makaron z - 4500 przepisów (strona:174/300)

Przepis na… – tagliatelle, domowy makaron 334

Tagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o szerokości do 1 cm. Ponoć nawiązuje on do fryzury córki papieża Aleksandra – Lukrecji Borgii, jaką miała podczas swojego ślubu z Alfonsem I d’Este. Tagliatelle z racji swojego kształtu idealnie komponuje się

Bon Ton Italia
Makaron po chińsku krok po kroku 139

Woka") wbć jajko. Intensywnie mieszać. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę. Zamieszać. Wrzucić garść kiełków fasoli mung. Zamieszać. Dodać 2-3 listki kapusty pak choi. Zamieszać. Do wszystkiego dołożyć makaron ( sojowy, ryżowy). Zamieszać. Polać sosem sojowym i dodać szczypiorek. Na wierzch dodać ostrą pastę z papryki. Zjeść ze smakiem

Jemy Pijemy
Oryginalnie do makaronu 261

tygodni.                  Kiedy pesto się przegryzie, postępujemy z nim jak z każdym innym pesto, czyli mieszamy lub podsmażamy z gorącym makaronem i posypujemy parmezanem lub/i bazylią. Przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Penne all’amatriciana 195

amatriciana, które kilka dni wcześniej pierwszy raz jadłam we włoskiej tratorii. Składniki proste, wykonanie nieskomplikowane, smak wspaniały i trochę polski; boczek i cebula w narodowym, przaśnym duecie przy akompaniamencie makaronu penne oraz parmezanu.                   Niefortunnym okazało się przegrzebanie kilkunastu stron w necie, żeby porównać przepis z tym, co jadłam - wszędzie panoszyły

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa z klopsikami i szpinakowym spaghetti 160

Klasyczna pomidorowa wzbogacona mięsem dla mięsożerców z dodatkiem makaronu spaghetti. To jest rozkosz dla podniebienia, zapewniam wszystkich, proszę tylko spróbować. Robi się ją dość szybko i smakuje wybornie, zapraszam. Pomidorowa z klopsikami i szpinakowym spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem 304

deszczowo, zaszywam się pod kocem z miseczką tego dania. Dziś wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego

Moja pasja smaku
Lasagne z selerem naciowym 144

grubsza rzecz ujmując lasagne to płaty makaronu przełożone sosem, posypane po wierzchu utartym serem i zapieczone. Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami 172

życie” (w tej roli Magda Kumorek) robi spaghetti bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti z zielonym groszkiem 122

się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina

Wiem co jem
Penne z kurkami 139

miałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i " zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . T ym razem zrobiłam je z makaronem penne jako dnie obiadowe.Polecam". Czytaj więcej

Wiem co jem
Omlet makaronowy z szynką parmeńską i oliwkami 140

mnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce

Wiem co jem
Pikantne spaghetti z papryką 115

brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas

Wiem co jem
Frittata #omnomnom 125

omnomnom!” . Pobiegłam więc do kuchni i przygotowałam pyszną frittatę z tego co akurat udało mi się znaleźć. A co znalazłam? Sporo różnych rzeczy z pozoru nie pasujących do siebie: makaron fusilli omnomnom, puszkę złocistej kukurydzy, torebkę mrożonego bobu, kolorowe papryczki pepperoni, cebulę dymkę, ser Grana Padano i świeże zioła. Efekt oceńcie sami” Czytaj więcej

Wiem co jem
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili 129

piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Świderki z tuńczykiem i kukurydzą 197

błyskawiczne danie przygotowane przez Powtwora – to miło kiedy czasem, dla odmiany, ktoś ugotuje obiad dla mnie :) Było baaaaardzo smacznie, a że przygotowanie trwa tyle czasu, ile zagotowanie wody+ugotowanie makaronu więc przepis gorąco polecam, szczególnie osobom tak zagonionym jak ja ostatnio :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania