śledziem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie sałatki meksykańskiej Poltino 1 szalotka 2 ugotowane ziemniaki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 4-5 filetów śledziowych sól pieprz 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki do przybrania Wykonanie: Mrożone warzywa wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą. Ziemniaki, pietruszkę, selera i ogórki kroimy w kostkę, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie warzywa, dodajemy majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: tak jak na załączonym zdjęciu, wtedy filety kroimy w dzwonka i układamy je na talerzu, a na wierzchu układamy sałatkę
Kulinarne przygody Gatitymoże zabraknąć sałatek, dlatego spieszę do Was z kolejną propozycją. Składniki: - 3 pory - 1 puszka groszku - 1 puszka fasoli czerwonej - 8 jajek - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki ananasa - majonez - sól i pieprz Przygotowanie: Pory myjemy, kroimy w półkrążki, solimy i odstawiamy aby zmiękły a następnie odciskamy. Groszek, fasolę, kukurydzę oraz ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jajka gotujemy(...)twardo a następnie kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem
Zainspirowana w kuchnisoli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej do smażenia Sos tatarski – składniki 8 pieczarek marynowanych 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli szczypta pieprzu Dorsz w cieście piwnym – przepis Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki aby było nam łatwiej go smażyć. Pozostałe(...)każdej strony. Po usmażeniu odsączamy dorsza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sos tatarski – przepis Cebulę, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza podajemy razem z sosem tatarskim. Spróbujcie… A jeśli szukacie innych przepisów na pyszne ryby – zapraszam TUTAJ . Smacznego! Post Dorsz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów od Seko) 2 jajka na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie kroimy w kostkę, podobnie jajko, jabłko i ogórki, cebulę i ugotowane ziemniaki(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Polewamy całość majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym i musztardą
Cynamonowe szczęściematias 2 ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 czerwonej cebuli 2-3 jajka 2 łyżki musztardy delikatesowej, lub innej łagodnej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz mleko do namoczenia śledzi Śledzie zalewamy (do przykrycia) mlekiem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki(...)zimną wodą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki. Namoczone śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Musztardę łączmy z jogurtem i majonezem. Dodajemy posiekany drobno koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz odrobinę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki
Smaki Na Talerzumatias * 3-4 średnie ziemniaki * 3-4 jajka * 1 duża cebula * 1 puszka groszku konserwowego (użyłam groszku Jamar) * 1 jabłko * 4-5 ogórków konserwowych * 1-2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku * garść posiekanej natki kopru Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki i skorupek i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę, jabłko(...)odstawić na około godzinę. Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce. Dodać majonez, posiekaną natkę koperku, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Zrób to smaczniepiersi z indyka 300g pieczarek roszponka 2 pomidory mała czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera 2 bułki hamburgerówki 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 czubata łyżka ketchupu łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czosnek granulowany papryka słodka 2 łyżeczki musztardy francuskiej Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką(...)dodajemy sól i pieprz. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórki w plasterki, ser ścieramy na tarce. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki
Czerwona Porzeczkaprzepisu) 3/4 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej) 15 dkg żółtego sera 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka masła Sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Mięso mielone smażymy na mocno(...)studzimy *** *** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę *** ***Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy
Blog z Apetytemszynki 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 1 pęczek rzodkiewek 15dkg żółtego sera 1 pęczek zielonej pietruszki przyprawy: sól i pieprz 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ser żółty i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczach. Wędlinę, ogórka(...)paprykę również kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i przeciśniętym czosnkiem *** *** Sałatkę mieszamy z sosem czosnkowym i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Sałatka z wędzonym kurczakiem
Blog z ApetytemTUTAJ Składniki: 20 muszli makaronowych 1 puszka tuńczyka w oleju 10 dkg żółtego sera 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Paprykę oraz(...)odsączamy z zalewy i delikatnie rozdrabniamy widelcem *** *** Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Wszystko przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** Majonez łączymy z jogurtem oraz musztardą i całość mieszamy z sałatką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Makaronowe muszlę gotujemy w osolonym wrzątki z odrobiną oleju, według przepisu na opakowaniu. Każdą
Blog z Apetytemoliwek. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowy. Tak przygotowany sos czosnkowo-bazyliowy możecie wykorzystać również np. do pizzy czy zapiekanek. Spróbujcie. Składniki: 4 czubate łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki pasty czosnkowej EKO od Zdrowy Market 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz do smaku Propozycja podania: z paluszkami chlebowymi z oliwą z oliwek GRISSINI Przygotowanie: Do miseczki przekładamy(...)czubate łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy majonez, pastę czosnkową (możecie dodać jej więcej, jeśli wolicie ostrzejsze smaki) i łyżeczkę suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy składniki, następnie doprawiamy pieprzem. Zakręcamy słoiczek z sosem i wkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły (sos można podać też od razu, ale im dłużej go schładzamy tym ma bardziej wyrazisty smak). Tak przygotowany sos czosnkowo-bazyliowy idealnie
Słodkie okruszkiszybkiej propozycji! 400g filetów śledziowych solonych a'la Matjas (polecam SEKO ) 2-3 cebule + 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki suszonej żurawiny 250 ml śmitany 2 łyżki majonezu pieprz Ponadto: mleko do namoczenia śledzi Filety śledziowe należy odrobinę wymoczyć w mleku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka, wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście(...)minut. Żurawinę sparzyć. Śmietanę połączyć z majonezem i wymieszać z resztą składników. Całość doprawić za pomocą pieprzu i porządnie schłodzić w lodówce
Di gotujemamy nic przygotowanego. Polecam więc szybką sałatkę, prostą w wykonaniu i bardzo smaczna. Sałatka makaronowa z ananasem Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa paczka makaronu ryżowego 3 łyżki majonezu odrobina soli do smaku Sałatka makaronowa z ananasem Wykonanie: Makaron ugotować. Ananas pokroić w kostkę dodać kukurydzę oraz makaron, dodać sól i majonez i wszystko razem wymieszać. Gotową sałatkę makaronową
Pomysłowa kuchniałyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia 2 czerwone cebule szczypta cukru ocet winny biały 4 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ½ pęczka koperku ½ pęczka szczypioru 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 1 opakowanie czarnego kawioru ½ pęczka koperku Podgrzewamy ½ szklanki(...)Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru
SMYKWKUCHNIjest oszałamiający. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba żytniego -300 g chudej mielonej wołowiny -1 duża cebula -4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego -2 łyżki masła -2 łyżki majonezu (można użyć masła) -sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzać łyżkę masła na patelni. Cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić na maśle na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć do miseczki(...)miski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i uforomować w 2 burgery. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą część masła. Smażyć burgery na średnim ogniu. Chleb Posmarować cienko majonezem lub masłem (po zewnętrznej stronie). Układać Chleb, plaster sera, burger, połowę cebuli, plaster sera i druga kromka chleba (tłuszczem na zewnątrz). Całą kanapkę zgrillować na grupko lub podpiec chwilę w pikarniku
Zielona Kuchnia