łatwy tort - 1536 przepisów (strona:78/103)

Sernik bez sera – ciasto jogurtowiec 824

Ciasto wygląda jak sernik i smakuje jak sernik ale sera się tutaj nie dodaje. Ser niejako powstaje w naturalnym procesie ogrzewania jogurtu i śmietany. Doszłam do

Słodki Blog
MASA CUKROWA OD A DO Z 169

się masy pod wpływem nadzienia tortu (owoce, dżemy, kremy, wilgotny od alkoholu biszkopt). Wygładzam za pomocą specjalnej szpachelki. Ważne, by rozwałkować masę na zdecydowanie większą powierzchnię, aniżeli wielkość naszego tortu - nadmiar masy zawsze można odciąć, a gdy okaże się jej za mało, doklejanie nie jest zbytnio wskazane. OZDOBY Z MASY CUKROWEJ: Do masy cukrowej dodaję barwnik (w żelu lub proszku(...)glukozą lub cukrem pudrem. PRZERWANIE SIĘ MASY: Jeśli masa się naderwie, rozerwie lub pęknie, wystarczy przyłożyć ciepły, wilgotny nóż do tego miejsca i delikatnie zlepić, wygładzając glukozą.  BARDZO ŁATWA  MASA MAŚLANA POD MASĘ CUKROWĄ wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! 250 g masła 2,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  (lub aromat

W kuchni Karmel-itki
Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej 134

mało. Orzechy przez to moczenie wyszczuplały i nabrały oliwkowej barwy. Po 9 dniach moczenia / zmieniałam wodę codziennie/ umyłam orzechy usuwając z ich powierzchni ciemną skórkę, która dość łatwo schodzi. Orzechy gotowałam kilka minut i pozostawiłam w wodzie do wystudzenia, były już dość miękkie. Ponownie wypłukałam, osuszyłam i zalałam chłodnym syropem. Autorka nie podaje ilości wody do syropu, ma być niezbyt(...)pokrojone w cienkie plasterki i wcale nie są tak słodkie jak syrop. Słodkości im bardziej dodaje otoczka z syropu. Same orzechy mogą być dekoracją do różnego rodzaju słodkich deserów, tortów, serników. Jeśli ktoś z Was przygotowywał podobnie zielone orzechy, chętnie poczytam Wasze propozycje wykorzystania ich w kuchni

Leśny Zakątek
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 173

przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu. Można również przygotować migdałową orszadę - jest to napój migdałowy pochodzący z Francji. Składniki(...)roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Jeśli mamy migdały ze skórką łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem i odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy.  Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie

Ciastka - domowe słodkości
Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno 198

Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga  I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane(...)równej szerokości kawałków  -  równolegle do krótszego boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort .  Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut

Stare Gary
Miętowy torcik 162

Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny.  Składniki: Biszkopt (duża tortownica): 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa miętowa(...)budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuszek. Landrynki miętowe wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i na wolnym ogniu rozpuszczamy je. Cały czas mieszamy, łatwo przyklejają się do dna rondelka. Lekko przestudzony syrop miętowy wlewamy do budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan

Salonik smaków
Kurczak w sosie jabłkowo-żurawinowym 149

Lubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć

Humanistka w kuchni
Andruty waflowe z kremem kakaowym i polewą 66

roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą Milka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Andruty przekładane kremem budyniowym z gorzkim kakao 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 290 kcal Andruty z masą z gorzkiego kakao. Rozkoszne i wyborne wafle z kakaowym kremem rozpływającym się w ustach. Rodzinny(...)palnika i przestudź przez 3 minuty, w tym czasie zgęstnieje i nabierze konsystencji smarownego budyniu. Kakaową masą smaruj pojedyncze blaty waflowe i układaj jeden na drugim tworząc andrutowy tort. Przełożony andrut pozostaw na blacie kuchenny do momentu aż masa kakaowa całkowicie się wystudzi i odparuje. Po tym szczelnie owiń przezroczystą folią spożywczą. Pozostaw go na 1 godzinę (lub najlepiej

ProstePesto.pl
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 195

Karmel-itka znowu stała się ofiarą własnej głupoty i braku umiaru. Kolejny raz kupiła czegośzbyt wiele. Czegoś, co tak naprawdę zjadła może z raz? I to

W kuchni Karmel-itki
Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 185

ciężka praca - fizycznie, bo dwudziestopięciokilogramowe worki z cukrem same się nosić nie chcą, ale też umysłowo, bo, powiedzmy to sobie szczerze, klienci są różni, i nie zawsze jest to łatwa współpraca. Człowiek nieźle się musi nagłowić, żeby co niektórych zadowolić. Ale gdy później przychodzą z uśmiechem i podziękowaniami - bezcenne . Dla takich chwil warto się starać. Już za cztery miesiące będę(...)jednak, mimo krótszych i dłuższych przerw, ciągle wracam. Bez motywacji, którą dla mnie jesteście, z pewnością by mi się nie udało. Na te huczne urodziny mam... Tartę. Nie tort; niestety, ale nie miałam czasu na bardziej skomplikowane wypieki. Tarta jednak jest urocza i pyszna, więc w tym roku musi wystarczyć. Jeśli dotrwamy do urodzin dziesiątych, obiecuję tort prawdziwie wystrzałowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 119

Lubella mąka tortowa oraz przesianie jej razem z kakao do miski. Dobrze ubite białka na gęstą i puszystą masę z dodatkiem cukru to z kolei gwarancja doskonałej bezy. Stosunkowo niełatwym elementem jestem przygotowanie kremu, do ugotowania którego należy przede wszystkim uzbroić się... w cierpliwość.  Znacie już najważniejsze zasady, które zagwarantują Wam udany wypiek a więc.. do dzieła(...)poprzedniej warstwy i postąp z nim tak samo jak z poprzednim. Następnie ułóż ostatni blat biszkoptu, jego wierzch posmaruj kremem i ułóż na nim najładniejszą ze wszystkich bez. Tort nadaje się od razu do podania natomiast można go schłodzić w lodówce – będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 230

obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate ciasta. Pierwszy tort o smaku Rafaello z okazji Dnia Taty, później kolejne torty (już bardziej apetyczne). I tak by można pisać i pisać... Gdy zdałam sobie sprawę, że to, co robię, jest nawet smaczne, postanowiłam fotografować swoje wypieki. Co mi szkodzi! Tym samym(...)również zaczęłam oswajać się z komentarzami innych, ich pozytywnymi, jak i negatywnymi opiniami. Cały czas uczyłam się pisać przepisy (wbrew pozorom nie jest to taka prosta sprawa. Nie jest łatwo, przy pomocy słów, wyjaśnić innym, jak coś przygotować, upiec czy ugotować). Zaczęłam również robić coraz to lepsze zdjęcia. Aparat komórkowy zamieniłam na cyfrowy firmy KODAK. Zdjęcia wciąż nie były

Nastoletnie Wypiekanie
Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami 65

Słodziutkie polskie truskawki, owocowy przysmak na jaki wszyscy czekamy z utęsknieniem. To chyba najbardziej uniwersalny sezonowy owoc jaki można sobie wyobrazić. Ciasto, tort, mus, deser w pucharku, lody, koktajl – czymże byłyby one bez apetycznych truskawek? Tego roku zakupiliśmy sami mnóstwo truskawkowych sadzonek, konkretnie truskawki pnącej. Na efekty trzeba jeszcze troszkę poczekać, gdyż nasze truskawki są z rodzaju owocujących później(...)wystarczy ponownie zamieszać i odzyskuje swój pierwotny wygląd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Koktajlowy mus truskawkowy na kefirze 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Koktajl Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 10 min. Chłodzenie 1 godz.  Kalorie 80 kcal Najlepszy przepis na koktajl ze świeżych truskawek, niskokaloryczny. Mus truskawkowy z kefirową bazą to sprawdzone połączenie koktajlu

ProstePesto.pl
Ciasto MLECZNA kanapka 657

połączenia składników. 9. Na koniec do mlecznego kremu dodać po łyżce jogurt, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników (nie należy długo mieszać, masę łatwo zwarzyć, najlepiej użyć jogurtu gęstego, greckiego). Jeśli krem troszkę się zwarzy nie należy się przejmować ciasto i tak się uda. 10. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia(...)trochę zgęstniała. 14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook

Mała Cukierenka
Ciasto cytrynowe – bardzo wilgotne 55

tylko spróbowałam tego ciasta, nie mogłam się powstrzymać przed użyciem go jako spód do mojej cytrynowej chmurki . Przepis znajdziesz tutaj. Planuje również wykorzystać to ciasto jako blat do tortu . Przepis na ciasto cytrynowe powstał z modyfikacji przepisu na Browni . Rozpuszczone masło z czekoladą zastąpiłam masłem z naturalnym sokiem z cytryny ( lemon curd ). Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji . Dzięki(...)prawej stronie tego artykułu. Dziękuję i smacznie zapraszam Print Ciasto bardzo cytrynowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smartbake.pl sprawdzone wypieki Course Deser Cuisine łatwe Keyword ciasto, ciasto cyrtynowe, cytynowe Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 20 osób Calories 196 kcal Equipment piekarnik papier do pieczenia waga kuchenna mikser

SmartBake.pl