marynowanymi pieczarkami. Składniki: 100 g brązowego ryżu (polecam Skworcu ) 3 jajka 100 g cienkich kabanosów wieprzowych 100 g marynowanych pieczarek puszka kukurydzy łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki . Pieczarki kroimy na niewielkie kawałki. Kukurydzę(...)odsączamy. Dodajemy natkę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domusprawdzi się na każdej imprezie -polecam bo znikną błyskawicznie.... Składniki: 1 filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem. Smażymy na oleju(...)tortillę układamy ser,kładziemy kurczaka,smarujemy majonezem ,kładziemy paprykę pokrojoną w paski i rukolę,wszystko na koniec polewamy sosem chilli i zawijamy i kroimy w ok 3 cm kawałki. (ja przygotowuję tortillę zawsze wcześniej i w całości zawiniętą w folię trzymam godzinkę w lodówce i kroję dopiero przed podaniem ale można tez od razu pokroić i zajadać
Swojskie jedzonkoSzybka i bardzo smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Ładnie się prezentuje w formie tortu i jeszcze lepiej smakuje. Mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, z mięsem, jarzynowe, fit, znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło. Polecam! Składniki 2 pomidory 150 g startego żółtego sera(...)dodać starty na tarce ser o grubych oczkach oraz pokrojone w paseczki pod skosem paluszki surimi. Wszystko wymieszać. Cebulę odcisnąć i dodać do sałatki. Wymieszać. Sos 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy sól pieprz ziołowy Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce i wlać
O kuchni z uczuciemczarne oliwki – 0,5 szkl * cebula szalotka – 1-2 szt * ogórek konserwowy – 3 szt * ser żółty Gouda Serenada – 100 g * pieprz – do smaku * świeży koperek * majonez – 2 łyżki * świeża, chrupiąca bagietka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filety osuszamy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekane oliwki, ogórki oraz cebulę i majonez. Doprawiamy pieprzem. Podajemy na kanapeczkach z bagietki ze świeżym koperkiem
Ostra na Słodkosałatkę na święta czy nawet na sylwestra. Składniki : 4-5 płatów śledziowych solonych 3 ogórki kiszone 2 średnie buraki 1 łyżka chrzanu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 2 łyżki oleju np Ostropestowego SemCo 1 mała cebula czerwona odrobina pieprzu kolorowego posiekany koperek 1 mały jogurt 1 jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki(...)odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczce ułożyć pokrojone buraki, śledzie podzielić na 2 części, jedną wyłożyć równą warstwą na buraki, kolejno smarujemy majonezem, następnie wykładamy resztę śledzia.Na koniec dekorujemy jogurtem i posypujemy koperkiem
Garnkowe fanaberiezdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Składniki: 250 g filetów śledziowych a la matjas* 3 łyżki cieciorki z puszki 2 ogórki konserwowe „POLONAISE” 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta soli ziołowej do smaku *jeśli użyjecie lekko solonych śledzi (dostępne w sklepach) sałatka będzie jeszcze szybsza, wystarczy je wówczas moczyć około(...)czasie kroimy je na około 1 cm kawałki i przekładamy do miski. Do naszych śledzi dodajemy 3 łyżki cieciorki z puszki, 2 pokrojone ogórki konserwowe , posiekaną zieloną pietruszkę i majonez. Całość doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną (mała szczypta) soli ziołowej. Mieszamy, próbujemy. Smacznego Polecam produkty POLONAISE : W ofercie znajdzie również inne produkty
Słodkie okruszkisól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 2 łyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. Farsz – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić
To co kochamśledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka majonezu – 1 łyżeczka chrzanu – 1/3 łyżeczki cukru – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz cytrynowy do smaku – szczypiorek Wykonanie: – Filety pokroić(...)słoiku czerwonym barszczem i odstawić na noc. – Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kochamzaskakuje wyglądem i smakiem. Spróbujcie sami! Składniki: 6 plastrów schabu 2 opakowania po 190 g pasztetu pieczonego z żurawiną "DUDA" 1 duża cebula 20 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu 2 łyżki masła mąka, jajka i tarta bułka do panierowania mięsa sól pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony(...)bułce. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą i majonezem. Pasztet kroimy w cienkie plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 awokado 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 12 pomidorków cherry Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Awokado i jajka kroimy w dużą kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie(...)składniki sałatki łączymy ze sobą. Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę
Qchnia po prostuśledzika. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone ogórki ok 10 marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu sól, czarny pieprzem mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem(...)Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić
Pyry na Gazzdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika! Sałatka jarzynowa Przygotowana z warzyw, ale zawiera w swoim składzie nieszczęsny majonez, który posiada olbrzymie ilości tłuszczu. Wystarczy, że majonez zamienimy na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi. Kutia Danie z dużą
Truskawkowa Fiestapostawić na stół. Przepis na 5 słoiczków 400g filetów śledziowych 2 buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 4 ogórki konserwowe 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 150ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Buraki i ziemniaki gotujemy, obieramy. Buraki, ziemniaki, ogórki kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek, również kroimy. Szczypior siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem
Szefowa kuchniskładników. Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją chwilę w lodówce (smaki się przegryzą). Spróbujcie. Składniki: 1 biała rzodkiew (średnia) 1 soczyste jabłko 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki majonezu – u mnie tradycyjny bezglutenowy od Eko-Młociny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy obrane i starte również na dużych oczkach jabłko(...)Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiZamiennie można posypać ją albo podprażonym słonecznikiem albo płatkami migdałowymi – w obu wersjach smakuje fantastycznie. 1 duży brokuł lub 2 małe 1 op. sera feta 1-2 łyżki majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku pieprz ziarna słonecznika/płatki migdałowe Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony i lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe(...)różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzu