Zapraszam :) Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .Składniki :Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego plus(...)było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję.Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać z makaronem też dobrze smakuje .Smacznego :) Dla zainteresowanych gdzie można kupić produkty http://piatnica.net
Sama słodycz i szczypta chilinazwę wymyślił Wąż, bo mu się skojarzyło z sosem puttanesca i niech tak zostanie ;) chociaż mój sos różni się od puttanesca. Owoce morza chodziły za mną już od jakiegoś czasu, niestety Chłopaki wybrali jak zwykle i bezpiecznie krewetki, ja dorobiłam dodatkowo kalmary. Marzą mi się też mule w białym winie... Chyba poczułam wakacje ;) Składniki: 250 g mrożonych krążków kalmarów (jeśli(...)cukinię z ziołami prowansalskimi, pieprzem solą i szczyptą cukru. Gdy warzywa będą al dente dodajemy pokrojone pomidory. Chwilę smażymy i łączymy z kalmarami. Podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem
Cytryna&Co.Składniki: masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml
W Mojej Kuchni LubięRavioli! Uwielbiam te wszystkie włoskie pasty i makarony, chyba musiałam być w innym wcieleniu Włoszką, albo Włoską mamą co karmiła stadko swoich dzieci. Kuchnia włoska jest bardzo prosta, w gruncie rzeczy wywodzi się z biedy i z tego co dała natura, co rolnik zebrał z pola, dlatego uwielbienie oliwy i pomidorów, to miał każdy. Dzisiaj u mnie ravioli z nadzieniem(...)nasienne, polewamy oliwa lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Obok połóż główkę czosnku, upiecz sobie go przy okazji więcej, sprawdzi się do wielu past na kanapki czy też do sosu czosnkowego. Upieczoną dynię i czosnek zmiksuj na gładką masę dopraw i nadziewaj ravolii. Możesz też zrobić je w innej formie, jeśli wolisz np. okrągłe, tutaj pełna dowolność. Gotowe ravioli wrzucamy
SMYKWKUCHNImlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai A tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało(...)ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli. Krewetki tygrysie Sushi
Jemy PijemyKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki: 1000 g ziemniaków 1 jajko ok. 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 450 g bryndzy sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy. 500 g gotujemy do miękkości
Domowy Smak Jedzeniaskładniki* 50 dag schabu bez kości* 50 dag pieczarek* pęczek koperku* kminek mielony* przyprawa do wieprzowiny* sól, pieprz grubo mielony* czosnek granulowany* ostra papryka mielona* 200
Mix smakuDomowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczkę klarowanego masła i dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Przysmaż je chwilę, a następnie wrzuć kurki. Smaż je na złoto, następnie wlej 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżkę sosu sojowego oraz dodaj 1 cm otartego imbiru. Smaż jeszcze chwilę, aż cały płyn wyparuje. W podobny sposób usmaż boczniaki (przed obróbką termiczną możesz je podzielić na mniejsze kawałki). Por pokrój(...)żaden zadeklarowany mięsożerca. Przyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie
Food Squarerównież i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie(...)posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii. Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni. Smacznego
potrawyregionalneMogę powiedzieć, że do zrobienia tych placuszków zostałam zmuszona sytuacją. A to dlatego, że właśnie teraz kiedy potrzebuję zrobić zakupy, bo wyczerpały mi się zapasy najpotrzebniejszych
kuchnia doskisurowej cukinii, głównie z uwagi na jej efekt dekoracyjny. Dramatycznie wijące się zielone wstęgi uzyskane przy pomocy obieraczki do warzyw są bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle. Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z kuchnią północnych Włoch, w której(...)Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym
Chilli Czosnek i Oliwaprzepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek(...)Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada z nutką pomarańczy pasuje idealnie do marchewki.Naczelny był w szoku! Spróbował i mówi: ale gdzie ta marchewka?! :) mały sukces, ponieważ również był sceptyczny i myślał
Kitchens AlphabetSkładniki: -1/2 l gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka
Kulinarne przemyslenia