Lekko, smacznie i kolorowo – tak można opisać dzisiejszą sałatkę, która stanowi dla mnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Łososia możecie zastąpić tuńczykiem, a do sałaty dodać ulubione dodatki oraz polać dowolnym sosem (ja najczęściej daję jogurtowy z ziołami lub musztardowy). Po prostu, co kto lubi :) Na pewno sprawdzi
Fabryka pomysłówdomu smakowały tak wspaniale jak te podane na świeżym powietrzu! Mogłabym jeść tą sałatkę przez całe lato :) Zachęcam do wypróbowania przepisu oraz do obejrzenia filmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku(...)Obrane avocado, ogórka oraz truskawki kroimy. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Mieszamy je ze szpinakiem oraz poziomkami. Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogmówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego. Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego 1/2 ogórka wężowego 7 paluszków krabowych(...)wkładamy do miski. Ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy w słupki i dodajemy do makaronu. paluszki kroimy na pół, lekko je rozdrabniamy na mniejsze włókna. Wraz z ogórkami dorzucamy do miski z makaronem. Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatitypodaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych
Powiedz dietom niemalinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 garść płatków migdałów sól morska Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki(...)nawet trochę więcej. Dodać śmietanę, wymieszać. Zestawić z ognia (jeśli sos będzie bardzo lejący, można jeszcze pogotować na średnim ogniu, aby go bardziej zredukować) . Gdy lekko przestygnie dodać łyżeczką miodu, szczyptę soli, wymieszać. Przygotować sałatkę z roszponki: Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Roszponkę umyć, odwirować. Rozłożyć na talerzach. Skropić sokiem z cytryny. Posypać prażonymi płatkami
Moja DelicjaBłyskawiczna sałatka z gotowanego buraka i świeżego, chrupiącego jabłka. Sałatka z sosem śmietanowo – majonezowym, lekko słodka, u nas nakładamy ją na kanapki i śniadanie gotowe. Bardzo lubię to soczyste połączenie z dodatkiem soczystego jabłka. Sałatka ma przecudny kolor, jak na czerwone buraczki przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z czerwonych buraczków z jabłkami 5 z 1 głos Autor: Paweł
ProstePesto.plminut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem . Sałatka warzywna Składniki: sałata ogórek zielony papryka rzodkiewka śmietana gęsta sól pieprz Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Ogórek, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecennych właściwościach białej rzodkwi już pisałam i polecałam sałatkę z granatem . Dziś proponuję smaczną pełną witamin surówkę,która idealnie pasuje do np do pieczonego kurczaka. Można ją także zjeść samą jako sałatkę na podwieczorek lub lekką kolację. 1 biała rzodkiew 2 marchewki 1 jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego sól 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru posiekana natka pietruszki
Kolorowa kuchnia Elkijakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka 1/2 łyżeczki proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo smaczna, lekka, pełna witamin owocowa sałatka z pysznym miodowo- cytrynowym sosem, wspaniale orzeźwia w upalne dni, a także dodaje energii. Mix owoców sezonowych nadaje sałatce wyjątkowego i ciekawego słodko- kwaśnego smaku. składniki na 2 porcje szklanka czerwonych porzeczek 1/2 szklanki czarnych porzeczek 2 nektarynki 200 g malin około 30 dag arbuza 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny
Smakowite DaniaLekka, zdrowa i szybka sałatka z chrupiącą marchewką na słodko, doda energii aż do samego obiadu. 100 g twarożku półtłustego 1 jabłko 1/3 szklanki pestek dyni 10 g plasterków marchwi typu chipsy 2 łyżki płynnego miodu Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Serek rozdrobnić na większe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i polać miodem
Jadło i czytadłoDziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola
kulinarnyJabrokuła 10 pomidorków koktajlowych 1 niewielki brokuł (ok. 250g) pół małej cebuli czerwonej garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przegotowania. Sałatka Brokuła gotujemy aż lekko zmięknie w osolonej wodzie. Odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystko łączymy. Solimy i pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można
W kuchni wieczoremprawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu aż pesto zacznie się rumienić i być chrupiące. Podawać posypane pokruszoną fetą, lekko skropione oliwą, z sałatką z pomidorów. Smacznego
Stare GaryKimizu sauce with jerusalem artichoke. Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki
Kulinarny karnet Christophera