Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 350g pieczarek, 1 cebula, kilka kawałków suszonych pomidorów (ok.12), 1 szklanka mrożonego groszku, 1 szklanka makaronu ( np. w kształcie małych muszelek), serek topiony śmietankowy (100g), sól, pieprz, olej, mąka pszenna. 1 szklanka = 250ml Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w paski. Posolić i popieprzyć, dodać niedużą ilość oleju i razem podsmażyć. Piersi kurczaka
W kuchni u Monikitrzeba obierać ze skórki. Posolić i usmażyć na oleju do miękkości. Osobno usmażyć mięso kurczaka, gdy będzie już wystarczające miękkie dolać 3/4 szklanki wody i zmiażdżony czosnek, zagotować, dodać cukinie i wymieszać. Sos można zagęścić zaklepką z wody i mąki. Podawać z makaronem
Jadło i czytadłoskładniki * 1 filet z kurczaka* 1 młoda cukinia* 2 średnie białe lub żółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski
Mix smakustudzimy. Paprykę konserwową odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Umyty szczypiorek drobno siekamy. Do miski wrzucamy drobno pokruszony makaron z zupek chińskich razem z przyprawami, które tam się znajdują (poza olejami, które wyrzucamy). Dodajemy usmażonego fileta z kurczaka, odsączoną cieciorkę z puszki, paprykę konserwową oraz szczypiorek. Mieszamy i na końcu dodajemy majonez. Dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenydzieci wróciły ze szkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki
Maślane ciasteczkogulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól pieprz vegeta czosnek granulowany majeranek papryka słodka olej Przygotowanie
Taste Therapypewno będę ich stałym klientem. Moją uwagę przykuł między innymi kalafior Romanesco, którego po chwili już kupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy
Parowar Facetaząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i grzyby przez około 10 minut. Zalewamy wodą, dusimy przez około 30 minut, woda powinna wyparować. 3. Dodajemy natkę, czosnek i śmietanę
Szefowa kuchnigrana padano (lub parmezan) bazylia, pieprz, papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka umyć i ugotować - wrzucić na wrzątek i gotować w osolonej wodzie ok. 20 min., pokroić w kostkę. W tym czasie obrać marchewki i zrobić makaron - ja użyłam obieraczki do warzyw :) Ugotować brokuł - wrzucić na wrzątek i gotować(...)odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy makaron z marchwi - smażymy ok. 10 min. na średnim ogniu (marchewka ma być al dente), doprawiamy pieprzem, bazylią i papryką. Teraz dodajemy kurczaka, czosnek i paprykę - smażymy do momentu podgrzania mięska. Gotowe danie przekładamy na talerz, dorzucamy brokuł i posypujemy serem...pycha
Alutka-Gotujestoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej(...)grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron będzie miękki. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Ćwiartkę z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku
Czerwień i błękitPrzedstawiam kolejną propozycję na obiad w kwadrans. Ragout drobiowo-pieczarkowe Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek 3 ząbki czosnku pęczek koperku 400 g jagurtu naturalnego sól, pieprz, imbir (do smaku) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaron świderki Wstawić wodę na makaron, w międzyczasie ugotować go w wersji al dente. Oczyszczone pieczarki pokroić(...)wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości. Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem i zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i można podawać do stołu:) smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaku na soli , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz makaron Przygotowanie Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając za koniec szparaga(...)momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować sosu zbyt długo- szparagi powinny być
OliveandThymewiem jak u Was, ale u mnie nadal niezbyt wiosennie, dlatego czuję, że nadal potrzebuję konkretnych, ciepłych posiłków ;) Śniadanie : Tortille z sałatą kurczakiem, pomidorem i buraczkiem, posmarowane jogurtem naturalnym (zamiast majonezu) Lunch : Makaron z tuńczykiem i rukolą (ten przepis już się pojawiał, ale jest tak pyszny i szybki w przygotowaniu, że często go robię) Smacznego
Codzienne GotowanieNatrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej
Smaki Ewywiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek
Kuchnia z widokiem na ogród