makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:668/815)

Sałatka z tuńczykiem i ryżem 452

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 203

Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się o uzyskanie dla naszej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" i zabiegamy(...)cebulką . Mało brakowało, a wylizałabym talerz! A na deser też pierogi! Tym razem na słodko, pieczone z ciasta drożdżowego Przede mną pierogi z gruszką, jabłkiem i cynamonem , w towarzystwie sosu waniliowego. Normalnie w cenie 17 PLN - w ramach Weekendu za pół ceny dzielone na pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już

Grunt to przepis!
KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI 201

Gotowanie z kaszą bulgur to mój debiut. Bardzo udany debiut, bo kasza jest bardzo smaczna i danie wyszło przepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe

Walijskie Pichcenie
Jak zrobić idealny rosół 164

wywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę do zup i sosów. Często przelewamy go do mniejszych pojemniczków i mrozimy, by mieć zapas na później. Rosół natomiast ... o rosole można by napisać poemat ... To wspomnienie babcinej kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego(...)się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek kapusty. Ale podstawowy przepis jest

Posadzone i zjedzone
Kluski żelazne 141

Kluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ).  Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki  trzeba naprawdę

Stare Gary
Rosół z kaczki 98

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i 

To co kocham
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 577

Są potrawy, które robi się tylko raz i takie, które na stałe wpisują się do obiadowego menu. To spaghetti zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. :-) Długo

Szefowa kuchni
Minestrone i Węgry (1) 133

bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej(...)smacznie. Dogada się po niemiecku lub na migi, gorzej z angielskim. Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany kalafior G ombóc : drożdżowa kula z powidłem śliwkowym, mielonym makiem i sosem a'la budyń waniliowy. Pyyyyszne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Gnocchi zapiekane z serem i szynką 111

W poniedziałek cenię sobie szybkie, smaczne i sycące dania. Szczególnie w ten dzień wybieram potrawy, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a które jednocześnie dostarczą energii

365 dni dookoła kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 208

błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać(...)ręczniku lub czystej ściereczce. Można pobawić się w fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka :)Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podawać z ulubionym sosem lub skwarkami z cebulką, lub po prostu ze śmietaną. Jak kto lubi :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 247

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mule w białym winie 192

Musimy tylko trzymać się czasu gotowania – przegotowane będą suche i twarde. Kilogram tych skorupiaków będzie stanowił obiad dla dwóch osób - jeśli ma być bardziej syty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim(...)małży szczypiec lub łyżeczki, którą wyjmuje się pozostałe sztuki. Małże można wyjmować z muszli także widelcem. Skorupki są oczywiście niejadalne – zjada się tylko środek. Pamiętajcie, że rarytasem jest sos jaki wytworzył się z małży i wina – aby wykorzystać cały, warto maczać w nim świeżą bagietkę lub grzankę. Można też nabierać bulion skorupką i wypijać. Post Mule w białym

Poezja smaku
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 200

tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu zyskać na wadze. Na szczęście dość szybko nadeszło olśnienie. Sałatki! Miks warzyw (i nie tylko) z dobrym sosem, do tego np. bułka grahamka i pełnowartościowy posiłek gotowy. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą do pracy przygotowane dzień wcześniej pudełeczko z pyszną zawartością. W ten sposób nie głoduję(...)doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie

Ratunku obiad
LIEBSTER BLOG AWARD 121

smak z dzieciństwa to...? Grysik 3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet? Moja babcia ze swoim makaronem domowej roboty (zawsze, jako dziecko, lubiłam stać koło niej gdy ciachała ciasto na makaron wielkim nożem na cieniusieńkie nitki i nigdy sobie krzywdy nie zrobiła - nie mogłam pojąć jak Ona to robiła...) 4. Kto nauczył Cię gotować? Książki kucharskie :) Jestem samoukiem 5. Skąd wziął(...)Dlaczego? 5. Twoje danie w 15 minut to... 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 174

Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 335

rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych ulubionych sposobów ponownego przetworzenia(...)Rosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania