zdrowa i skuteczna. Polega na tym, żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty do obiadu na dany dzień. Jeśli robisz zapiekankę w piekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy
Niedzielny kucharzosiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu. Podaję tutaj moje dwie wersje, jakie robiłam. Przepis wzorowany na przepisie Olasz z blogu “Przy
Moja Delicjapowtórzyć. Nie żebym nie miała co robić 🙂 Wręcz przeciwnie. Ja non stop cierpię na notoryczny brak czasu, a takie zdrowe gotowce są idealnym rozwiązaniem dla mnie. Wystarczy np. ugotować makaron i wymieszać z zawartością któregoś słoiczka, posypać parmezanem i mamy pyszny i szybki obiadek lub kolację. Jeśli mamy kilka minut więcej możemy dodać mięsko i mamy wersję bardziej “męską”. Wspomniane
Moja Delicjadań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do “ Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie “ Sałatki na ciepło z makaronu orzo “. Polecam! Składniki sałatki: 1 zielone jabłko Granny Smith 2 garście roszponki sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowana i wyparzona) sól morska, świeżo mielony czarny pieprz olej rzepakowy lub oliwa
Moja Delicjawłoski sos pomidorowy przygotowany na oliwie z oliwek. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzi około 6 szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie
Moja Delicjalubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci “gryzie”, i w oczy i w język :)). P ostanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw, ziół
Moja Delicjamust have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli 1 duży ząbek czosnku 1/2 szkl. białego
Codziennik Kuchennyjeśli macie ochotę na inne mięso czy nawet owoce morza - droga wolna. Jeśli nie jecie mięsa można śmiało je pominąć, bądź zastąpić na przykład tofu, zamiast ryżu dodać można makaron, a wybór warzyw zależy wyłącznie od Waszego gustu i zawartości lodówki. Tymczasem jednak skupmy się na wersji sprawdzonej i przetestowanej, a do tego przepysznej :) Składniki: - podwójna pierś kurczaka
Kulinarne zapędy Kokosaroku, z bestsellerowej książki kucharskiej “Göppinger Kochbuch” Rosiny Dorothei Knör. A w książce “Schwäbische Spätzleküche” jest 50 różnych przepisów na szpecle. O swojej ukochanej potrawie Szwabowie nigdy nie powiedzą: „makaron”. Za to pisali o niej pieśni i wiersze. Niemiecki pisarz Josef Eberle zanotował: “Spätzle to fundament naszej kuchni, chwała naszego kraju, alfa i omega kuchni szwabskiej”. W opublikowanej
smakowitehistorie.comPyszna pasta z pieczonych warzyw. Z upieczonego bakłażana, cukinii i papryki. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do chleba. Używałam jej do wędlin, mięsa a nawet makaronu. Świetna jako przekąska z chrupkim pieczywem lub grzankami. Zrobienie jej nie wymaga wysiłku, a efekt bardzo smakowity Bardzo polecam! Pasta z bakłażana, cukinii i papryki – przepis składniki 1 bakłażan 1 nieduża cukinia
Stare Garyspray'u, rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron mięso. Kiedy mięso jest już złote (ale nie suche), ściągamy je z patelni. Mięso serwujemy z gorącym sosem, z ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego
Krylowa Kuchniaklasykach kuchni japońskiej. Postawiliśmy na udon z plastrami marynowanego na słodko tofu oraz udon w wersji na zimno. Obie zupki były przepyszne, a sowita porcja genialnego, wytwarzanego na miejscu makaronu pozwoliła nam na bezproblemowe przejście Krakowa wzdłuż i wszerz. Jeszcze lepsze okazało się być sushi - wybraliśmy wersję z boczniakiem w panko i wegańskim majonezem (poezja!). Poza tym warto spróbować robionych
Roślinożerni urlopowiczeZapraszam na pyszny, aromatyczny gulasz z kurczaka. To pomysł na szybki obiad, bo zrobicie go w 30 minut. Idealny do makaronu czy ryżu. Składniki: 700 g filetu z kurczaka 2 marchewki 1/2 puszki groszku zielonego 100 ml śmietany 18% masło klarowane/olej mąka pszenna kawałek imbiru ( 2 cm) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela
magiczna kuchnia Kasi