moimi lekkimi poniedziałkami, jako pierwsze danie z tej kuchni postanowiłam przygotować sałatkę fasolową z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku. Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy". Sałatkę bardzo polecam
Codzienne Gotowanieserniku ze Snikersami pora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę
Passion of CookingDziś pierwszy Dzień Wiosny, więc wpis obowiązkowi musi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem ryżu i kawałka mięsa będzie jak znalazł na lekki obiad, lunch czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Natomiast, jeśli chcielibyście zjeść coś konkretniejszego, a nie będzie się Wam chciało(...)znajdujecie. Jego celem jest udostępnienie jak największej ilości restauracji w jednym miejscu, tak aby nie tracić czasu na przeglądanie stron różnych restauracji. Wiosenna sałatka z groszkiem Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 200 g mrożonego groszku 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego koperku oliwa z oliwek
Kulinarne przygody GatityBardzo oryginalna, lekka i smaczna sałatka z ananasem, jajkiem i serem feta z dodatkiem ogórka kiszonego i szczypiorku to świetna przekąska, idalana dla zabieganych osób. Jest banalnie prosta, dobra na każdą okazję a dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie. składniki na 4 porcje 350 g ananasa z puszki 200 g sera typu feta 4 jajka ugotowane na twardo
Smakowite DaniaLekka i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką. Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki 100 ml jogurtu greckiego 2 jajka kromka chleba pełnoziarnistego sól, czarny pieprz, koperek, czosnek Sposób przygotowania: S zpinak i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Rzodkiewkę kroimy na cztery części. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy
Pyry na GazKolorowa, chrupiąca, lekka i smaczna sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewek i groszku, to świetny pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu lub smaczną przekąskę na kolację. Warzywa świetnie się ze sobą komponują a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej ostrości. Polecam wszystkim smakoszom sałatek, szczególnie jaroszom. Składniki na 2 porcje
Smakowite Danianapoje:woda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako przystawkę podano nam szparagi z zasmażka z orzechów laskowych i nerkowa
sierotka maRysia w kuchniPyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj
Smakołyki AsiNareszcie przyszła wiosna, a wraz z nią smaki na lekkie i pyszne sałatki. Jest ona wspaniałym okresem w czasie całego roku kiedy na straganach zaczynają się pojawiać młode warzywa i świeże pachnące zioła. Dzisiejsza sałatka to połączenie tuńczyka oraz wielu smakowitych warzyw oraz przypraw. Jest to doskonała propozycja na lekką kolację czy zdrowy i pyszny lunch do pracy. Składniki: puszka(...)bazylia Składniki: Do dużej miski przekładamy szpinak, paprykę, seler, pomidora, a następnie polewamy odrobiną oleju i przeprawiamy pieprzem oraz bazylią. Dokładnie mieszamy aby składniki dobrze połączyły się z sosem. Sałatkę przekładamy na talerz a na nią wykładamy kawałki tuńczyka. Smacznego
Życie ze smakiemświeża, chrupiąca i pachnąca. Jak przystało na danie wywodzące się z miasta portowego z wyraźnym, aczkolwiek nie dominującym aromatem i smakiem morza. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek - idealna na lekką przekąskę lub imprezę. Gorąco polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 3 pomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek, 1 puszki tuńczyka w sosie
Wyprawy kulinarnejuż wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam
Zakątek rozkoszy kulinarnychchińskiej 5 smaków np. Kamis ok. 100-150ml sosu słodkiego chilli np. Mr Ming sezam biały, czarny lub oba olej sezamowy lub kokosowy do smażenia Udka z kurczaka lekko rozpłaszczamy i rozklepujemy, każde dokładnie obsypujemy przyprawą, stworzy ona cudowną chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej udka, smażymy na chrupko po ok. 4 minuty z każdej(...)miseczce przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę, chilli siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce, dodajemy do tego sos sojowy oraz rybny i miód. Mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe! Na talerz wykładamy porcję lekko kleistego kokosowego ryżu, obok ułóżcie kawałki kurczaka a dalej sałatkę. Udka są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz, lekko ostre, kokosowy ryż jest delikatny i pełen
Cooking Monsterfance kartofli pieczonych, najczęściej wystarcza samo masło i sól. Ale jeśli późną jesienią zapraszamy znajomych na szklaneczkę dobrej whiskey i pieczone ziemniaki – ta sałatka zawsze jest na stole. Możecie przygotować ją na dwa sposoby – albo używając lekko już zakwaszonego śledzia, czyli filetów po wiejsku, albo ze świeżych filetów śledziowych ‘a la matias’. Różnica – w ostatecznym smaku sałatki i stopniu(...)wiejsku sałatkę można zrobić i podać od razu – będzie pikantna przez swoją kwasowość (ale szczerze- mniej lubię tą opcję). Filety ‘a la matias’ należy najpierw wymoczyć. Dzień przed robieniem sałatki płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Jeśli są naprawdę
Karo in the KitchenCzęsto w okresie wakacyjnym mam wzmożony apetyt na zieleninę i świeże warzywa. Na pewno nie jestem wyjątkiem, dlatego mam dziś dla Was bardzo ciekawy przepis na lekką, a zarazem treściwą sałatkę. Świeże liście szpinaku połączone z lekkim dresingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Do tego idealnie pasujące do siebie dodatki: boczek, ser pleśniowy blue i pomidory
kulinarnyJaSałatka jajeczna ze smażoną wieprzowiną Prosta sałatka jajeczna z dodatkiem smażonej wieprzowiny . Doskonała kolacja lub szybki lekki obiad . Dodatek mięsa , sprawia ,że sałatka jest syta i świetnie zabija głód Moje dzieciaki , nie kochają zbytnio sałatek , przy tej stwierdzili ,że nawet smakuje trochę jak kebab z dużą ilością zieleniny , ” nawet zjadliwe ” Sałatka , chyba , nigdy nie otrzyma zaszczytnego ” pyszne
Ogrodnik w podróży