Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu. Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ). Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mięso mielone – 250 g * cebula(...)sól – do smaku * imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbki * chili – 1 szczypta * świeża kolendra – 1 garstka * groszek – ok. 80 g DODATKOWO: * makaron tagliatelle – ok. 300 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto. Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również al dente(...)Ugotowaną brukselkę odcedzamy i podsmażamy na patelni z masłem, z dodatkiem świeżego imbiru, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki oraz soli. Doprawiamy do smaku, a na koniec podajemy z makaronem tagliatelle. Brukselka to skarbnica zdrowia. Jest źródłem wielu witamin np. K, C, A, B6 i B1, a także składników mineralnych m.in. magnez, kwas foliowy i potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego
wege i kropkaMakaron tagliatelle w takiej postaci jest przepyszny, tylko wymaga nieco wprawy lub cierpliwości przy łączeniu składników, bo należy uważać aby go nie porozrywać. Smak jest po prostu boski, więc gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 50 g masła 2 duże pory 1 czerwona papryka 450 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30 % 400 g makaronu tagliatelle(...)plasterki. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać pory, paprykę i groszek. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem (należy uważać, bo śmietana może się spienić) do miękkości. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodać do potrawy, delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinę ziół prowansalskich
Passions hobbies lifeMusze przyznać, że mimo, iż lubię makarony i często robię na obiad to makaron tagliatelle poznałam w sumie niedawno, a to za sprawą programów kulinarnych. Postanowiłam w końcu zakupić tę nowość i zrobić coś fajnego podpatrzonego, poczytanego i wyszło bardzo smaczne danie, które nie raz gościło już na moim stole. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10- można użyć śmietany(...)jednak z trzydziestką jest o niebo lepsze. Najlepiej łodygi szpinaku te grubsze i dłuższe pourywać. Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 250 g filetu z łososia 250 g świeżych liści szpinaku 300 g. śmietany 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto
Kubki smakuSkładniki: 500 g makaronu tagliatelle 350 g filetu z łososia (ze skórą) 200 g świeżego szpinaku baby 15 pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą
Qchnia po prostuMiło jest spróbować." Francesco Petrarca ♥ SKŁADNIKI (2 porcje): 4 gniazdka makaronu tagliatelle 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu
wege i kropkaprzygotowanie obiadu Do wykonania sosu potrzeba zaledwie kilku składników. ok. 150 g wędzonej piersi kurczaka 250 g sera mascarpone ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie szczypta pieprzu makaron tagliatelle (na 3-4 porcje) olej do smażenia Dodatkowo: kilka liści świeżej bazylii (do posypania) Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pokrojone suszone pomidory(...)oraz pieprz. Zamieszać i smażyć kilka minut. Na koniec dodać mascarpone i mieszać na patelni do czasu otrzymania kremowej konsystencji. Podawać z makaronem tagliatelle. Można posypać drobno posiekanymi liśćmi bazylii
Bulliocebula 1 młoda cukinia 10 czarnych oliwek 2 łyżki keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 50 g sera feta 250 g makaronu tagliatelle Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup(...)koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle
VioletoweKucharzenietalerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody(...)podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut
Szczęśliwa kuchniatalerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody(...)podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam. Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam(...)niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę. Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku
Darcia w kuchniPyszne i proste danie które przygotujemy w krócej niż 20 minut :) Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu tagliatelle około 200 g kurek 1/2 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1-2 ząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1-2 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy(...)dodajemy musztardę i według swoich smaków albo jedną łyżeczkę albo dwie lub nawet więcej. Doprawiamy solą i natką pietruszki i gotujemy jeszcze chwilkę do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z makaronem tagliatelle. Smacznego
Gotowanie...to proste !nich uczestniczyć. Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem to jeden z wielu makaronów które mieliśmy okazję spróbować i który postanowiliśmy także przyrządzić w domu. Składniki: - 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g - 150 g świeżego szpinaku - 75 g parmezanu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie śmietanki 18% 500 ml - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 łyżka masła(...)dusimy żeby śmietanka nam się troszkę zredukowała. Następnie wrzucamy starty parmezan i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy. Całość dusimy ok. 10 minut. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucamy go do sosu, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz. Smacznego
Kuchenne WariacjePrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Polędwiczki kroimy(...)Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente
Moje Kuchenne Rewelacjegodzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje(...)minut. Dodać koncentrat i sól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle. Zobacz również: spaghetti carbonara
Kuchcik gotuje