Składniki: słoiczek selera konserwowanego niteczki, puszka ananasa, puszka kukurydzy, jeden zielony ogórek, cztery ugotowane jajka, kawałek żółtego sera. Można jeszcze dodać wedle uznania pokrojoną wędlinę np.piersi wędzone z kurczaka. Ananasa i selera odsączyłam z zalew, żeby nie puściły w sałatce zbyt dużo soku. Dodałam kukurydzę konserwową. Odsączonego ananasa pokroiłam. Jajka powędrowały do reszty składników. Obranego ogórka przekroiłam wzdłuż, odkroiłam środki
potrawyregionalnemrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka
potrawyregionalnekupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir
potrawyregionalneangielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy. I zupka zacierkowa
potrawyregionalneminut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI
potrawyregionalnesolą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty ( przepis na surówkę znajdziecie TU ) i grillowaną piersią z kurczaka. Smacznego
potrawyregionalnewspaniała na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych
potrawyregionalnepapierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz. Polałam je sosem. Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI
potrawyregionalnepoziom cholesterolu. Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej
potrawyregionalnesię przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki oliwy
potrawyregionalneprzeróżne warzywa. Najważniejsze, żeby używać sezonowych! Jest wiele przepisów na tę pyszną warzywną zupę. Podstawową zasadą jest wywar. Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu, co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową
potrawyregionalnesmacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
potrawyregionalnePolałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO
potrawyregionalneświeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki
potrawyregionalneprosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam
potrawyregionalne