Delikatne mięso i chrupiąca skórka z ziołowo-cytrusowym aromatem to dowód na to, że drób nie musi być nudny. Udka z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami, ryżem albo lekką sałatką z oliwą z oliwek. * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kg udek z kurczaka 3 cytryny (niewoskowane) garść świeżego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki pieprzu cayenne
Food SquareOstatnio mam wielką chęć na sezam! Zmielonym posypuję sałatki, lekko podprażonym dekoruję i doprawiam dania główne. Dzieci też nie narzekają, a nawet się cieszą z takiego dodatku. Niech jedzą na zdrowie, bo to jedno z najlepszych roślinnych źródeł wapnia. Dziś połączyłam te zdrowe ziarenka z dynią - królową jesieni. Dodałam kakao i słodu, by powstało pyszne brownie. Smakuje jak czekoladowe sezamki
Jeść, by żyć w zdrowiułączymy i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta i pieczemy do momentu aż zaczną się odrobinę rumienić. Gotowe wyjmujemy na kratkę. W międzyczasie przygotowujemy naszą pomidorową lekką sałatkę, czyli bruschettę. Pomidory obieramy ze skóry, jeżeli łatwo schodzi, w innym wypadku nie ma potrzeby jej obierania. Kroimy je w kostkę o wymiarach około 0,5 cm. Bazylię siekamy
MamaOskarkalepszych pomysłów na jej wykorzystanie są kotlety z cukinii . To proste i super smaczne kotlety warzywne, które z powodzeniem zastąpią kotlety mięsne. Takie kotleciki do obiadu z ziemniakami i lekką sałatką smakują rewelacyjnie. A domowy sos czosnkowy sprawia, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków
AniaGotuje.plgrilla. U mnie ostatnim odkryciem są właśnie tak przyrządzone ziemniaczki. Bardzo smaczne, wewnątrz miękkie, z zewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam :) Składniki - ziemniaki ( polecam równej wielkości ) - sól, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek - olej - patyczki do szaszłyków Wykonanie Wyszorowane ziemniaki gotuję w skórkach ok 8 minut, studzę. Nabijam
Kuchnia z widokiem na ogródGrusza nam w tym roku obrodziła. Gałęzie aż się uginają od owoców, stąd konieczność poszukiwania inspiracji na wykorzystanie tego cuda. W lecie uwielbiam lekkie sałatki, stąd pomysł na bardzo prostą i szybką sałatkę. Tylko trzy składniki, a smak warty przygotowania. Składniki: dla 1 osoby 1 gruszka 2 plasterki sera pleśniowego naturalnego garść ruccoli Przygotowanie: gruszkę kroimy w plastry
Gotowanie z pasjąsmaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWasz grill był jeszcze bardziej udany i nie skończył się jedynie na tradycyjnej kiełbasce polecam Wam spróbować pysznych szaszłyków z kurczakiem i cukinią Do tego możecie przygotować jakąś prostą lekką sałatkę i… zapewniam, że każdy wróci do domu zadowolony i… najedzony Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z grilla Składniki: około 400 g piersi z kurczaka około
Słodkie okruszkiobiady (nam jeszcze został kawałek na kanapki). Farsz nie jest skomplikowany ani zbyt wyszukany dlatego każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej
My simple kitchenPropozycja na lekką sałatkę warzywną wzbogaconą o tofu i awokado. Czytaj więcej
Kasia Sarnawierzchu będą pływały kożuchy. Prawda, że wyglądają bardzo nieelegancko, ale po usmażeniu, mięso będzie niezwykle kruche i smaczne. Smażone pałki najlepiej podaj prosto po wyjęciu z patelni, obok jakiejś lekkiej sałatki typu sałata, pomidor, sól, pieprz i sok z cytryny. Doskonale smakują też na zimno jako przekąska . Artykuł Pikantne pałki z kurczaka pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieezon bikini już się zbliża, więc przepis na lekką sałatkę, aby wyglądać niczym modelki na okładce Vogue’a, może się przydać! ;) Oczywiście to żart, ale to, że ten talerz zieleniny jest piekielnie dobry, jest akurat faktem. Głównie za sprawą mojego ulubionego sosu z pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek
Food SquareDaleko jej od lekkiej sałatki, dlatego nazwałam ją obiadową - jest bardziej treściwa niż niejeden obiad;). 1 kg młodych ziemniaków 400g kiełbasy drobiowej 300g ogórków małosolnych 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oleju 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej 1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy i studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy
Szefowa kuchniPrzed wiosną każdy z nas zaczyna dbać o figurę. Porzucamy ciężkie dania na rzecz lekkich sałatek i koktajli. Koktajle możemy przygotować z ulubionych owoców, warzyw i dodatkami takimi jak czekolada czy orzechy. Przygotowałam więc smoothie warzywno-owocowe aby przywitać wiosnę z powerem. Użyłam do tego selera naciowego, który jest coraz bardziej popularny w polskiej kuchni. Jest składnikiem diet odchudzających
Kuchnia w oparachPróbowaliście kiedyś czarnego ryżu? Ja odkryłam go dopiero niedawno i zakochałam się w jego smaku. Czarny ryż zawiera w sobie dużo żelaza, błonnika, aminokwasów i witamin
greengoodies