pesto: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan sól, pieprz 1/2 opakowania makaronu (kształt i rodzaj wedle gustu) 50 g parmezanu lub innego twardego sera typu parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Makaron gotujemy w dużej ilości wody zgodnie(...)zaleceniami producenta. Wszystkie składniki na pesto blendujemy razem. Makaron odcedzamy, od razu mieszamy z pesto, posypujemy świeżo startym serem i delikatnie skrapiamy oliwą. Smacznego
Kulinarne przygody Gatitygnocchi, to możecie zastąpić go muszelkami. SKŁADNIKI 1 duża cebula 360 g pieczarek 450 g mrożonego zielonego groszku 80 g masła 200 g śmietany 30% 50 g żółtego sera 300 g makaronu gnocchi (można zastąpić muszelkami) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Groszek odmrozić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę lub piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki(...)wodzie ugotować makaron, również nieco krócej niż podane na opakowaniu. Ugotowany przecedzić i dodać do pieczarek i groszku. Następnie wlać śmietankę, zetrzeć ser, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość krótko gotować, aż sos odpowiednio zgęstnieje, a makaron i groszek nie będą twarde. Jeżeli sos będzie za gęsty, to można dodać przegotowanej wody
Passions hobbies lifemakaronu (u mnie świderki) ok. pół litra oczyszczonych kurek pół cebuli 10 liści szpinaku chili 80 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią pół łyżeczki ostropestu sól pieprz ziołowy łyżka oleju do smażenia Nastawić wodę na makaron. Gdy woda zawrze, posolić i ugotować w niej makaron. Na rozgrzanym oleju obsmażyć oczyszczone kurki (małe w całości(...)większe pokroić). Gdy woda z kurek prawie odparuje, dodać do nich pokrojoną na drobno cebulę. Zeszklić. Na patelnię z kurkami wlać pół szklanki wrzątku (może być ten z makaronu), dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Podgrzewać do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji sosu. Całość doprawić do smaku ostropestem, solą i pieprzem ziołowym. W ostatniej chwili dodać pokrojone liście szpinaku. Wymieszać i zestawić z palnika
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z tortellini, serem i pomidorem jest przepyszna i prosta w przygotowaniu. Taką sałatkę z powodzeniem można podać na rodzinną kolację Sałatka z tortellini i sera SKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu tortellini (250 g) 1- ogórek świeży 1 - pomidor 150 g sera żółtego 1- puszka kukurydzy 0,5 pęczka szczypiorku sól i pieprz majonez - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować
Kuchnia Danusiposiłku. Nie wyobrażam sobie obiadu bez jarzyn, w ogródku nadal rośnie cukinia i dynia te polskie warzywa są najsmaczniejsze na świecie, w szafce miałam resztki makaronu, w lodówce wyrazisty w smaku ser więc tak powstało na szybko to danie, choć proste to smakiem wyborne. Wszystko robię w większej ilości i na zapas bo z patelni nie problem sobie podgrzać(...)posolić i doprawić pieprzem do smaku, przykryć pokrywką poddusić aż warzywa zmiękną, wtedy dodać słoiczek sosu Łowicz doprawić curry, poddusić aż zabulgocze, wsypać ugotowany makaron , całość wymieszać z tartym serem grana padano, posypać natką, podawać prosto z patelni lub przełożyć na talerze. #lowicz Wpis dodaje do akcji konkursowej Jeden sos wiele dań
Wanilia i Kardamontuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek * opcjonalnie rzodkiewki * kilka plasterków żółtego sera * świeże zioła * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie(...)zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około 20 minut, aż ser sie rozpuści. Danie posypać świeżymi ziołami. Najlepiej smakuje na ciepło. Tym wpisem kończę moją współpracę z delikatesami mantini24.pl Wszystkie przepisy jakie przygotowałam z produktami, które otrzymałam do przetestowania znajdziecie tutaj . Zapraszam Was oczywiście do odwiedzenia sklepu i składania zamówień. Dobre, włoskie produkty
Magiczne Życie MartyIdealna do pracy. Dla zaakcentowania, że mamy wiosnę, dodałam do niej natkę kolendry, ale jeśli nie lubicie, można ją pominąć. Składniki : 200 g makaronu (u mnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy(...)dwie łyżki majonezu łyżka oliwy sól pieprz ewentualnie: pół pęczka kolendry Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ostudzony makaron z oliwą. Do makaronu dodać kukurydzę oraz ser żółty i brzoskwinie pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać pokrojoną kolendrę. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziepiersi z kurczaka 1 opakowanie szpinaku (ja użyłam mrożonego) makaron penne małe opakowanie śmietany do zup i sosów ząbek czosnku 1 łyżka masła starty żółty ser (do posypania) sól i pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Smażymy aż wszystka woda odparuje, dodajemy(...)rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdy sos jest gotowy - dorzucamy kurczaka. Na talerz nakładamy makaron i sos - posypujemy serem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuPyszna zapiekanka z makaronem spaghetti, pomidorkami koktajlowymi, serem żółtym i pleśniowym. Post Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCharakteru nadaje mu specyficzna pasta tamaryndowa. Moja wersja jest z serem tofu, który z powodzeniem można zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki kiełków fasoli mung spora garść orzeszków ziemnych niesolonych olej(...)tofu pokroić w kostkę, orzeszki posiekać. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie. Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki. Skropić sokiem
wyzwania kuchennesię z przepisami, zerknijcie również na infografikę poniżej, która zawiera wieeele przydatnych i ciekawych faktów na temat makaronu. Warto wiedzieć! Makaron z domowym pesto bazyliowym i pomidorkami cherry Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Spaghetti carbonara Makaron z kurczakiem, cukinią i pesto Spaghetti napoli źródło infografiki: http://infografika.wp.pl/title,Makaron-i-jego-rodzaje,wid,15009782,wiadomosc.html?ticaid=117f7d&_ticrsn=3 Artykuł Proste przepisy na makaron + makaronowe ciekawostki pochodzi
Kuchnia Bazyliipokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym
PatchworkPrzepis na podstawie książki "Mała Wielka Księga Makaronu" Bardzo szybkie i naprawdę smaczne danie. Użyłam makaronu domowego - do ciasta wrzuciłam sporo pieprzu, bardzo udane połączenie! składniki 150 g sera gorgonzola 250 ml śmietany 150 g szynki parmeńskiej (w plastrach) 400 g makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu) pęczek natki pietruszki sól pieprz przygotowanie ser gorgonzola
Stare GarySkładniki: 400g makaronu 200g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 1 żółtko 1 łyżka śmietany + 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, po chwili dodać oczyszczone kawałki grzybów. Smażyć. Dodać wino i odparować. W kubeczku wymieszać żółtko, śmietanę, jogurt, starty(...)ser oraz sól i pieprz. Makaron połączyć na patelni z kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaMona, dzięki za michę :D. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki koperku 2 gałązki natki pietruszki 100 g drobnego makaronu liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego mały kubek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Pieczarki myjemy i kroimy(...)gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovy