 119

też nie problem, opcji na drugie śniadanie mamy bowiem całkiem sporo: owoce (świeże lub suszone) z dodatkiem otrąb owsianych lub orzechów zalane jogurtem naturalnym lub kefirem, sałatka z makaronu, ryżu lub kaszy z warzywami i kawałkami piersi kurczaka lub ryby (np. tuńczyka, makreli, łososia), sałatka owocowa z produktów sezonowych z dodatkiem nasion (np. słonecznika) lub pestek (np. dyni), koktajle owocowe

Z notatnika dietetyka
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 165

Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał jego upodobaniom. Trochę historii Mięso było obecne w diecie człowieka

Z notatnika dietetyka
Jeśli nie mięso, to co? 139

fakturę. Mogą być wykorzystane jako dodatek do dań mięsnych, ale mogą także mięso zastąpić – boczniaki możemy usmażyć w panierce, z pieczarek lub mieszanek grzybów przygotować farsz do makaronu, warzyw lub zapiekanki. "Mięso" Robi Jest to czeski produkt składający się z dobrze przyswajalnego białka roślinnego, który nie zawiera tłuszczów, cholesterolu ani konserwantów. W sklepach sprzedawany jest

Z notatnika dietetyka
Ryż z krewetkami 156

źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować i piec, a następnie dodać do zup, ryżu, makaronu czy różnego rodzaju sałatek. Ryż z krewetkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu z krewetkami będziesz potrzebować: 20 krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę

Z notatnika dietetyka
Ragout z królika 162

rondelka wsyp łyżkę mąki, dodaj masło i zrób zasmażkę, którą rozpuść częścią bulionu do powstania sosu. Ragout możesz podać np. z ziemniakami czy ryżem. Ja tym razem postawiłam na makaron razowy. Nie zapomnij też o surówce

Z notatnika dietetyka
Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować? 132

kiedy dany produkt zachowuje pełnię walorów smakowych, jednak po tym terminie nadal może być zdatny do zjedzenia. Taką datę najczęściej znajdziesz na produktach suchych, np. kasza, ryż czy makaron. "Należy spożyć do" to informacja, do kiedy dany produkt nadaje się do spożycia, po upływie tej daty raczej nie powinniśmy już ich jeść. Taką datę znajdziemy na produktach szybko psujących się

Z notatnika dietetyka
Insulinooporność - czy trzeba się jej bać? 1044

tylko na zawartość poszczególnych produktów w każdym posiłku (odpowiedni stosunek makroskładników: białek, tłuszczów i węglowodanów), ale także na skład wielu produktów, po które często sięgamy, choćby pieczywo czy makarony. Również sposób przygotowania posiłków nie pozostaje bez znaczenia. Podstawą w żywieniu powinna być dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym - niski ładunek glikemiczny związany jest z niższym poziomem glukozy we krwi

Z notatnika dietetyka
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem 142

Wszystko gotowe, można podać na imprezowy stół, zapakować w pudełko do pracy lub zjeść wieczorem oglądając serial. Więcej moich uniwersalnych i wielozadaniowych sałatek tutaj: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem Sałatka curry z kurczakiem Artykuł Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Pieczone ziemniaczki z zielonym pesto 149

stać się ciekawym dodatkiem do obiadu lub nawet daniem samym w sobie. Najlepiej smakują na ciepło zaraz o przygotowaniu. Ale zdradzę Wam ciekawostkę - ostudzone ziemniaki (podobnie jak ryż czy makaron) mają znacznie więcej skrobi opornej, która działa na nasze jelita na prebiotyk. Oznacza to, że jest to świetna pożywka dla naszych dobrych bakterii jelitowych, wspomaga ich wzrost i namnażanie. Jeśli

HealthyCreations
Chrusty czy faworki 164

kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut. Potem ciasto napowietrzone wałkujemy jak najcieniej – to również jest warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu). W kolejnym kroku ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka. W końcu faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania