zjedzone). Z jednego ananasa wyszło mi 25 kwiatów. Do zrobienia listków z czekolady musimy bardzo dokładnie umyć i potem wypłukać liście ananasa, następnie je osuszyć. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub na parze), przez 30 sek. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Przy użyciu pędzelka nakładamy na „lewą stronę” liścia warstwę czekolady. Zostawiamy trochę wolnego miejsca, aby można było łatwo zdjąć gotowy liść(...)wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe. Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem. Mam jednak nadzieję, że jej wygląd będzie dobrą
mojewypiekiinietylkoświątecznie do kruszonki dodałam przyprawę piernikową i sernik zyskał kapitalny piernikowy ,świąteczny aromat.Już nie powiem jak pachniał dom podczas pieczenia,bo sami możecie to sprawdzić.Sernik z rodzinnego domu,mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem. Składniki na kruszonkę piernikową: 250 g mąki 70 g cukru pudru 125 g masła(...)masę serową: 1 kg sera 5 jajek 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej 200-220 g drobnego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznania Wykonanie: makę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę! Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego(...)śmietana 36% – 100ml - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier. Mieszamy na mniejszych obrotach z przestudzoną białą czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej. Wylewamy
Ostra na SłodkoSernik z jabłkami jest pyszny. To wyjątkowe połączenie. Dla mnie lepszy od tradycyjnego. Oryginalne marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników(...)odłożyć do zamrażalki Masa serowa: 1 kg sera 6 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu 20 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy 6 jabłek Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na wyłożoną
Apetyczna babeczkaJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto
sama złodyczCiasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie porcjami dodawać ser. Na koniec dodać budyń w proszku. Dużą blaszkę (42x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć(...)rozpuści. Przygotowaną pianę wyłożyć na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut funkcja góra dół. Sernik pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku
Monia miesza i gotujepoczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie, raczej takie naleśnikowe. W tym celu dodajemy gdy konieczne, z zależności od konsystencji, mleko lub mąkę (u nas jakoś dla tych tzw. dosypek potrzebujemy pół szklanki mleka i około szklanki mąki). Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz(...)Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też nie płynne -najtrafniejsze określenie to konsystencja sernika. Gotową empanadę wyciągamy z piekarnika i .... smacznego
Smaki BrazyliiUwielbiam serniki. Od jakiegoś czasu szukałam sernika idealnego. Robiłam różne i każdy miał jakieś "ale". A ostatnio naszła mnie ochota na taki na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto kruche : 1 margaryna (u mnie Kasia(...)łyżki cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek (białka pójdą do bezy) Ser: 3 jajka 1 szkl cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny (u mnie Kasia) 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ponadto: 1 puszka brzoskwiń 5 białek 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki
Kto ugości moich gości?składniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10
Mix smakupierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce(...)SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWO-SEROWĄ: 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka kremowego (użyłam "Delfiko") 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 laska wanilii (lub 1 torebka cukru waniliowego, ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego) DODATKOWO: 5-6 opakowań galaretek owocowych (w ulubionych smakach) woda WYKONANIE: GALARETKI: Każdą galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej
Słodko-Słony Świat IlonyEton mess czyli bałagan w Eton :) Czemu "mój" ? ponieważ w oryginalnym przepisie jest tylko bita śmietana i bezy a ja wzbogaciłam krem o serek. Ponieważ samego smaku śmietany nie lubię. L egenda mówi, że powstał on kiedy jeden z kucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan(...)zostało zrobione na tle mojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise :) Składniki na 2 duże porcje: - 250 ml śmietanki 36 albo 30 % - 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji - mięta
Bon Appetit Małgorzatycukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek – 20 połówek na jednym poziomie(...)następnie przez ok. 35-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Smacznego! Polecam również: Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) Sernik z białą czekoladą Jeśli ten post okazał Ci się przydatny, bądź to danie wpadło Ci w oko – miło mi będzie jeśli polubisz bloga oraz klikniesz +1 Google. Z góry dziękuję! ;-) Post
Kulinarne Przebojewięc z zadowoleniem odbyłam podróż powrotną. Chciałabym, żeby kolejna wycieczka do Kopenhagi miała inny charakter - to naprawdę śliczne i ciekawe miasto, z przyjemnością bym sobie pospacerowała, pooglądała... Najchętniej latem lub w czasie prawdziwej zimy - ze śniegiem i mrozem. Bo w deszczu to tak naprawdę średnia przyjemność... Zobaczymy, może w przyszłym roku się uda. Niestety, spacery w deszczu pozostawiły po sobie(...)już choinka (wyjątkowo urodziwa w tym roku), która przypomina mi, że do Świąt zostało raptem kilka dni. Żeby jednak blog nie wyglądał tak zupełnie nieświątecznie, mam dzisiaj dla Was sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna. W zeszłym roku przygotowałam bajeczny sernik z żurawiną na zimno, w tym roku przyszła kolej na pieczony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren(...)składniki wymieszaj dokładnie. Wylej na tortownice. Wstaw na 2 godziny do lodówki. NA MASĘ NR 2 KOLOR FUKSJA: - 1 szklanka czarnej porzeczki - 300 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru lub słodzik - 1 śmietan fix - 1 łyżka żelatyny zalana wrzątkiem, wystudzona Porzeczkę zmiksuj z cukrem. Śmietanę z śmietan- fixem ubij na sztywno. Dodaj żelatynę wystudzoną. Ubijaj dalej. Dodawaj pomalutku porzeczkę
SMYKWKUCHNIsporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy(; Naprawdę polecam wszystkim, którzy w tematyce deserowej są żądni(...)5szklanki mąki 60g zimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa
Symfonia SmakówSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy
Walijskie PichcenieWspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach , galaretkach , pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce , wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;) Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi , tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra(...)słoiku, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy, mieszamy, zostawiamy na 3 dni w ciemnym miejscu. Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem. Po 3 dniach nalewkę przelewamy przez drobne sitko lub gazę, wyciskamy liście. Dolewamy zimnej wody (przegotowanej), mieszamy, przelewamy do butelek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała