kurczaka - 7456 przepisów (strona:343/498)

Zupa z kaszą jaglaną 153

owijamy w koc i trzymamy w ciepłym miejscu przez godzinę. pierś drobiowa włoszczyzna kasza jaglana koperek sól i pieprz Gotujemy wywar (  TUTAJ  ) z piersi kurczaka. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Następnie dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną (pamiętając, że kasza podwoi swoją objętość), gotować do miękkości. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Atlas Smaków
Zupa z białej kapusty 142

udko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki

Atlas Smaków
Skrzydełka w miodzie 132

skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej

Atlas Smaków
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 182

Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa  Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii

Atlas Smaków
Zupa literkowa 'Marta mówi' 170

Marta coś mówi mówi mówi wciąż (Co tam piszą? Co dziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć

Atlas Smaków
Mazurek marcepanowy 154

mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Pieczone udka z kurczaka 180

Składniki: Udka z kurczaka Przyprawa do drobiu Papryka słodka i ostra Majeranek Czosnek Sól i pieprz Przygotowanie: Udka umyć i dokładnie oczyścić. Obsypać przyprawami i natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Do blaszki włożyć folię aluminiową i zawinąć w niej udka. Piec ok. 40  minut w temperaturze 180 C. Podawać z tym, co lubimy najbardziej

The Sweet Damsel
Pasztet z królika 156

Składniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i  bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem

The Sweet Damsel
OLEJ RZEPAKOWY tłoczony na zimno - recenzja 91

sałatek. Smakuje mi dużo bardziej niż oliwa z oliwek i jestem pewna, że zagości na długo w mojej kuchni :) Dziś użyłam go do przygotowania   kolorowej sałatki z kurczakiem Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o firmie  Biooil Laboratorium zajrzyjcie    TUTAJ . Na  stronie  firmy, możecie również znaleźć również ciekawe przepisy z wykorzystaniem oleju rzepakowego. Myślę

The Sweet Damsel
Tajska zupa krewetkowa 181

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili

Taste Therapy
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 149

Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.   Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie

Pyry na Gaz
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 231

roku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony

SzczyptaSmaQ
Szybka chinszczyzna z kurczakiem w panko 263

Szybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 181

Dużo osób nie lubi wątróbki. Dzisiaj spróbuję Was do niej przekonać. Przygotowałam pyszne kotleciki z wątróbki. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 202

dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do  mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka

Kuchenna Kontrrewolucya