Składniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi ) 4 białka Przygotowanie: Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i wylać(...)blachę z papierem do pieczenia. Piec 15 min w 160st C. Przestudzić. Upieczony placek posmarować delikatnie serkiem ( ja użyłam tym razem szczypiorkowego serka do smarowania pieczywa ) położyć plastry wędzonego łososia i posypać gorgonzolą. Pomagając sobie papierem zawijać w rulon i odstawić do lodówki niech się schłodzi i stężeje, podawać do sałaty lub pieczywa.............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia
Gaździnka warzySkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na roz topionym maśle razem z czosnkiem na małym ogniu ok 2 - 3 min. Dodać umytego i osuszonego , pokrojonego w krążki pora. Kiedy por się lekko zeszkli, zalać bulionem(...)lekko zakrył pora. Gotować do miękkości. Przyprawić do smaku, zmiksować blenderem na gładką masę ( jeśli krem będzie za gęsty dolać bulionu ) . Natkę drobno po kroić, łososia w kostkę lub pas ki. Wmieszać w k rem i .... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 3 kromki chleba razowego (u mnie z tego przepisu, bez dodatków) 3-4 plastry wędzonego łososia 1/2 dojrzałego awokado- kroimy w kostkę 3 jaja 1 łyżka octu sok z 1/4 cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano świeża kolendra W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Wodę(...)grillowej rozgrzewamy oliwę i grillujemy kromki chleba po 3-4 minuty z każdej strony. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej kromce chleba układamy po plasterku łososia, pokrojone awokado i ugotowane w koszulce jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę. Gotowe
Mango Papajapodważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części. Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz, krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki
My Culinary Artszafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!), nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy
BaRepaszwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania! I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam(...)zwykle przyrządzam latem. Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko :) Natomiast terrina z samych gruszek wydała mi się zbyt monotonna i bez "tego czegoś
KUCHARNIAŁosoś, pulla i klopsiki z IKEA to do niedawna było moje pierwsze skojarzenie na hasło " kuchnia szwedzka ". Trochę słabo, wiem, ale skoro od zawsze moje podniebienie kierowało się w stronę południa, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego(...)się pysznymi owocami morza i rybami, ale także dlatego, że wiele jej dań miałam okazję smakować dosłownie na morzu, czyli w doskonałych restauracjach na obu promach. Tatar z łososia serwowany z małżami na ciepło w drodze Szwecji był dla nas później inspiracją podczas warsztatów kulinarnych, w jakich brałyśmy udział w rejsie powrotnym. Na zdjęciu moja wersja tatara
KUCHARNIAkoszyczki-łódeczki ziemniaczane Składniki : 6-8 dużych ziemniaków sporo świeżo posiekanych ziół 6-8 plastrów łososia wędzonego sól ,pieprz do smaku Surowe ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy środki ,tworząc łódeczki.Do każdej łódeczki dajemy kilka kropli oliwy.Tak przygotowane ziemniaki wkładamy na blaszkę posmarowana oliwą i.Pieczemy w temp. 200°C przez(...)minuty.lub do złocistego koloru.Jeśli ktoś woli ,to można upiec we frytkownicy jak frytki.Gotowe łódeczki posypujemy ziołami i wypełniamy postrzępionym na kawałki łososiem ,dołożyć plasterek pora.pomysl wlasny.. .SMACZNEGO
w mojej kuchnidużych plastrów wędzonego łososia(...)pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia,tak aby pokryły całą powierzchnię. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny . Przed podaniem pokroić na plastry
w mojej kuchnikawałek łososia, oliwa z oliwek sól pieprz do smaku(...)Umytego łososia popieprzyć ,posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia. około 2-3 minuty z każdej strony .Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje się dzielić na płatki. Składniki
w mojej kuchniSkładniki: 5 jajek, 1 puszka łososia w oleju, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 małej czerwonej cebuli, 30 g żółtego sera w kostce, 3 łyżki majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, 1 garść rukoli. Polecam też warstwową sałatkę z tuńczyka- przepis Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce. Majonez mieszamy z musztardą. Na spód miseczki wsypujemy(...)połowę startego żółtego sera, połowę starych jajek, posiekaną cebulkę i połowę sosu. Następnie układamy odsączonego łososia z puszki, drugą połowę jajek i sera. Polewamy resztą sosu i posypujemy kukurydzą, Na wierzch układamy umytą wcześniej rukolę
Aga w kuchniprzygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń pietruszki sól, pieprz czarny suszona natka pietruszki ¼ cytryny płat
Pyry na Gazpozoru zadanie wydaje się łatwe, ale jakoś tak mikrofon działa na mnie paraliżująco, żołądek się kurczy, w głowie mętlik..... I tak mnie trzyma do teraz. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia serek twarogowy pasta z grillowanej papryki: (włoski produkt gotowy, z mojego ulubionego marketu, ale można też taką pastę przygotować samemu, podsmażając paprykę w oliwie i doprawiając ją ulubionymi ziołami(...)szczypiorek A jak to zrobić: Łososia podzielić na płaty i pokroić na paski około 4-5 cm. Każdy kawałek ryby posmarować twarożkiem. Na środek ułożyć po łyżeczce pasty paprykowej i posypać szczypiorkiem (Bruschetta Topping). Tak przygotowane elementy zwijać w roladki
Kuchnia w opałachporcję 3 kawałki chleba bez skórki (wycięte ringiem) 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu 1 ogórek kiszony 3-4 marynowane podgrzybki 1 suszony pomidor 50 g wędzonego łososia sól pieprz masło A jak to zrobić: Wykrojone kawałki chleba posmarować delikatnie masłem i podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Jajko pokroić w drobną kostkę, wymieszać(...)majonezem i doprawić solą i pieprzem. Ogórka i grzybki pokroić w kostkę i wymieszać. W ringu układać kolejno warstwy: podsmażony chleb jajko podsmażony chleb ogórki z grzybkami podsmażony chleb łosoś drobno pokrojony pokrojony w kosteczkę suszony pomidor bazylia do dekoracji Tak przygotowane danie przełożyć na talerz i delikatnie zdjąć ring. Wygląda apetycznie i tak też smakuje
Kuchnia w opałach