Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo(...)garnka, na patelnie wylać kilka łyżek wody, wymieszać z sokami z patelni, przelać do garnka. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek,smażyć 1 minute, dodać cukinię i podsmażyć a dużym ogniu aż cukinia się lekko zezłoci, przełożyć do cebuli. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać bakłażana, smażyć mieszając ok 10 minut aż bakłażan będzie rumiany, przełożyć
Smaczny zeszytLazania to moje ulubione danie włoskie. Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. Oto moja wersja
Moje Małe Czarowanieidealnie się nadają do tego dania. Sama od pewnego czasu ma nietolerancję pszenicy więc takie makarony warzywne są dla mnie w sam raz. Składniki: 300 gram spaghetti z marchwi Fit&Easy 300 gram spaghetti z buraka Fit&Easy 2 małe cukinie 500 gram brokuła 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 100 gram kaszy pęczak Olej kokosowy Sól, pieprz
Bajeczna Kuchniacoś zupełnie innego. Tak więc dziś - propozycja idealna, ponieważ uwielbiamy suszone pomidory i czosnek - makaron warzywny z suszonymi pomidorami. Lekkie, aromatyczne i niebywale kolorowe danie poleca się na obiad czy warzywny lunch do pracy! MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI (2-3 porcje) Składniki 1 mała cukinia (ok. 350 g) 2 duże marchewki (ok. 350 g) 6 suszonych pomidorów bez zalewy
W kuchni Karmel-itkiDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Jak zrobić surówkę z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem? Bruschetta z cukinią i hokkaido Pieczona dynia z cukinią
Moja smaczna kuchniaosób: ● 1 kg cukinii bio ● 400 g truskawek ● 100 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 20 g marynowanych kaparów ● 1 ½ cytryny bio ● 1 szalotka ● 4 gałązki mięty ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka syropu z agawy ● 1 łyżeczka musztardy ● sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzyj, bez obierania, na tarce w cienkie plastry, lub pokrój na makaron przy pomocy spiralizera. Wurzć(...)Szalotkę obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny z musztardą, syropem z agawy, kaparami i posiekaną szalotką. Posól, popieprz, domieszaj oliwę z oliwek. Dodaj cukinię, truskawki i miętę, delikatnie wymieszaj całość. Jeśli to konieczne, dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj listkami mięty, plasterkami cytryny i orzechami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNa warsztat bierzemy tofu przez jednych uwielbiane, przez innych nienawidzone, tak na prawdę jest produktem bardzo plastycznym, bo dobrze komponuje się niemal z każdym daniem dzięki
Taste Of My Dayziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku sól i pieprz do smaku(...)przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory i jabłko kroję w kostkę - podduszam na maśle przez około 3 minuty, doprawiam odrobiną soli oraz cukru, całość dokładnie blenduję - dodaję przecier do gotującej się zupy. Krok 4. Następnie do zupy wrzucam posiekaną zieleninę, makaron, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz kwasem z ogórków kiszonych - gotuję jeszcze
Moja Książka Kucharskapiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)Wrzucamy naszą pierś, mieszamy aby całość była pokryta marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę
KuchcikoweLoveopakowaniu sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia(...)Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka
Moja pasja smakusklepie ze zdrową żywnością kupiłam żytni makaron razowy i tak oto powstał przepis na ultra-szybki obiad! Makaron żytni z grzybami i pietruszką Składniki: ok 200g grzybów leśnych łyżka masła łyżka czosnku suszonego w płatkach pół dużego pęczka natki pietruszki łyżka octu winnego z czerwonego wina szczypta soli świeżo mielony pieprz makaron żytni razowy - lub inny we wstążkach(...)Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu grzybowego Makaron ugotuj al dente i połącz z sosem. Jeżeli lubisz i chcesz, aby sos grzybowy nabrał kremowej konsystencji - możesz dodać do sosu 3 łyżki tłustej śmietany Makaron razowy żytni z sosem grzybowym i pietruszką Gorąco polecam na jesień! Niedługo zaproszę Was na cukinię! Powiedzcie - czy macie jakieś specjalne kulinarne życzenia , które mogę
Gary Bez dnamożecie dać jej mniej) idealny dodatek do kanapek ,super sprawdzi się również do mięs z grilla, może służyć też jako gotowy sos do makaronu-mniam....uwielbiam takie produkty -dziękuję Marzenko za przepis Składniki: - 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu ) - 4 średnie cebule - 2 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka
Swojskie jedzonkoCukinie i kabaczki obrodziły niesamowicie w tym roku, więc namiętnie je prerabiam. Pomiędzy tymi warzywami nie widzę wielkiej różnicy, poza tym, że kabaczki z założenia są większe, chociaż jak się zapomni o cukini, to też potrafi wyrosnąć olbrzymka, kabaczek ma ciut grubszą skórkę i trochę więcej i większe pestki. Zamiennie więc używam obu tych warzyw. Dzisiejsze spaghetti powstało dosłownie(...)minut. W międzyczasie podpraż słonecznik na suchej patelnii. Po 15 mintach zdejmij pokrywę z gara i gotuj do odparowania nadmiaru wody, miękkości makaronu i tym samym uzyskania idealnej konsystnecji sosu. Artykuł Jednogarnkowe spaghetti z cukinią pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfparzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję do sałaty.Cebulę kroję w pół-talarki i dodaję do pozostałych składników.Cukinię obieram i w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki (a'la makaron). Paseczki blanszuję ok 2 minut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić(...)zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty i delikatnie mieszam. Na sałatkę wykładam cukinię i posypuję pozostałymi, posiekanymi pistacjami
Magiczna kuchnia Darii