dania jest wiele, a często składniki do ich przygotowania znajdziemy w lodówce. Dzisiaj przygotowałam kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym z dodatkiem kolorowej papryki, cukinii i cebuli. Podałam go z ugotowanym ryżem, ale również dobrze smakowałby z makaronem lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia
Danka PichciPyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki
Swojskie jedzonkoZiemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią. A może samodzielne wege danie? Łapcie pyszną receptę: Składniki: - nieduża cukinia - 5 średnich ziemniaków - kilka małych marchewek - 6 ząbkow czosnku - średnia cebula - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn - sól
Cook&Lovejeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Gdy już warzywa zaczną powoli
Passions hobbies lifewłaściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii niż tik-taki: 12kcal/100 g. Makaron warzywny z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu. Czytaj dalej Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii:) pięknie wygląda i tak też smakuje. Cukinia to jedno(...)smaki innych składników i przypraw. Dlatego idealnie spełnia się w roli bazy potrawy, która łatwo daje się aromatyzować. Cukinia przy tym wszystkim zachowuje jędrność i chrupkość (oczywiście jeśli jest odpowiednio przyrządzona). Czytaj dalej Artykuł Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzrybnego, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, łosoś (tu uważaj na kcal!), krewetki czy pstrąg łososiowy. SKŁADNIKI NA FIT CURRY: - 2 małe cukinie - 3 ząbki czosnku - 1 cebula czerwona - 1 czubata łyżka curry - 2 - 3 marchewki na makaron - 1/2 łyżeczki czarnego sezamu - dwie porcje ryby, sum filet - opcjonalnie boczniaki, pieczarki lub kalafior - łyżeczka około 7g skrobi ziemniaczanej - świeża kolendra(...)równe kawałki, cebule, imbir i czosnek dość drobno, zalej wodą dodaj curry, całość duś aż cukinia będzie miękka. Dodaj rybę, cytrynę i duś kilka minut, skrobię ziemniaczaną rozmieszaj w 50 ml wody i dodaj do curry, całość zagotuj. Posyp świeżą kolendrą, podawaj z makaronem z marchewki. *wodę możesz zastąpić napojem koksowym wtedy curry jest jeszcze lepsze- mam namyśli mleko
SMYKWKUCHNIwarzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 serek topiony 0,5 szklanki bulionu sól. pieprz biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy oliwę w rondlu wrzucamy mięso smażymy(...)dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
kgwjanczewojest mój ukochany parmezan i natka. Obiad na kilka sposobów, prosty i elastyczny pod względem doboru rodzaju i ilości składników, w wersji wege, z makaronem, ryżem, ulubionymi warzywami. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1/2 dużej cukinii lub cała mniejsza, pokrojona w kostkę mała cebulka drobno posiekana 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany 4 suszone pomidory drobno posiekane
Zasmakuj Kuchnicytryny suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól pieprz olej kokosowy do smażenia śmietanka 30% niecałe pół szklanki makaron Makaron gotuję al'dente. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojonego pora, czosnek i cukinię. Smażę. Łososia oprószam z obu stron solą i pieprzem. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni, na drugą wolną daje łososia, którego skraplam sokiem z cytryny
kruche babeczkifont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 2 osób: 200-250g razowego makaronu kilka łyżek oleju smakowego (np. pozostały po suszonych pomidorach lub olej + ulubione zioła) 1 dość duży kawałek imbiru 7-8 pieczarek ½ małej cukinii 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2-3 garście oliwek sól, pieprz Normal(...)orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej. Pokrój drobno imbir i podsmaż na oleju. Przełóż na talerz. Pokrój pieczarki (każdą na 3 części), pokrój cukinie i podsmaż wszystko na oleju. Dodaj pomidory i przecier. Duś kilka minut (aby warzywa były chrupiące
Qlinarnie i QlinarnieFrytki z cukinii – szybka przekąska to pomysł na to jak zamienić tradycyjne frytki z ziemniaków. Lipiec to sezon na cukinię. Warto z niej korzystać, bo tak naprawdę teraz jest najlepsza i najsmaczniejsza Ja uwielbiam dodawać ją do sałatek , gulaszu, czy też do makaronu . Czasem robię z niej placuszki lub piekę np. pasztet warzywny . Lubię również cukinię w słodkich wypiekach
365 dni dookoła kuchniniego bardzo zdrową lasagne z plasterkami wędzonego łososia i kozim serem. Jest również doskonałym nadzieniem do kanapek i może być krojona do dań z makaronu i ryżu; tę samą technikę można zastosować do cukinii. Płyty indukcyjne. Podczas gdy piekarnik pracuje, możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje(...)zapiekanek. Dzięki temu możesz przygotować wiele potraw w tym samym czasie i w pełni wykorzystać możliwości gotowania z bardzo dużymi pojemnikami. Możesz również użyć go do ugotowania krótkiego makaronu, pozostawiając go al dente; podziel go na różne porcje i podawaj z różnymi dodatkami: pomidor z kiełbasą lub tuńczykiem, grillowane warzywa i ser, w sałatkach, itp. Ta sama zasada dotyczy zbóż
ProstePesto.plsię nazywa udana transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann
Roślinna - blog wegańskiorientalnych przypraw, więc wspomnę tylko, że do dań kuchni tajskiej warto dodać do smaku trawę cytrynową lub liście limonki. Tajski makaron z czerwonym curry, mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym na ostro Składniki: 2 nieduże cebule, ząbki czosnku 1 nieduża cukinia, ok. 150 g świeżego brokuła, 150 g tofu w kostce, ok 500 ml bulionu warzywnego lub wody(...)łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta mielonej kolendry, sól, makaron do woka (lub inny, czytaj wyżej). OPCJONALNIE: trawa cyrtynowa, 2-3 liście limonki. Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra, czosnek w plasterki i podsmażyć na patelni, do zeszklenia. Cukinię pokroić w półksiężyce, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, dorzucić do cebuli i razem podsmażać przez około
Pełna Lodówkawodzie. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki na porcję dla 3 osób: makaron szpinakowy 200 g świeżego szpinaku (u mnie waga z łodygami) 1 szklanka mąki pszennej odrobina wody warzywa w sosie 1 średniej wielkości cukinia 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii pieprz(...)cienkie plastry czosnek. Chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki. Gdy cukinia zmięknie to dodać do niej połówki pomidorków koktajlowych oraz świeżą bazylię. Całość przyprawić pieprzem, ewentualnie solą (pomijamy, gdy danie będą jeść dzieci poniżej 1 roku życia) i chwilę smażyć. Do warzyw dodać ugotowany makaron i serek mascarpone. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Gotowe danie
Ugotowaćgotowe. Przepis wzięliśmy z saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Cukinia lub dowolne warzywa Sos sojowy do podania do przyprawienia gotowego dania (według uznania) Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru 1/4 szklanki oleju
Niedzielny kucharz