przyjemność poprowadzić część kulinarną warsztatów. Ci z Was, którzy obserwują mój Instagram wiedzą, że przepisy na to wydarzenie przygotowywałam już wcześniej, dopracowywałam receptury i ilość składników aby było bardzo łatwo i pysznie. Wszystkie przepisy znajdziecie pod koniec tego wpisu. Historia marki Patak’s sięga 1956 roku i Wielkiej Brytanii do której wyemigrował założyciel marki L.G. Pathak z Indii. Wiele(...)soli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał. 2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne. 3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki na rozgrzanym tłuszczu. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z jogurtem greckim, świeżą kolendrą i piklami czosnkowymi Patak
nietylkopasta.plKcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również do wypieku chleba czy bułeczek(...)kwas oleinowy, dlatego powinny być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety. Gastronomia: Są jednym z podstawowych produktów śródziemnomorskiej kultury kulinarnej. Wszechstronność: Wspaniały, odżywczy, smaczny i kolorowy dodatek do potraw. Przechowywanie: Łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili. Ciekawostka: Oliwki są zdrowe i smaczne - obniżają ciśnienie krwi i poprawiają pracę układu krążenia. Zmniejszają ryzyko zawału serca
Różowa kuchniaOstatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do
Weekendy w domu i ogrodzieplanowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni, a gdy jest już bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć(...)kolei. Mam nadzieję iż wszystko w miarę jasno wyjaśniłam. W razie wątpliwości proszę pytać. Jest to chyba najłatwiejszy sposób na pozyskanie własnego zakwasu. Przygotowanie go jest naprawdę bardzo łatwe, a gdy już raz posmakujecie chleba upieczonego na zakwasie, inny Wam nie będzie smakował. :-) chleb żytni
Smaczne Zdrowe"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały
Wypisz Wymalujplanowanym pieczeniem chleba, one są zawsze gotowe do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwasy z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 (bywa, że i 6) litrowe słoiki. Można je przechowywać do kilku tygodni, a gdy zakwas już jest bardzo stary (kilkanaście tygodni) można(...)kolei. Mam nadzieję iż wszystko w miarę jasno wyjaśniłam. W razie wątpliwości proszę pytać. Jest to chyba najłatwiejszy sposób na pozyskanie własnego zakwasu. Przygotowanie go jest naprawdę bardzo łatwe, a gdy już raz posmakujecie chleba upieczonego na zakwasie (w szczególności na dwóch: żytnim i orkiszowym), inny Wam już nie będzie smakował. :-) Na bazie tego zakwasu możecie przygotować m.in.chleby
Smaczne Zdroweczym stosuje przeliczenie, gdzie 1g sodu odpowiada 2,5g soli ). Zmniejszenie spożycia soli ułatwia leczenie nadciśnienia tętniczego i zapobiega zawałom w przypadku schorzeń kardiologicznych. Wcale nie jest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso(...)średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée
Karo in the Kitchenzakochałam się w patelni Woll Diamond. Dawno nie miałam tak uniwersalnej patelni, w której spokojnie mogę przygotowywać i tworzyć kolejne pyszne dania I ta odpinana rączka, łatwe mycie… Coś cudownego! Kilka informacji Patelnia głęboka Woll Diamond ma mnóstwo zalet. Jedną z nich jest niewątpliwie, to że można ją używać na wszystkich typach kuchenek oraz myć w zmywarce. Choć(...)posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość
Słodkie okruszkiPrzypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. Nie od razu Kraków zbudowano. Podobnie finałowe ujęcie to efekt wielu drobnych korekt i poprawek. Dziś w cyklu "Kulisy fotografii kulinarnej" pokażę Wam krok po kroku, jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone - od pomysłu po postprodukcję. Podzielę się z Wami moimi radami dotyczącymi(...)potrawę "niszczyć"- polewać sosem, odkrajać kawałki, posypywać okruszkami itd. - zrób zdjęcie, które w razie porażki, będziesz mogła wstawić na bloga. Jeżeli sos skapnie Ci nie w to miejsce, lub ciasto rozwali w czasie krojenia, straty mogą być nie do odratowania. Postprodukcja Omawiane zdjęcie obrobiłam w programie Lightroom 4. Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć dokładne wartości na suwakach. Zaczęłam
Chilli Czosnek i Oliwaumiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych(...)pyły (również <2,5pm) oraz metale ciężkie. Ozon natychmiast usuwa pestycydy, substancje chemiczne, likwiduje bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, likwidując przy tym nieprzyjemne zapachy.” Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze. Wystarczy je włożyć do miski wraz z przedmiotami, które chcemy oczyścić. Następnie zalać zimną wodą z kranu, tak aby poziom wody znajdował się pomiędzy zieloną linią na urządzeniu
Moja Delicja