tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek * opcjonalnie rzodkiewki * kilka plasterków żółtego sera * świeże zioła * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie(...)zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około 20 minut, aż ser sie rozpuści. Danie posypać świeżymi ziołami. Najlepiej smakuje na ciepło. Tym wpisem kończę moją współpracę z delikatesami mantini24.pl Wszystkie przepisy jakie przygotowałam z produktami, które otrzymałam do przetestowania znajdziecie tutaj . Zapraszam Was oczywiście do odwiedzenia sklepu i składania zamówień. Dobre, włoskie produkty
Magiczne Życie MartyIdealna do pracy. Dla zaakcentowania, że mamy wiosnę, dodałam do niej natkę kolendry, ale jeśli nie lubicie, można ją pominąć. Składniki : 200 g makaronu (u mnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy(...)dwie łyżki majonezu łyżka oliwy sól pieprz ewentualnie: pół pęczka kolendry Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ostudzony makaron z oliwą. Do makaronu dodać kukurydzę oraz ser żółty i brzoskwinie pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać pokrojoną kolendrę. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziepiersi z kurczaka 1 opakowanie szpinaku (ja użyłam mrożonego) makaron penne małe opakowanie śmietany do zup i sosów ząbek czosnku 1 łyżka masła starty żółty ser (do posypania) sól i pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Smażymy aż wszystka woda odparuje, dodajemy(...)rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdy sos jest gotowy - dorzucamy kurczaka. Na talerz nakładamy makaron i sos - posypujemy serem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuPyszna zapiekanka z makaronem spaghetti, pomidorkami koktajlowymi, serem żółtym i pleśniowym. Post Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCharakteru nadaje mu specyficzna pasta tamaryndowa. Moja wersja jest z serem tofu, który z powodzeniem można zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki kiełków fasoli mung spora garść orzeszków ziemnych niesolonych olej(...)tofu pokroić w kostkę, orzeszki posiekać. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie. Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki. Skropić sokiem
wyzwania kuchennesię z przepisami, zerknijcie również na infografikę poniżej, która zawiera wieeele przydatnych i ciekawych faktów na temat makaronu. Warto wiedzieć! Makaron z domowym pesto bazyliowym i pomidorkami cherry Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Spaghetti carbonara Makaron z kurczakiem, cukinią i pesto Spaghetti napoli źródło infografiki: http://infografika.wp.pl/title,Makaron-i-jego-rodzaje,wid,15009782,wiadomosc.html?ticaid=117f7d&_ticrsn=3 Artykuł Proste przepisy na makaron + makaronowe ciekawostki pochodzi
Kuchnia Bazyliipokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym
PatchworkPrzepis na podstawie książki "Mała Wielka Księga Makaronu" Bardzo szybkie i naprawdę smaczne danie. Użyłam makaronu domowego - do ciasta wrzuciłam sporo pieprzu, bardzo udane połączenie! składniki 150 g sera gorgonzola 250 ml śmietany 150 g szynki parmeńskiej (w plastrach) 400 g makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu) pęczek natki pietruszki sól pieprz przygotowanie ser gorgonzola
Stare GarySkładniki: 400g makaronu 200g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 1 żółtko 1 łyżka śmietany + 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, po chwili dodać oczyszczone kawałki grzybów. Smażyć. Dodać wino i odparować. W kubeczku wymieszać żółtko, śmietanę, jogurt, starty(...)ser oraz sól i pieprz. Makaron połączyć na patelni z kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaMona, dzięki za michę :D. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki koperku 2 gałązki natki pietruszki 100 g drobnego makaronu liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego mały kubek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Pieczarki myjemy i kroimy(...)gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovypłatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne (ok. 300 g) ok. 150 g żółtego sera do zapiekania(...)farszu ze szpinakiem i polewamy ok. 1/3 przygotowanego sosu beszamelowego. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym "blue". Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut. Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Moje
Słodka Stronatykwy lub dyni 1-2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego tymianek pieprz turecki papryka ostra w proszku imbir gałka muszkatołowa kurkuma sól 1/2 opakowania makaronu spaghetti olej do smażenia 1/2 szkl startego żółtego sera 1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. 2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię(...)pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. 3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy. 4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. 5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. 6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: dynia , na szybko , pieczarki , ser , sos , tykwa , wegetariańskie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypowstaje obiad dla 3-osobowej rodziny (dwóch dorosłych i dziecko). Składniki: ok. 200 g boczku 3 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka masła oliwa z wytłoczyn ser grana padano sól, pieprz, tymianek 250 makaronu bezglutenowego typu spaghetti Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy jak zwykle. 2. Rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy boczek do zezłocenia. 3. Do miseczki(...)małego asystenta :-)) 4. Na tym etapie musimy mieć ugotowany makaron. Gdy boczek się już przysmaży, wlewamy nasze rozkłócone jajka na patelnię i od razu dodajemy makaron i wszystko energicznie mieszamy. Następnie ścieramy sporo sera grana padano i znów mieszamy i gotowe :-) Podajemy przyozdobione listkiem bazylii i jeszcze posypane serem
Kawa z mlekiemopakowanie makaronu penne (400g) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz 20 dag startego żółtego sera Wykonanie: Ugotuj makaron al dente. Przełóż do garnka i przykryj pokrywką. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw z ognia i dodaj śmietanę(...)sól, pieprz. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Przed podaniem posyp dużą ilością startego żółtego sera. Pycha! Porcje: 3-4. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno obejrzałam Hair (1979, Miloš Forman). Klasyka kina, świetny musical (choć raczej takowych nie oglądam). Lata 70-te XX wieku, czas dzieci kwiatów i wojny w Wietnamie. Do niektórych ról do tego filmu przesłuchiwano nawet Madonnę
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki: ok. 8 rurek makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła. składniki na sos beszamelowy: 100 g masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz wykonanie(...)startego sera, mieszamy i podsmażamy ok. 1 min. Ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem faszerujemy rurki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu układamy nafaszerowany makaron, posypujemy pozostałą częścią startego sera i zalewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego. Zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzenia