się o grudki. Jem go na wszystkie możliwe sposoby: na sucho, na słodko, na słono, z mięsem. Gorąco polecam z ricottą, ze szpinakiem i twarogiem, z masłem orzechowym, z kurczakiem... itp. Ze spokojem możemy go wziąć "na wynos" do pracy czy szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż
Be Fit Be Strongsolance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio
Be Fit Be Strongmasełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek
Kuchnia BeatySKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 6 plasterków boczku wędzonego 4 duże cebule 1 łyżka prażonych płatków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj i oczyść. Pokrój w kostkę (kawałki 2-3 cm). Cebulę pokrój w ćwiartki. Boczek w kwadratowe
ClauditteMissCookingciepłe dni szukamy szybkich obiadów. Najszybciej oczywiście przygotować coś z drobiu. SKŁADNIKI: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki Primerby bazyliowej WYKONANIE: filety marynujemy w bejcy paprykowej (oliwa z oliwek, czosnek,vegeta,pieprz,papryka słodka i ostra w proszku) najlepiej dobę, masło roztopić na patelni, pokroić
Kuchnia Beatyprofil Zante Magic Tours na Facebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad
Mój Smak na ŻycieSezon grillowania w pełni, więc kolejna odsłona skrzydełek grillowanych. SKŁADNIKI: 10 skrzydełek z kurczaka MARYNATA: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku ze świeżego imbiru lub marynowanego(ja użyłam tego drugiego) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Kuchnia BeatyUpały doskwierają. Na termometrze już ponad 30 stopni. Dlatego na obiad podaję proste i zdrowe dania, np. młode ziemniaczki z pyszną surówką. Dla bardziej głodnych domowników oczywiście do tego kurczaki ala'KFC . A co u Was było dziś na obiad? Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej lub innej 3 młode marchewki 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka garść bazylii zielonej garść bazylii fioletowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz sól SOS: 1/2 szklanki śmietanki 3 łyżki białego wina 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego Filety pościnać w najgrubszym miejscu aby były jednakowo grube lub rozbić do jednakowej grubości. Dokładnie posolić
harrisaDelikatne mięsko w sosie śmietanowym z dodatkiem miodu. Pyszne, łatwe i mało pracochłonne danie, w sam raz do ziemniaków, ryżu lub pieczywa. 1 podwójna pierś z kurczaka 400 g gęstej śmietany 18% (używam z Piątnicy) kilka łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu naturalnego wegeta, pieprz czarny mielony Umyte mięso pociąć na paski, chwilę podsmażyć na rozgrzanym oleju
Praktyczna plQchnia po prostu Delikatny a zarazem aromatyczny, może stanowić świetną bazę do innych zup :) Składniki: Qchnia po prostu 1 korpus z kurczaka 4 skrzydełka drobiowe 3 litry zimnej wody 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe około 7 ziarenek ziela angielskiego około 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety sól do smaku posiekana natka
Qchnia po prostuBlok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron
Tradycyjna Kuchniaindyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka chili
Kuchcik gotujewywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów
Marta Gotuje