makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:67/815)

Makaron z łososiem – w kremowym sosie 211

taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś i rozpuszczony parmezan sprawiają, że ten sos jest delikatny, ale naprawdę kremowy i aromatyczny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu al dente, w zależności od rodzaju makaronu 9-12 minut (sprawdźcie na opakowaniu). Makaron odcedzamy, mieszamy z łyżką oliwy, żeby(...)się rozpuści i całość zgęstnieje. Sosu nie solimy – wędzony łosoś jest już wystarczająco słony. Dodajemy do sosu ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie mieszamy, żeby równo rozprowadzić sos po makaronie. Od razu podajemy. Ta ilość spokojnie wystarczy jako starter/lunch dla 4 osób lub jako pełny obiad dla dwóch dorosłych głodomorów. Smak można porównać z powodzeniem do carbonary – sos jest kremowy

Karo in the Kitchen
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 134

grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy. Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy(...)wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Soczewica powinna wchłonąć większość płynu i być miękka. Pod koniec gotowania sosu ugotuj makaron al dente. Przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu przełóż makaron prosto na patelnię z sosem i wymieszaj. Podawaj posypany listkami bazylii i parmezanem.  Na podstawie przepisu z Magazynu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym 139

kurczakiem i sosem śmietanowym.                                         Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym Składniki : makaron tagliatelle -400 g kostka bulionowa - 1 szt filet z kurczaka - 1 szt podwójna śmietana - 18 % - 150 ml mąka - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek woda - 2 szkl sól(...)przez praskę czosnek, zagotować na wolnym ogniu. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującego się mięsa, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Pietruszkę opłukać, pokroić. Makaron podawać polanym sosem i posypany natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Lasagne z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowym 316

makaronu lasagne  300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego śmietankowego 0,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i oregano sól i pieprz do smaku 2 duże cukinie  kilka kropli oliwy 100 g sera tarkowanego parmigiano  sos beszamelowy: 500 ml mleka(...)Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm.  Sos beszamelowy znajdziecie tutaj   Blachę (jak do ciasta) skrapiamy oliwą i układamy warstwę makaronu następnie sparujemy połową sosu beszamelowego i układamy cukinię zamiast makaronu, na cukinię wylewamy cały sos z kurczakiem i pieczarkami, następnie układamy warstwę makaronu i wszystko zalewamy sosem beszamelowy. Na sos sypiemy starty

Niezły Młynek
Makaron z pieczarkami i gorgonzolą – serowa uczta 139

miesiące. Ma silny grzybowy aromat i słodko-pikantny smak, w zależności od czasu dojrzewania mocniejszy lub słabszy. Idealnie łączy się z grzybami, a wykorzystany w sosie do makaronu to czysta poezja. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów nie myjemy – nasiąkają wodą jak gąbka i tracą przez to smak. Odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy w 3-4 milimetrowe(...)dodajemy pokrojony lub pokruszony ser i posiekaną natkę. Mieszamy dokładnie i gotujemy całość na wysokim ogniu przez 1-2 minuty do zgęstnienia i rozpuszczenia sera. Wkładamy odcedzony, ugotowany makaron. Mieszamy – jeśli sos jest za gęsty, dodajemy odpowiednią ilość wody z gotowania. Sos powinien całkowicie oblepić makaron. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałym serem i jeszcze odrobiną natki. Podajemy od razu

Karo in the Kitchen
Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad. 245

Dziś zapraszam Was na przepis na makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na szybki i pyszny obiad. Dania z makaronu mają to do siebie, że nie tylko sycą, ale też przygotowuje się je naprawdę szybko. Pamiętam, że kiedyś nie przepadałam za koperkiem, ale teraz myślę, że jest doskonałym dodatkiem wzbogacającym smak wielu potraw. Dlatego zawsze staram się mieć w kuchni(...)makaronu i… nawet jeśli czas mnie goni, to zawsze mogę przygotować szybki i pyszny obiad dla siebie i bliskich. Spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Mam nadzieję, że makaron w warzywno-koperkowym sosie i Wam zasmakuje. Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałam próbkę makaronu świderki z błonnikiem owsianym Czaniecki. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad

Słodkie okruszki
Spaghetti z sosem bolońskim 135

czasu na wymyślny obiad , albo szkoda siedzieć w domu przy garnkach gdy  jest ładna pogoda , ja w takich chwilach mam sposób na szybki i pyszny obiad , czyli makaron z sosem bolońskim . Ostatnio dostałam Makaron spaghetti z firmy Makarony polskie  no i oczywiście musiałam go wypróbować :) muszę przyznać że makarony z tej firmy są pyszne i godne polecenia(...)Zapraszam :) Składniki : 1 paczka  Makaronu spaghetti Makarony polskie  2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii  4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie :   Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowe spaghetti z cukinią 110

Doprawiamy je\u015bli zajdzie taka potrzeba.\r","Li\u015bcie bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i ca\u0142o\u015b\u0107 gotujemy jeszcze ok. minut\u0119. Do naszego sosu dodajemy wcze\u015bniej ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Gotujemy jeszcze chwil\u0119 do podgrzania si\u0119 makaronu. Gotowe!"]} Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremowe sosy. Zwłaszcza w połączeniu z makaronem. Dziś(...)mieszamy, aż nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba. Liście bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i całość gotujemy jeszcze ok. minutę. Do naszego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę do podgrzania się makaronu. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/kremowe-spaghetti-cukinia/ Artykuł Kremowe spaghetti z cukinią pochodzi z serwisu

Mostek w kuchni
Lazania z brokułami i indykiem. 191

oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu z brokułem. Zamykamy folią aluminiową, i wkładamy na 40 minut do piekarnika

BaRepas
Spaghetti carbonara 237

propozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :) Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 4 plasterki szynki - 3 żółtka - 250 ml śmietany 18% - mleko - serek topiony - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi internauto - jeżeli(...)chrupiąco. Żółtka wymieszać z śmietaną. Do małego garnuszka wlać 4 łyżki mleka i 4 łyżki wody, podgrzać. Do ciepłego mleka dodać serek topiony i powoli rozpuścić, uzyskując kremowy sos. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie studzić. Gorący makaron wymieszać z śmietaną, doprawić sola, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, dodać ciepły sos serowy, całość dokładnie wymieszać

Świat Smaku
PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI 175

domowa lasagna! W mgnieniu oka zniknęła ze wszystkich talerzy. Danie jest tak smaczne, że postanowiłam wykraść przepis i się nim z Wami podzielić! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron na lasagne – 6 płatów sos bechamele – 250 ml mięso mielone – 30 dkg cebula – 1 duża sztuka pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram ser parmezan – 10 – 15 dkg ser żółty(...)przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec

kuchniabellissima.wordpress.com
Linguini w sosie cytrynowym 110

Można go znaleźć w wielu miejscach, np. u Jamiego Oliviera. Nam najbardziej podoba się receptura Pierre Franeya ze względu na optymalną ilość soku cytrynowego jaką trzeba dodać do sosu. Składniki: Makaronu linguini 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka tartej skórki z cytryny 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki(...)dodaj 4 łyżki śmietany. Podgrzewaj mieszając, aż na powierzchni sosu pojawią się bąble. Krok 4 Odcedź makaron i przełóż do rondla z sosem. Wymieszaj. Linguini powinno wchłonąć sos. Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj. Przed podaniem dodaj do pasty posiekaną pietruszkę i rukolę. Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny

Niedzielny kucharz
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 143

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarponeSKŁADNIKI  400g makaronu tagliatelle      300g świeżego szpinaku200g serka mascarpone100g śmietany kremówki4 ząbki czosnku1/2 gałki muszkatołowej1 łyżeczka oliwy2 łyżeczki masłasól, pieprzparmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy(...)momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość.  Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do wokai mieszamy z sosem.                       Podajemy posypany

Moje Kuchenne Rewelacje
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 381

bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki(...)cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym

W poszukiwaniu inspiracji
Razowe spaghetti z kurkami w sosie śmietanowo-ziołowym 185

solą i pieprzem.  Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony makaron podajemy z sosem, możemy też dodać go na patelnię i wymieszać całość. Od razu podajemy. Smacznego :)    1 porcja - 565 kcal - białko - 16 g - tłuszcze - 20,5 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje