Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo(...)spinać. Składniki: 2 udka kurczaka 1 duża cebula 350 - 500 g pieczarek (w zależności od wielkości udek sól pieprz oliwa papryka ostra i słodka oregano czubrica ziemniaki wykałaczki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda wyparuje. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, oregano, solą
Mama Gotujedania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza(...)patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia
Kulinarne zapędy KokosaObłędnie pyszne danie na obiad, które przygotujemy bardzo szybko. Składniki: ok 200 g makaronu penne lub innego ulubionego pierś z kurczaka cebula marchew mała cukinia sól i pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki bulionu pół szklanki mleka ok 150 g sera z niebieską pleśnią ok, 150 g sera żółtego gałka muszkatołowa, pieprz biały, kurkuma Przygotowanie Makaron(...)podsmażamy na patelni, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Po jakiś 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Warzywa z kurczakiem zalewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i podsmażamy mieszając, aż mąka się zezłoci. Następnie wlewamy
e-PrzepisyKulinarnebędzie można odgrzać następnego dnia na obiad. I voila, jest cukinia z pysznym, lekko serowym farszem. Składniki: - 2 niewielkie cukinie - 50 g kaszy kuskus - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 g gorgonzoli - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - Olej z suszonych pomidorów - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinię przekrajam wzdłuż na równe połowy, łyżeczką wydrążam środek zostawiając ok. pół(...)szklę drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaję pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii, dodaję sól i smażę aż woda odparuje. W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków
Cook&LoveSkładniki(2 porcje): - spory pojedynczy filet z kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy(...)dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10-15 minut aż kurczak przestanie być surowy
Cook&Lovepozostaje ten sam. Tak więc do dzieła, obiad to szybki i syty. Może nie na takie upały, bo mocno rozgrzewa :) Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam(...)minut, więc małe kawałki zrobiłyby się suche i gumowate). Gdy cebula się zeszkli dodaję fileta, obsmażam z każdej strony ograniczając mieszanie zawartości patelni do minimum (najlepiej przewrócić kurczaka potrząsając patelnią, lub delikatnie, za pomocą drewnianej łopatki). W tym czasie kroję pomidora, gdy kurczak zamknie się z zewnątrz dorzucam go na patelnie i dolewam mleczko kokosowe. Dodaję curry, dwie łyżki sosu
Cook&LoveSkładniki: - 300 g dowolnego makaronu (u mnie "oponki" jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając(...)gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ważne, żeby był al'dente). 3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby dolewam więcej. Ważne jest aby filet równomiernie rozłożyć na patelni, a mieszanie
Cook&LoveSkładniki – porcja dla czterech osób: 700 gram piersi z kurczaka, 100 gram pesto, 400 ml śmietanki 30% 270 gram sera feta, 1 ząbek czosnku, masło do smażenia, sól, pieprz do smaku. Krok 1 Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle. Krok 2 Ser feta kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, łączymy pesto(...)śmietanką. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie usmażonego kurczaka, następnie dodajemy ser feta i czosnek. Całość zalewamy mieszanką pesto. Krok 4 Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez 20 – 30 minut, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
Coś bym zjadłaSkładniki na 4 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (ok. 360g) 1 duża marchew (ok. 100 g) 1 średniej wielkości żółta papryka (ok. 230 g) 1 mała puszka kukurydzy bez dodatku cukru (140 g po odsączeniu) 1 duża cebula (ok. 100 g) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 1 puszka pomidorów bez skórki razem z sokiem(...)ostra papryka, kminek, zioła prowansalskie 2 woreczki kaszy jaglanej/ryżu basmati (200 g) *Nada się też mąka ziemniaczana, ryżowa, ewentualnie pszenna - z innymi nie próbowałam 1. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 3 x 3 cm. Marchewkę pokroiłam w "ćwierć plasterki", paprykę w wąskie paseczki (ok. 0,5cm x 3cm), cebulę w pół plasterki. 2. Na głębokiej patelni
Vroblewska-fitlifeporcji: 2 puszki mleka kokosowego House of Asia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra(...)łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej tak aby od razu jeden po drugim wrzucać do garnka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną
Jemy Pijemycudownie przelać na talerze uczucia i uwielbiać robić to co się robi. Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki(...)pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Szczypta chilli Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy
VioletoweKucharzeniewiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki(...)pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * por – 1 szt * pieczarki – 5 szt * śmietana kremówka – 200 ml * parmezan – do posypania * sól, pieprz – do smaku * mąka do obtoczenia
Ostra na SłodkoPodobno obiad bez mięsa to nie obiad, dlatego KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM z dodatkiem czosnku na pewno sprosta Waszym wymaganiom! Artykuł Kurczak w sosie cytrynowym pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazineCzerwone curry z kurczaka [PRZEPIS]– ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA
Jakugotujesz.ploryginalne w smaku danie, które Wam polecam na zdrowy i pyszny obiad. Składniki (porcja dla 2 osób): 1/2 szklanki czarnego ryżu House of Asia 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 seler 1 średnia cebula 1 marchewka łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego House of Asia 1 łyżeczka curry odrobina pieprzy cayenne garść rodzynek natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz, przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego
Cynamonowe szczęście