majonez - 14247 przepisów (strona:178/950)

Sałatka ” Selercia „ 146

Składniki : 1 średniej wielkości seler korzeniowy 2 duże marchewki 5 ogórków małosolnych 5 jajek 1/2 małej cebulki 1 płaska łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy np. angielskiej Selera i marchew , gotujemy w łupince ,studzimy , obieramy i kroimy w drobną kosteczkę . Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy i także kroimy w kostkę(...)dokładamy do reszty składników . Ogórki kroimy w kostkę i zostawiamy na sitku na 20 minut do odcieknięcia , po czym dodajemy do pozostałych warzyw . Wsypujemy cukier , doprawiamy solą , musztardą i majonezem , mieszamy . Sałatkę , warto odstawić na godzinkę do lodówki ,żeby dobrze się „przegryzła ” . Smacznego   Post Sałatka ” Selercia „ pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą 217

obiadu Składniki: 1/3 małej główki białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy (około 120 g) 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu około 1 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Dodać kukurydzę (odsączoną!), pokrojoną w cienkie paseczki(...)paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć jogurt naturalny, majonez, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły i ponownie wymieszać. Smacznego

Oryginalny smak
Surówka z marchewki, kukurydzy i ogórka 168

Przepis na smaczną surówkę, idealną do obiadu czy na grilla. Składniki: puszka kukurydzy 4-5 ogórków gruntowych 4-5 marchewek 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Marchewki i ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy, jogurt i majonez. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 530

główki mniejszej czerwonej kapusty 1 marchewka 1 soczyste jabłko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 mała czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego z czerwonego wina (u mnie Jamar ) sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (kroimy). Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy(...)dużych oczkach obraną marchewkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte na dużych oczkach (obrane) jabłko. Następnie dodajemy nasze zielone dodatki (koperek i pietruszkę). Całość mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, ocet i doprawiamy surówkę solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Surówkę najlepiej włożyć jeszcze na parę minut do lodówki, aby wszystkie smaki przeszły. Podajemy do obiadu. Surówka z czerwonej

Słodkie okruszki
Najlepsze zapiekanki z tuńczykiem 468

sosie własnym 1 pomidor 4-6 czarnych oliwek kawałek czerwonej papryki 1/2 małej cebulki cukrowej 1/2 ząbka czosnku 2 gałązki świeżego tymianku ulubiony żółty ser lub mozarella 1 łyżka majonezu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bułki kroimy na pół i nacieramy ząbkiem czosnku.  W miseczce łączymy odsączonego tuńczyka, pokrojone dość drobno oliwki, cebulkę oraz paprykę. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne kroimy(...)niedużą kostkę i dodajemy do reszty farszu. Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki. Na koniec posypujemy resztą żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni na 10-12 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką 380

przyjęciu. Spróbujcie. Składniki: 5 małych korniszonych ogórków (takich jak najmniejszy palec u ręki) 1 puszka mieszanki groszku i kukurydzy (u mnie Jamar) 4 jajka L 4 łyżki (z górką) majonezu 5 rzodkiewek 1 por (cienki, wyłącznie biała część) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i kroimy w kostkę (lub tak jak ja używamy sitka(...)kroimy w kostkę. Por (białą część) kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paski. Tak przygotowane składniki wrzucamy do miski z jajkami i mieszanką kukurydzy i groszku. Na koniec dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy (np. łyżką). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego Zapisz

Słodkie okruszki
Sałatka z młodych ziemniaków 331

porcje) ok. 20 malutkich ugotowanych młodych ziemniaków 3-4 średnie ogórki gruntowe 1 cebula cukrowa kilka łodyżek szczypiorku kilka gałązek koperku sos 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Młode ziemniaczki kroimy na ćwiartki (moje były wielkości orzechów włoskich). Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w piórka. Jeśli(...)cebula jest duża to kroimy piórka na pół. Siekamy szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.  Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka ryżowa z parówkami 286

dodatek do obiadu ... Składniki : woreczek (100gr) ryżu typu parboiled 4 parówki z dużą zawartością mięsa 4-5 kawałków papryki marynowanej niecała puszka kukurydzy pół pęczka koperku 2 łyżki ulubionego majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i studzimy.  Parówki kroimy w cienkie półplasterki a paprykę w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodając poszatkowany koperek(...)majonez i doprawiając solą i pieprzem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim 328

krewetkami i makaronem chińskim – Składniki: 100g makaronu chińskiego ryżowego lub sojowego 10 olbrzymich krewetek białych (oczyszczonych) 1 duża czerwona papryka 1 duży ogórek szklarniowy sól 2 łyżki majonezu 4 płaskie łyżki sosu słodko-pikantnego (u mnie Tao-Tao) kilka gałązek szczypiorku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Wykonanie: Już oczyszczone krewetki (nadal w skorupach(...)przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Odcedzić i ostudzić. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze słodkim pikantnym sosem chilli. Kilka gałązek szczypiorku drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać z sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! The post Sałatka z krewetkami

Kulinarne Przeboje
Pasta na kanapki z sardynkami 93

smaczną pastę jajeczno-rybną. Idealna do pieczywa na śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie kiszonego ogórka. Składniki: 4 jajka puszka sardynek w sosie pomidorowym mała cebulka 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Jajka, sardynki (z sosem pomidorowym) i cebulę miksujemy za pomocą blendera, albo drobniutko siekamy. Składniki mieszamy z majonezem i przyprawami

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka krabowa z kukurydzą i porem 451

kukurydzą i porem – Składniki: 8 paluszków krabowych (surimi, ok. 125g, czyli pół standardowego opakowania) kawałek pora (ok. 8cm) pół puszki kukurydzy konserwowej (110g po odsączeniu) 1-2 łyżki majonezu (wedle uznania) pieprz, sól do smaku opcjonalnie kilka gałązek posiekanego koperku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – Wykonanie: Pora umyć, najpierw przekroi wzdłuż na pół(...)zimną wodą i pozostawić do osuszenia. Kukurydzę odsączyć z zalewy, opłukać. Paluszki krabowe rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na niezbyt grube plasterki. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i ewentualnie posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego! The post Sałatka krabowa z kukurydzą i porem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Makaronowa żółta sałatka 199

jeśli nie lubicie, można ją pominąć. Składniki : 200 g makaronu (u mnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy dwie łyżki majonezu łyżka oliwy sól pieprz ewentualnie: pół pęczka kolendry Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ostudzony makaron z oliwą. Do makaronu dodać kukurydzę oraz ser żółty(...)brzoskwinie pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać pokrojoną kolendrę. ----- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Norweska sałatka ziemniaczana do grilla 6899

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Norweska sałatka ziemniaczana – Składniki: 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku (do smaku, wedle uznania) 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 czubate łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Norweska sałatka ziemniaczana – Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać(...)łupinek. Pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać większą część koperku, wymieszać. Dodać sos do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Ozdobić pozostałym koperkiem. Schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego!     The post Norweska sałatka ziemniaczana do grilla appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z pora 145

Pyszna surówka z porem i jabłkiem – idealna do obiadu albo na grilla. Składniki: por spore jabłko 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, solimy i ugniatamy rękami. Zostawiamy na godzinę, aby zmiękł. Następnie odciskamy wodę, która mogła się ewentualnie zebrać. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko(...)pora łączymy ze sobą, dodajemy majonez i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Jajka w sosie rzodkiewkowym 201

Przepis na szybką i smaczną przystawkę na zimno – jajka w sosie z rzodkiewką i groszkiem. Składniki: 5 jaj pół puszki groszku konserwowego 5-6 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz. Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miseczki. Dodajemy groszek, majonez, śmietanę, jogurt, chrzan i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Sos przekładamy do salaterki, na nim układamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania