Myślę jednak, że nie jest to konieczne, ale czasami, dla urozmaicenia, można spróbować. Robiłam też kiedyś ten makaron z odrobiną płynnej śmietanki. Jest wtedy bardziej kremowy i delikatny. Mnie smakowała każda z tych wariacji, dlatego bardzo go polecam. Nadaje się na szybką kolację, lunch czy nawet obiad. Ja chętnie zabiorę jutro porcję do pracy :) Miłego wieczoru
Ratunku obiadZjadłam przed chwilą na obiad i myślę, czy nie zrobić sobie na kolację;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowykolacja. Składniki: 100g krewetek surowych w skorupach 4 łyżki mleka (ja użyłam śmietanę) 4 łyżki mascarpone 1 łyżka oliwy czosnkowej (użyłam oliwę i 3 ząbki czosnku) 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli (ja użyłam posiekanych suszonych papryczek chilli Skworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie jest martini lub cinzano rostao, ja akurat miałam czerwone wino) 250g jajecznego makaronu
Brzuszki Łakomczuszkiząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie pyszny pomidorowo-ziołowy sos do makaronu ze szparagami i oliwkami! Przepis jest ekspresowy, jako że jest jedynie warzywnym dodatkiem do 30 minutowego obiadu Jamiego Olivera. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, dlatego to świetny pomysł na lekką kolację. Tak więc zapraszam na przepis... Przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami(...)się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane). Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie będzie gotowe po 7-10 minutach. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwasię zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania dodałam pozostałe brokuły). W międzyczasie ugotowałam makaron (al dente), odcedziłam. Gorący przełożyłam na talerz, polałam sosem z brokułami. Wbrew pozorom mimo, że danie jest bezmięsne stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek – na obiad, czy wczesną kolację. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pappardelle z brokułami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoLatem mogę jeść takie danie codziennie na obiad, zupełnie mi się nie nudzi. Pęczak można zastąpić ryżem bądź makaronem - wedle upodobań. Składniki: 100 g pęczaku duża
Kulinarny Pamiętniktych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i ważne, że wybornie smakuje. Samo zdrowie!. Najlepszej jakości oliwę oraz sos vinegar znajdziecie na stronie Hiszpańskich Delikatesów . Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu 10-15 dag krewetek koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 6-7 pieczarek oliwa
Apetyczna babeczkapokładzie. Moje najmłodsze, domowe żarłoki podjęły kolejną, tym razem udaną, próbę przeforsowania pomysłu na bardzo, bardzo niezdrową, wysoce kaloryczną i w najmniejszym stopniu nieskomplikowaną obiado-kolację. Po wielu pertraktacjach - uległam, choć byłam niepocieszona również z powodu braku perspektyw na w miarę interesujący, kulinarny wpis... bo przecież któż z Was nie robił frytek(...)pomysł umieszczenia "takiego prostego dania" na blogu, dodając, "maaamooo, gdyby chociaż szpinak był z własnej uprawy to rozumiem"... no cóż, szpinak kupiony, podobnie jak makaron, więc może faktycznie nie specjalnie jest co pokazać... Pene ze szpinakiem Składniki: 400 g makaronu pene 450 g szpinaku jogurt naturalny duży 3 -4 ząbki czosnku około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatka do pracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki małosolne- lub kiszone mała puszka kukurydzy 100-150 gr makaronu świderki 1-2 łyżki sera startego mozzarella sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Gotuje makaron według instrukcji
Smaki EdytyMakarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak - ba - stanie się arcydziełem kulinarnym! :) Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą(...)romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina! Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga :) Farfalle z sosem mięsno pomidorowym Składniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili oregano bazylia pieprz świeżo mielony sól oliwa z oliwek sos sojowy dodatkowo parmezan 400g makaronu kokardki
Sajkofanka smakudzieckiem nie przepadałam za tym kompotem to jednak nie wyobrażałam sobie wigilijnej kolacji bez jego udziału. Dziś mój gust smakowy się zmienił i również nie wyobrażam sobie by mogło go zabraknąć przy wigilijnym stole ale dla tego że teraz go uwielbiam, zarówno z makaronem jaki do popijania miedzy kolejnymi potrawami. 30 dag suszonych śliwek (bez pestek
RAROSSAnajpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu. Mój domowy sos bolognese jest pyszny :) Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny(...)czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje. Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy startym parmezanem
Walijskie PichcenieSmaczna kolacja dla całej rodzinki. Pyszna i momentalna w przygotowaniu, a zapach będzie się unosił na cały dom. Składniki: 300 g spaghetti 2 jaja 100 g twardego sera 150 g boczku sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej trochę makaron nie dogotować, aby był taki niby al dente. Po ugotowaniu makaron
Kuchnia Łukaszateż kolacji i doskonałą alternatywą dla jajecznicy , czy tez jajka sadzonego ;) Smažený sýr w każdym domu przyrządza się ” po swojemu ” , jednak jedno pozostaje niezmienne – smażymy go na patelni. Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne. Od czasu jednak taki grzeszek napewno nie zaszkodzi. Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej. Po zmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi
Ostra na Słodkojaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy