latwe ciasta - 2515 przepisów (strona:137/168)

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 528

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stanie przy takich garach? Lubię to! 277

mojej dłoni, a garnek łatwo uchwycić powłoka non-stick - dzięki, której nabrałam dodatkowych chęci i pewności w kwestii przygotowywania potraw, do których potrzeba więcej uwagi i ostrożności ( produkty łatwo przywierające i przypalające się) wygląd - dla mnie piękne w swojej prostocie, wykończenie bez zarzutu, żadnych zbędnych zdobień, fikuśnych wykończeń, prostota wykonania, bez zbędnych wygięć daje nam łatwość w utrzymaniu naczyń(...)torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron

Blondynka Gotuje
"Chleba naszego poprzedniego..." 190

czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie, ale prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy,  powstaje. Mogłabym(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką

I tu będę miała takie te
Calzone 207

"Jak mija długi weekend? Ja na reszcie dziś zamierzam odpoczywać tak jak chce - choć na początku planowałam spędzać czas aktywnie, tak teraz, niestety, musiałam zmienić plany

Słodkie Przyjemności
MASA CUKROWA OD A DO Z 207

Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle

W kuchni Karmel-itki
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 205

przepisów. Po prostu wchodzę na swoją stronę i mam to, czego potrzebuję.   Ugotowane Pozamiatane – dlaczego akurat taką nazwę wybrałaś?   Lubię formę dokananą. Lubię też, gdy nazwa jest łatwa do zapamiętania i od razu wyraża o czym będzie blog. Moje przepisy są proste, szybkie, ale też efektowne. Początkowo blog miał się nazywać Kwestia Szaleństwa, bo w tamtym czasie lubiłam(...)zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy.   Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?   Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać

Ugotowane pozamiatane
Tort maślano migdałowy 348

Obiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 151

"Nowy tydzień, nowe wyzwania, dużo pracy. Tak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać. Oczywiście nie narzekam, szczególnie, że zawitało do nas piękne Polskie Babie Lato

Słodkie Przyjemności
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 151

Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych(...)siebie, na relaks, zabawę, nacieszenie się sobą nawzajem i na babskie pogaduchy. A przy okazji dlaczego by nie wkręcić w to mężczyzn? Przyznaję, że historia jest trochę banalna i łatwa do przewidzenia. Ale w tej książce nie ona jest najważniejsza. Autorka rozbiera na czynniki pierwsze różne emocje i przeżycia. Dużo tu znajomości człowieka i życia. Przytoczę fragment, który mnie

Weekendy w domu i ogrodzie
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 230

Na temat wegetarianizmu krążą różne niekonwencjonalne plotki i rażące powalającą głupotą komentarze. I choć nie jestem w stu procentach typową wegetarianką, gdyż w mojej diecie pojawiają

W kuchni Karmel-itki
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 228

przeszłam na laktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem.Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja to tradycja i wypadałoby chociaż w jej imię się przemóc.  JAJKAJajka są bogatym źródłem białka. Oprócz tego zawierają mnóstwo innych, ważnych(...)Kiedy jajka się ugotują, zalewam je dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać.Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze kostki lodu)  i pozostawienie na około 10 minut spowoduje, że przy obieraniu pod wodą, skorupka będzie pięknie

W kuchni Karmel-itki
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1034

Święta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 214

ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret(...)dużym ogniu do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Pozostała marynatę wyrzucić. Sos Marinara z grillowanych pomidorów Sos Marinara to bardzo popularny sos pomidorowy pochodzący z Włoch. Grillowanie pomidorów umożliwia łatwe usuwanie skóry i napełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany

naRuszcie
Blok Czekoladowy 447

Blok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła

Blondynka Gotuje
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 367

Najwięcej trudności może przysporzyć jedynie przygotowanie bezy - najlepiej żeby była gładziutka i biała jak śnieg. Należy pamiętać, aby cukier wsypywać porcjami - ubijać do rozpuszczenia każdej porcji przed dodaniem kolejnej. Łatwo sprawdzić czy cukier już się rozpuścił pocierając odrobinę białkowej piany między palcami - jeśli jest gładka możemy dodać kolejną porcję cukru. Więcej o przygotowaniu bezy i całego tortu w przepisie... Naszą(...)mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy

Symfonia Smaków