bardzo mało jedzą ryby, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo danie jest bardzo smaczne. Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje nam w organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca(...)Doradca Smaku. SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g. olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g. cebula 1 szt. masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml. przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku
Kuchnia Paulettesplastrach serek np. almette czy inny naturalnyświeży koperekSposób przyrządzenia:Serek naturalny mieszamy ze świeżym bądź mrożonym koperkiem. Rozkładamy placki tortilli i smarujemy je przygotowanym serkiem, następnie układamy łososia. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy ukośnie, żeby jeszcze ładniej wyglądały. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, żeby łatwiej je było sięgnąć z talerza i zjeść :)Tortilla na ciepło z szynką(...)placki tortilliżółty serser mozzarella kilka plastrów szynkipomidorświeża bazyliamajonezSposób przyrządzenia:Już na samym początku możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozkładamy tortillę i smarujemy ją majonezem bądź innym przygotowanym sosem, np. jogurtem naturalnym czy jogurtem połączonym z musztardą. Na sos ścieramy żółty ser, układamy plastry szynki, pomidora pokrojonego w cienkie plastry, mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry
upichcicolej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Form z PapilArt nie trzeba natłuszczać, ani wyściełać papierem.) Keks(...)stopniach. (Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.) Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił. Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem
Di gotujePierogi kakaowe z twarogiem i wiśniami; jogurtem naturalnym i sosem wiśniowym Czadami nawet wysilę się i nawet pierogi z rana ulepie. I weź im potem dobre zdjęcie zrób zadanie prawie awykonalne. :P Lubię taką wiosnę jak wczoraj, dzisiaj trochę się chmurzy, ale po cichu modlę się, że jednak nie będzie padać :P I jak obiecałam tak przedstawiam wam kilka kolejnych(...)pomysłów na inne posiłki ;) Makaron z musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły? Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec.. Muffinki jako prezent
More food, love and dreamsStek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)krwi na talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej, niż kiedykolwiek, usłyszałam niedawno z ust samego Michel Morana (przy okazji smażenia akurat łososia), że mięso bardziej różowe w środku – nie jest surowe, lecz soczyste . Oczywiście pomijam tutaj skrajny przypadek krwistego wysmażenia. Dodatkowo oglądałam program Pascala, w którym pokazywał jak smażyć steki
Moja Delicjapunktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka(...)stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem
Cztery Fajeryrozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle(...)sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy i zjadamy :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniarozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle(...)sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy i zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej. Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi. Przemogłam się i zjadłam, wbrew wcześniejszej odrazie, chyba tylko dlatego, żeby nie sprawić przykrości właścicielowi, który stał nade mną z nieustającym i najszerszym z możliwych(...)przed Yokisobą zamawiałam mały zestaw suszi na przystawkę. Dla mnie ososbiście Yokisoba i suszi to kombinacja idealna. Składniki na ok. 3-4 mniejsze porcje lub 2 duże Sos yokisoba , który będzie bazą do zupy: 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki sake (można pominąć) 3 łyżki wina mirin (japońskie wino ryżowe) 4 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki cukru
Kuchnia Prezydentowejmają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed(...)mięso, drób, wieprzowina. Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy
upichconajest źródłem wysokiej jakości białka, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm potrzebuje (niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania). SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : Ryba: 480g polędwicy z dorsza (świetnie sprawdzi się też łosoś bez skóry) 80g sezamu sól, pieprz do smaku Puree z kalafiora: niewielki kalafior 1/2 litra mleka (u mnie bez laktozy) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku łyżka masła Sałatka(...)przed ugotowaniem) 2 pomidory lub 150g pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe niewielka czerwona cebula 150g papryki w różnych kolorach (ja użyłam czerwonej, zielonej i żółtej) pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić
Dietologrozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.Roladę ułożyć(...)piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com
Świat Domowej Kuchnidwóch wyraźnych smaków jest tu niesamowite. Naprawdę warto spróbować. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z brokułem – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie(...)garści sałat, po jednej na porcję – 4-6 truskawek – 50-80 g sera gorgonzola – kilka orzechów włoskich do posypania sałatek – oliwa z oliwek – sos balsamico (do kupienia także w wersji truskawkowej) Przygotowanie : Na talerzach ułóż sałaty. Możesz użyć dowolnej którą lubisz, możesz wykorzystać także młode liście szpinaku lub mieszankę sałat i rukoli. Na sałacie połóż
nietylkopasta.plsię pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo krojony ząbek czosnku. I jakiś sos do maczania chleba chyba. Chleb z czosnkiem był tak pyszny, że od razu pochłonąłem. Dostałem więc kolejne dwa kawałki chleba. Wszystko w cenie jednego piwa. Jak popiłem(...)się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem
Marder&Marder ManufactureTerrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę(...)200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 100ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 150ml bulionu warzywnego 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około 5 minut, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z szynką łączymy
Smak mojej kuchniPyszna sałatka, świetna na ciepłe, letnie popołudnia. Podana z wędzonym łososiem i kawałkiem pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z tej strony(...)składniki ok 120 g sera halloumi 50 g rukoli doniczka rukwi wodnej 100 g pomidorków cherry, przekrojone na połowę 100 g groszku cukrowego garść grzanek - opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi
Stare Gary