jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego Sól Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody Bataty ugotuj w osolonej wodzie do zupełnej miękkości(...)przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.) Jabłko pokrój na cienkie plasterki, nie obierając go ze skórki. Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit! *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDajcie mi znać, czy smakowało :) Niedziela - Młode ziemniaki ze szparagami i salsą verde, łosoś lub jajko sadzone Młode ziemniaczki z sadzonym to dla mnie idealny wiosenny obiad :) Lubię jednak eksperymentować w kuchni, dlatego już kilka lat temu zaczęłam podawać ten zestaw z pysznym dodatkiem - zielonym sosem salsa verde . Robi się go na bazie rozmaitych świeżych ziół, a ja tym razem(...)verde jest bardzo aromatyczny i pasuje do dowolnych warzyw, ryby czy mięsa. Zamiast jajka sadzonego proponuję do tego obiadu pieczoną rybę. U mnie jest to łosoś, ale jadłam ten zestaw także z białą rybą. Sosu salsa verde wychodzi sporo, zostawcie więc 3-4 łyżki do sałatki makaronowej na wtorek. Składniki / dla 2 osób: listki z pęczka rzodkiewek (można zamienić
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z rukoli, łososia i truskawek w towarzystwie orzechów włoskich i sera camembert to mój ostatni eksperyment
Marta Gotujeekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Lekka i elegancka przystawka do pochrupania. Można podawać z różnymi sosami, sprawdza się np. sos czosnkowy. Szybka w przygotowaniu. Składniki opakowanie ciasta francuskiego 250g łososia wędzonego 1 jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy … Czytaj dalej Ślimaczki z łososiem
gotuj ze mnągrillowej.( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego
Stare Garyłososia Składniki: 200g wędzonego łososia 200g serka kremowego (najlepiej Philadelphia) sok z cytryny 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku kilka kropli sosu Tabasco (lub do smaku) świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Łososia wędzonego, serek kremowy i sok z cytryny dokładnie zmiksować. Dodać drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę i posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
Codzienne Gotowanienaszła to przegonić się jej nie da, trzeba robić ;) Składniki ogólnodostępne, szybko, smacznie, zdrowo...Polecam! Składniki: pół główki sałaty lodowej 15 dag wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek fety kilka piórek koperku sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny łyżeczka musztardy odrobina miodu do słodkości posiekany koperek sól,pieprz Wykonanie: Sałatę rwiemy, układamy(...)talerzu. łososia kroimy na mniejsze kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą
Z Majeczką w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych
Marta Gotujeustach. Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne. Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej jednak doskonale wiemy, że taki zabieg tylko podkręca smak naszej ryby
Mango PapajaNo wlasnie, natchnienia na ten sos szukalam i szukalam, bo strasznie za mna losos chodzil. Mialam ochote zrobic go z jakims makaronem z dodatkiem fajnego sosu
Przysmaki KarolkiNiżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła(...)mleka 4 żółtka jaja 4 łyżki cukru Żółtka ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka
Kuchnia Bazyliijednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJaAromatyczny sos z delikatnym ryżem Składniki 400 g łososia 1 szklanka ryży białego 200 g mrożonego szpinaku w brykiecie 1 puszka mleczka kokosowego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 2 … Czytaj dalej Curry z łososia ze szpinakiem
czarrna od kuchnisamodzielnie posiekać 50 ml oliwy z oliwek kawałek cukinii 1 pomidor kiełki rzeżuchy do przybrania 1 łyżka wasabi 50 ml sosu sojowego 4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 cebulka dymka 1 łyżka lekko zmielonej soli ziarnistej Wykonanie: Łososia siekamy, a jeśli używamy tatar z łososia Suempol pomijamy tą czynność. Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i kroimy(...)obręczy lub po prostu łyżką. Na łososia układamy kostkę awokado, ponownie lekko ugniatamy, na awokado ponownie posiekany łosoś, ugniatamy, układamy awokado, na nie cebulkę dymkę, potem pomidor, kiełki rzeżuchy. Obok układamy paski cukinii, a po drugiej stronie rysujemy wzorek sosem sojowym z wasabi lub ustawiamy malutką miseczkę z sosem, aby można było sobie maczać w nim potrawę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje