sosem majonezowym, a drugą z czosnkowym sosem na bazie oliwy i musztardy starofrancuskiej. Obie wersje świetne, choć jednak większość domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;) 400 g makaronu mini kokardki Lubella 2 mini sałaty rzymskie 1 ogórek tzw wąż 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana(...)czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 mały ząbek czosnku Sos majonezowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% odrobina soku z cytryny sól, pieprz mieszanka ziół greckich do smaku Umyte warzywa kroimy: sałatę na cienkie paseczki, papryki (zarówno świeże, jak i konserwową
Smaki Na Talerzuduża puszka tuńczyka w oleju lub dwie małe (26g białka) 1 papryka czerwona puszka groszku konserwowego 5 jajek (30g białka) 200g sera żółtego (50g białka) pęczek szczypiorku majonez pieprz sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a po wystudzeniu kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno(...)siekamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło i gotowe do spożycia. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemozzarella 1 świeża papryczka chili 100 g twardego sera dojrzewającego (parmezan lub jantar) rukola lub inne ulubione dodatki Sos czosnkowy: 10 łyżek jogurtu lub śmietany 18% 3 łyżki dobrego majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Pieprz i sól do smaku Jak zrobić pizze na cienkim cieście? Ciasto: Drożdże rozdrobnić do kubeczka(...)rukolą. Sos czosnkowy: Oregano i bazylię zalać w kubeczku na około 10 minut 2 - 3 łyżkami gorącej wody, następnie odcedzić wodę i zioła dodać do śmietany wymieszanej z majonezem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, aby był łagodniejszy, można przed przeciskaniem pokroić w plasterki i namoczyć na kilka minut w odrobinie oliwy z oliwek. Wymieszać wszystkie składniki sosu, dodać
Kuchcik gotujeSkładniki: makaron lubella kokardki - 200 gram kabanos wieprzowy - 100 gram ser żółty - 100 gram papryka czerwona średnia - 1 szt średnia cebula ogórek korniszon - 5 - 6 szt majonez, sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować al dente, odcedzić ostudzić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, ogórki, ser żółty i pokrojonego w plastry kabanosa. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Odstawić na 2 godziny
Darcia w kuchnidojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała(...)miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać listki świeżej bazylii. Możecie zagęścić mąką jeśli
Agusiowe smakołykibułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy INGREDIENTS: Burgers
Martyna Cooksappetit! SKŁADNIKI (2-3 porcje): 4 jajka 150 g wędzonego łososia 1/2 dużego batata 1/2 cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka majonezu koperek, sól, pieprz INGREDIENTS (2-3 portions): 4 eggs 150 g smoked salmon 1/2 big sweet potato 1/2 onion 8-10 cherry tomatoes 2 teaspoons flour 2 tablespoons milk 1 teaspoon(...)warzywa – cebulę, pomidorki, batata i smażymy na średnim ogniu. Jak cebula się lekko zeszkli, a batat zarumieni, dorzucamy posiekanego łososia. Do sporej miski wbijamy jajka, dokładamy mąkę, mleko, majonez, przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy warzywa są podsmażone układamy je mniej więcej równą warstwą na całej powierzchni patelni i powoli zalewamy masą jajeczną. Całość smażymy na wolnym ogniu
Martyna Cooksonce! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins 200 g cheese (eg. Gouda) ham (chicken or nothing) Sauce(...)zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain it, put into a bowl
Martyna Cooksmarchewka 5 łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie(...)Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku. 5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego
Izabelawkuchniauto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka szwajcarska – Składniki: 150g sera żółtego 200g szynki konserwowej 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki 5 ogórków konserwowych (ok. 300g) 2 łyżk majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka szwajcarska – Wykonanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach (lub pokroić w cienkie paseczki) Szynkę pokroić(...)Ogórki również pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Ser, szynkę i ogórki wrzucić do jednej miseczki, dodać część natki pietruszki (resztę zostawić do oprószenia wierzchu sałatki), dodać majonez i jogurt, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Oprószyć pozostałą natką pietruszki. Smacznego! Więcej przepisów na sałatki na imprezę (np. urodziny, Andrzejki, czy Sylwestra) znajdziecie tutaj: Sałatki
Kulinarne Przebojetutaj . Składniki: kapusta kiszona odciśnięta 300 g, mąka pszenna 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, jajko 1 szt, kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, majonez 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie szczypta, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie(...)smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Usmażone placuszki podajemy z sosem. Smacznego
kulinarne odsłony patiskładniki na 3 porcje 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków 150 g kabanosów 3-4 średnie ogórki kiszone 300 g pieczarek 1 papryka czerwona pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki a następnie smażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu kilka minut aż stracą surowość(...)niewielkie około 2 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Umyty szczypior z dymki siekamy i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki wrzucamy wystudzone pieczarki, dodajemy majonez oraz musztardę, wszystko doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka ziemniaczana z kabanosem i pieczarkami+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasosem musztardowym i koperkiem Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 5 kulek rzodkiewki 4 łyżki kukurydzy 1 cebula 3 kiszone ogórki 3 jajka musztarda (stołowa) i majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy z łupek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Do zmieników dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewkę, cebulę, ogórki kiszone, jajka. Dodajemy(...)też kukurydzę. Do osobnej miski dodajemy 6 łyżeczek musztardy, 4 łyżeczki majonezu, sól, pieprz do smaku i posiekany koperek. Zalewamy sosem naszą sałatkę, mieszamy i gotowe
W Moim Magicznym DomuCałość równoważy ostra cebula, a idealnym dodatkiem są chrupiące pestki dyni. Polecam! 2 puszki marchewki z groszkiem 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 200g żółtego sera Dodatkowo: majonez sól, pieprz Ponadto: pestki dyni Marchewkę z groszkiem odcedzić z zalewy, jajka i cebulę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić(...)misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku oraz posypać prażonymi pestkami dyni
Di gotujeSałatka z filetem, kukurydzą, ananasem i porą 1 podwójny filet z kurczaka 1 pora 1/2 puszki ananasa 1 słoik selera bez dodatków 1 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku Fileta pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, posolić lekko i podsmażyć. Gdy będzie już podsmażony zdjąć z ognia. Pora poszatkować. Włożyć(...)zalać wrzątkiem i osuszyć. Ananasa wyjąć z puszki, pokroić w mniejszą kosteczkę. Seler wyjąć ze słoika, odsączyć lekko. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem. Polać po sałatce. Dobrze przyprawić. Całość dokładnie wymieszać
Gotuję Testuję