makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:663/815)

Smaki Włoch 159

ladzie.  Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w  piecu opalany drewnem... niebo w gębie :)  Popijamy(...)się w zależności od lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti

Atlas Smaków
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 138

Składniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona

W Mojej Kuchni Lubię
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 190

Składniki: ryż 1 szklanka, marchew 1 duża, kalafior 1 ćwiartka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
Ravioli z truskawkami i melonem z sosem czekoladowym i serkiem waniliowym. 164

No wiem, miałem tego melona skazać na śmierć poprzez zmiksowanie na sok, ale przyszło mi do głowy, że mogę go wykorzystać do pierożków i go ułaskawiłem

BaRepas
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 147

porcje zupy z rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu(...)ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 litry bulionu 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz śmietana do dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę Pełny przepis tutaj. 9. Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto z rzodkiewki Spróbujcie makaronowej wersji klasycznego risotto primavera z wiosennymi warzywami i pesto z rzodkiewki. Możemy wykorzystać dowolne sezonowe warzywa, które kupimy albo które wyrosną

Ugotowane pozamiatane
Muszle nadziewane i zapiekane 550

Troszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia  do pracy po urlopie. Mam nadzieję

O kuchni z uczuciem
Sos pomidorowy 104

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Spaghetti alla Carbonara 106

przecież mu z nogów dupy powyrywam! Ale jako kulturalny gospodarz zgodziłem się. I zacząłem tłumaczyć chłopakowi jak ma to zrobić. Że to ostrożnie trzeba, bo to ma być sos jajeczny, a nie jajecznica i takie tam gadanie... A facet po prostu stał, cierpliwie słuchał i mi przytakiwał. Taki po prostu pokorny uczeń. A potem zrobił najlepszą carbonarę jaką jadłem(...)jaki boczek? My użyliśmy boczek jak najmniej tłusty i same żółtka. Tak uważa większość Włochów. Zatem przechodząc do konkretów, bo już nieco pewnie was zanudziłem, przechodzimy do sedna. Wstawiamy makaron. A następnie bierzemy tyle żółtek ile będzie osób. I dodajemy starty parmezan: kopiasta łyżka na każde żółtko. Mieszamy żeby całość stała się naprawdę gęsta. I dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Marder&Marder Manufacture
Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi? 202

też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone w Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano(...)dolinę Valsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku. Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode , czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu włoskich produktów w czasie sezonu odbywa się wiele lokalnych festynów

Bon Ton Italia
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 90

ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni

Martyna Cooks
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 99

ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni

Martyna Cooks
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 136

Cóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już

Even Better Food
Ciasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie 100

Zaczęło się od tego, że dzień wcześniej kupiłam mięso mielone aby zrobić zupę gołąbkową, ale ponieważ zmieniły mi się plany i szukałam czegoś innego. Tak aby nie był to makaron, ryż, kasza i wtedy przypomniałam sobie o genialnym przepisie z książki Mamuszka . Przepis na ciasto jest bajeczny prosty, w sumie większość pracy wykonuje mikser ;) I tak robiłam to ciasto(...)gorący tłuszcz. Olej będzie pryskał przy kontakcie z wodą, więc uważaj żeby się nie oparzyć. Po usmażeniu pierogów odkładałam je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju. Sos jogurt naturalny ząbek czosnku pieprz odrobina soli zielona pietruszka Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.   Ciasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania