Bogucice "Julia Gold". duży filet z kurczaka brokuł 1/2 czerwonej papryki 2 torebki ryżu puszka kukurydzy ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka 2 łyżki oleju 2-3 łyżki majonezu Filet umyć, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju, ostudzić. Różyczki brokuła ugotować na półtwardo, następnie pokroić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)Paprykę pokroić w małą kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asiłyżki mąki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju 500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki śmietany łyżka majonezu ząbek czosnku 10 dag sera żółtego startego pieprz Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić(...)Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut. Fasolkę ugotować w lekko posolonej wodzie. Podawać z kotletami
Smakołyki Asi275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem(...)twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki
Smakołyki Asigustu? ;) Sałatka pięknie prezentowała się na talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 1 surowy kalafior 2/3 puszki groszku konserwowego 2 łyżki siekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Kalafiora myjemy i bardzo drobno kroimy. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem i jogurtem. Schładzamy. Prawda
Smakołyki Asirodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę meksykańską i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smażymy(...)zalewy. Paprykę czerwoną odsączamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w pół plastry, ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i ketchup, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniaobraniu), 250g pieczarek, 5 jajek, 1 czerwona cebula, 200g sera feta, puszka groszku (185g po odsączeniu), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu), 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: 1. Obrane ziemniaki umyć, pokroić na mniejsze części, zalać wodą, osolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić w kostkę. 2. Pieczarki umyć i pokroić(...)feta pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. 6. Groszek i kukurydzę odsączyć. 7. Czosnek przecisnąć przez praskę. 8. Wszystkie składniki włożyć do jednej miski. 9. Dodać majonez, posolić, popieprzyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiPorcelana Bogucice Martha Platin Składniki: opakowanie makaronu np małe kolanka 1 mały brokuł ugotowany na parze puszka kukurydzy por kilka ogórków kiszonych sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w drobne półtalarki, ogórka w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze części. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą(...)pieprzem, dodajemy majonez i gotowe. Najlepsza jest kiedy postoi w lodówce min godzinę i całość jak to się mówi "przegryzie
Malinowe Pocałunkizaletą. Składniki: 1 po dwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe kilka konserwowych pieczarek 3 ugotowane jajka mała (200g) puszka kukurydzy mała kapusta pekińska sól pieprz słodka papryka majonez szczypiorek olej Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w paseczki pekinkę, w kostkę jajka, ogórki konserwowe(...)pieczarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy filet z kurczaka. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy w chłodne miejsce
Walijskie PichcenieSkładniki: makrela wędzona 1 większa, ogórek kiszony 2 średnie, cebula 2 mniejsze, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez 3 łyżki, szczypiorek 1/2 pęczka makrelę wędzoną dokładnie obrać z ości i wkładać do miski ogórki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić i wsypać do ryby dodać pieprz mielony, majonez i dokładnie wszystko wymieszać schować do lodówki na 30 minut aby smaki się "przegryzły
W Mojej Kuchni Lubięwyborny smak. składniki dla sześciu osób puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 g fasoli konserwowej ( lub ugotowanej) 200 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Na sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę i fasolę, a następnie(...)miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję). Do warzyw dodajemy tuńczyka z puszki, jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka i posypaną posiekanym szczypiorkiem
Miód i pieprzkojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Buraczki umyć i osuszyć. Owinąć każdy buraczek w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około(...)wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie. Ogórki kiszone, cebulę oraz pieczone buraczki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kaszę wymieszać z koperkiem i warzywami. Połączyć jogurt z majonezem, w proporcji wedle upodobań. Sos jogurtowo-majonezowy dodać do sałatki - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowokilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje najlepiej. Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić(...)Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi. Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki. Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć ziemniaki
Sto kolorów kuchniplaski tortilli pół czerwonej papryki 2 małe czerwone cebule pół pęczka natki pietruszki kilka liści sałaty lub mix sałat (typu lodowa, rzymska,...) sos czosnkowy (3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, sól,pieprz) przyprawa do kurczaka łyżeczka sosu z papryczek piri-piri masło + oliwa do smażenia Przygotowanie : Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez(...)wymieszaj. Placki tortilli przekrój na pół,każdą połówkę zwiń w rożek i napełnij sałatką. Gotowy rożek zepnij wykałaczką aby podać. Sos czosnkowy : czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem, Przechowuj w lodówce. Smacznego
Mechanik w kuchnisię z faktem, że dodaje naszej rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-) 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 5 marynowanych podgrzybków 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz 1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem(...)Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem. 5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchniśledzi. Składniki: -8-10 ugotowanych w mundurkach średnich ziemniaków -4 płaty śledzi matias -4 średnie kiszone ogórki -kawałek pora -200 ml gęstego jogurtu naturalnego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę i osuszamy. Wystudzone, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy na drobno. W kostkę kroimy płaty śledziowe i ogórki(...)kiszone. Jogurt mieszamy z majonezem, dolewamy do naczynia z pokrojonymi składnikami sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego
Maminek kulinarny