głośne ciumkanie długiego makaronu i ser na brodzie odpadały. Miałem też zajebiście mało czasu – w niecałą godzinę musiałem przygotować stół, danie główne i deser. Udało się . A przepis na danie główne przedstawiam poniżej. Składniki (na dwie osoby): Jedna pojedyncza pierś z kurczaka Dowolny makaron – ja wybrałem penne Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Około(...)szklanek mleka Sól, pieprz Papryka ostra w proszku Chilli w proszku Olej z pestek winogron Cebula Natka pietruszki Starty ser żółty (najlepiej parmezan, ale ja zrobiłem na zwykłej goudzie Pierwsze, co musisz zrobić, to wstawić wodę na makaron. Posól ją i wlej trochę oliwy, aby makaron się nie skleił. Następnie pokrój kuraka i papryki w paski o długości około
manslogblogSKŁADNIKI : makaron świderki – 200 g makrela wędzona – 1 sztuka suszone pomidory – 6 – 8 sztuk czosnek – 2 ząbki suszona pietruszka – 2 łyżeczki żółty ser – 10 dkg sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : W garnku z posoloną wodą gotować makaron 10 – 12 minut. W tym czasie obrać czosnek i wycisnąć przez praskę. Smażyć na patelni na średnim ogniu. Suszone pomidory pokroić
kuchniabellissima.wordpress.comtortellini Składniki: opakowanie tortellini z serem, 200 g szpinaku mrożonego, 400 g mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych, 20 dag żółtego sera, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku(...)pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz. Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku. Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Smacznego
paapilotkaaEfekt końcowy był zadowalający SKŁADNIKI : karkówka – 20 – 30 dkg makaron linguine – 200 gram olej do smażenia – 4 łyżki przyprawa do gulaszu – 2 płaskie łyżeczki miód – 1 łyżeczka musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka pesto bazyliowe – 1 łyżeczka sól i pieprz woda – 1 szklanka – 200 ml mąka pszenna – 1 łyżeczka żółty ser lub parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE : Mięso pokroić na drobne kawałki(...)pieprzem. Dusić na małym ogniu 15 – 20 minut. Po tym czasie dodać pesto i mąkę do zagęszczenia sosu. Ugotować makaron, gdy będzie gotowy dodać do gulaszu na patelnię i wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać żółtym serem lub parmezanem. Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comchińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) sól, pieprz 1/2 cebuli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez(...)Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka chwil. Odcedzić i dodać do mięsa i wymieszać. Posypać startym żółtym serem
Pasja Smakuosób. 1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka wina 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 gram) ser żółty 2 łyżki oliwy Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Boczek pokroić w krótkie słupki, włożyć na patelnię. Podsmażać na średnim ogniu aż będzie mocno rumiany. Cebulę pokroić(...)minimum, dodać warzywa, pomidory wraz z zalewą, wymieszać i dusić pod przykrywką 1-1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podanie: Ugotować makaron (tagiatelle) i rozłożyć na porcje. Zetrzeć ser, posypać nim makaron, a następnie nakładać sos. marcelina
Czerwony Gupikogniu. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz możemy zetrzeć jeszcze na wierzch sera cheddar lub innego żółtego sera i całość posypać pietruszką lub szczypiorkiem. Podajemy z makaronem, kopytkami lub ziemniakami
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: (na 4 porcje) -450 g makaronu penne -200 g wiejskiego boczku wędzonego -120 ml śmietany 18% -100 g sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2 jajka -sól, pieprz -garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić(...)sosu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył z makaronem i gdy tylko się zagotuje
KasiekGotujepapryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale... Składniki: ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni) 1 szalotka 150 g pieczarek 50 g sera Lazur po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować listkami kolendry i od razu podawać
Czerwień i błękitDania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu. Co prawda jej wykonanie według tradycyjnych przepisów zajmuje bardzo dużo czasu, to jednak udało mi się trafić na nieco inną wersję, trochę mniej pracochłonną. Lasagne z tego przepisu jest nie tylko bardzo smaczna(...)mięsa mielonego500 g płatów lazanii (suchych)350 g szynki gotowanej w plastrach1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego)ok 1 litr wody2 kulki mozzarelli4 jajka ugotowane na twardo1 cebula100 g sera żółtego60 ml czerwonego wina3 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone
Złote przepisymakaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzeniemożna niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :)Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;)Składniki:makaron - dowolny ulubiony,szynka - użyłam szynki zrazowej NATURA(...)ZMNove,duży kubek gęstej, kwaśnej śmietana,2-3 keczupu,mała łyżeczka mąki pszennej,mała cebula,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,żółty ser,2 łyżki oleju.Celowo nie podaję dokładnych proporcji - każdy ustala je sam, według własnego smaku.Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennazapiekłam wcześniej w piekarniku. Potem wszystko razem wymieszałam z tuńczykiem, dodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta cukinia suszone pomidory z pestkami dyni 1 puszka tuńczyka ser feta pomidorki koktajlowe sól różowa młotkowana kolendra z pieprzem olej kokosowy do smażenia/pieczenia Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Do naczynia
kruche babeczkiTradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniaopakowanie mrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 3/4 szklanki mleka - duża garść topliwego żółtego sera - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - po ok. 100 gr ulubionego makaronu na osobę W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Wrzucamy brokuł i gotujemy do miękkości***. Należy spróbować - kwiat(...)ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy. * w sezonie zastępujemy świeżym ** lub boczku/ulubionej wędliny - ewentualnie rezygnujemy z wędliny - danie jest równie pyszne *** aby brokuł po ugotowaniu zachował swoją soczystą barwę i nie zrobił się szaro-żółty nie należy go przykrywać podczas gotowania
kawawszklance