makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:669/815)

Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 169

podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania domowego chleba z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Program przewiduje pełny automatyczny cykl przygotowywania od wyrastania do wypiekania. Każdy z automatycznych(...)pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy pokrywę. Wybieramy program SOUP/BEANS, czas przygotowania 1 godzina. Po tym czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos do zupy: pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną koskę. Bazylię siekamy również drobno i mieszamy z pomidorami, solą, pieprzem i oliwą. Zupę

Marder&Marder Manufacture
Łosoś z porami w cieście francuskim 256

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortellini 201

                Kolejna odsłona wspólnego gotowania! Razem z Olą , Izą, Pauliną i Elą

Kuchnia Prezydentowej
Pęczotto primavera 102

kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach(...)Kiedy kasza wchłonie cały płyn wrzuć do rondla zimne masło,pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. Dodaj pół szklanki tartego parmezanu, wmieszaj w kaszę. Dodaj do kaszotto blanszowane warzywai cukinię. Wymieszaj i podawaj. Smacznego! Artykuł Pęczotto primavera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kiełbaski w cieście 151

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 167

sposobów. Przede wszystkim planuję to co będę jadła (lub my będziemy jedli jako rodzina). Nie kupuję artykułów spożywczych spontanicznie i na zapas (poza produktami, które się nie psują np. makaron).  Tworzę menu na cały tydzień i listę zakupów dostosowuję do tego co na nim się znajduje. Dwa razy w tygodniu robię przegląd lodówki . Sprawdzam, ile czego jeszcze(...)cukrem pudrem. Dosypujemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wtorek: Pęczotto primavera 120

Cirque szef Sirio Maccione po raz pierwszy podał gościom spaghetti primavera, zyskując nieśmiertelność i wieczne miejsce panteonie kulinarnych sław. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. W obecnych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, nowalijka nie jest(...)Kiedy kasza wchłonie cały płyn wrzuć do rondla zimne masło,pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. Dodaj pół szklanki tartego parmezanu, wmieszaj w kaszę. Dodaj do kaszotto blanszowane warzywai cukinię. Wymieszaj i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pęczotto primavera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
DLACZEGO WARTO JEŚĆ WĘGLOWODANY? 256

przyczyniają się do tycia! Z resztą wiele diet opracowanych przez specjalistów na wejściu usuwa z jadłospisu pieczywo - nie tylko pszenne (jako źródło węglowodanów), ale w zasadzie każde - podobnie, jak makarony. A czym innym konsument ma się sugerować, jak nie zaleceniami dietetyków? Z pszennym się zgodzę, bo rzeczywiście nie sprzyja naszej sylwetce. Ale opinia, że węglowodany tuczą, nie do końca jest(...)wiadomo, skąd. Od razu powiem: nie, ziemniaki nie są tuczące! Przekonanie o tym wzięło się z tego, że są one surowcem do produkcji frytek, chipsów, często oblewane są sosami, przysmażane, robi się z nich ziemniaczane zapiekanki. W tej postaci rzeczywiście mogą dostarczyć nam więcej kalorii, niż byśmy chcieli, ale to właśnie ta obróbka i dodatki są za to odpowiedzialne. Tymczasem

Katsuumi
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 181

Od kilku dni męczą nas wysokie temperatury. Lipcowy zestaw obiadów na cały tydzień jest więc idealny na tę pogodę, bo składa się  głównie   z

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia gruzińska 306

tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina w sosie ze szpinakuDocierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy

Poezja smaku
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 108

Kliknij - Przepis na cypryjskie kanapki z serem halloumi Wtorek - Sałatka z pieczonych warzyw z camembertem Pieczone warzywa do bardzo prosty pomysł na obiad. Podane z sosem balsamicznym i upieczonym serem camembert nabiorą wybornego smaku! Przepis na blogu jest na 4 porcje, ale bardzo prosto jest zmodyfikować go na 2 osoby. Taką sałatkę można zjeść także na zimno. ➤czas przygotowania(...)dodatek kurczaka. ➤czas przygotowania: 35 minut w 1 porcji: 860 kcal, B 50,1 g, W 77,7 g, T 39,5 g Składniki / na 2 porcje: 200 g makaronu kokardki lub innego drobnego (u mnie pełnoziarnisty) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drugą zostaw na szaszłyki) 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach sól i pieprz 3 łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 104

zioła, posiekaną pieczoną paprykę oraz papryczkę chilli. Zetrzyj skórkę cytrynową i dodaj do sałatki. Sok z cytryny wyciśnij do małego słoiczka. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i wstrząśnij. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj.  Pierś z kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem i skrop oliwą. Grilluj na patelni grillowej lub zwykłej aż będzie rumiany z obu stron (możesz(...)sałatki plastry grillowanej cukinii. Rada: Jeśli chcesz zabrać sałatkę do pracy, oliwę i ocet balsamiczny zabierz osobno i polej nimi sałatkę tuż przez podaniem. Sobota - Spaghetti peperonata Kolorowy makaron zainspirowany włoską potrawą o nazwie peperonata. Do spaghetti dodajemy paprykę, natkę pietruszki, chilli, cebulę, ocet winny i trochę miodu. Pyszny i prosty obiad, do zrobienia w 20 minut. ➤ Zobacz - Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 254

składanie deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania(...)czasie pieczenia zależy od nich i od wydajności Waszego piekarnika – obserwujcie co się dzieje i jak zachowuje się ciasto. Powtarzamy operację z pozostałymi kulami ciasta. UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego

Karo in the Kitchen
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 166

metodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne(...)kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę

Moja Delicja
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 277

Moje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć(...)wkładamy ciasto do lodówki.   Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat, zwiększa chrupkość skórki powstałej przy pieczeniu i odpowiada za jej wybarwienie. DZIEŃ II, WŁOSKI SOS DO PIZZY Sos do pizzy według Włochów z Neapolu to zgniecione lub grubo zmielone na pulpę pomidory – najlepiej San Marzano, rosnące na wulkanicznej glebie tuż obok Wezuwiusza. Wszystkie składniki sosu

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania