kurczak - 40214 przepisów (strona:2183/2681)

Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 173

filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła 1 łyżeczka mąki pieprz 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej świeży szczypiorek do dekoracji przygotowanie Przygotować warzywa. Por oczyścić

Stare Gary
Białe gazpacho 149

przepis ze strony  Eating Well składniki (4 porcje) 300 g  ogórków  400 g  zielonych winogron 1 kromka białego chleba, skórka odcięta 2 szklanki bulionu z kurczaka  1  melon pozbawiony pestek i skórki 1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni  3  ząbki czosnku 2 łyżki oliwa z oliwek

Stare Gary
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 193

średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona 600 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano

Stare Gary
Zupa pomidorowa z wolnowaru 199

pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości 1 łyżeczka  papryki w płatkach 1 łyżka soli 1 kg  pomidorów obranych 1 l bulionu z kurczaka  - gorący 10  liście bazylii (oraz więcej do dekoracji) gałązka lubczyku świeżo starty parmezanu do podania  przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć w misie wolnowaru

Stare Gary
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 180

świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała papryczka  jalapeno, posiekana, nasiona  usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka 4 szklanki bulionu z kurczaka ok 350 g  czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę  1 szklanka śmietany kremówki ok 350 g ziaren  kukurydzy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 liść laurowy przygotowanie

Stare Gary
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 180

kolendry 1/2 łyżeczki  mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750  ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim

Stare Gary
Makaron z sosem buraczkowym 180

składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku  1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka  1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g  makaronu   sól i świeżo zmielony pieprz  jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą  świeżo starty parmezan do posypania przygotowanie

Stare Gary
Kasza jaglana w warzywach julienne 158

danie zamienia się w małe dzieło sztuki :) Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa. Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :)    Przepis na 4 porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka

Kraina Miodem Płynąca
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 177

jest z rozbitego płata  cielęciny  oraz  szynki , z dodatkiem szałwii,  zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego  wina . Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :) Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna

Kraina Miodem Płynąca
Zupa meksykańska 202

Pikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI: 2l rosołu drobiowego mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka

Kto ugości moich gości?
Kurczak z ananasem i orzeszkami 174

razem propozycja typowo obiadowa. Dość szybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości. SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 25 dag pieczarek 1 puszka ananasa 1/2 puszki kukurydzy 50 g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć.  2. Pieczarki pokroić

Kto ugości moich gości?
Sałatka z granatem i rukolą 463

Składniki : połowa opakowania 125 g rukoli połowa granatu ( bo mój był duży ) pojedynczy filet z kurczaka olej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprz Przygotowanie : Granat obrać, rukolę przebrać jeśli jest potrzeba i umyć Fileta po umyciu i osuszeniu pokroić w dość drobną kostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyć Wszystkie składniki połączyć

Proste Potrawy
Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami, porem i serem 402

upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK 2 filety z kurczaka 200g pieczarek por (biała część) 1/2 kostki rosołowej 1 szklanka gorącej wody 100g startego żółtego sera

Szefowa kuchni
Balotyna z kaczki 323

Galantine of duck Składniki. 1 kaczka 10 dag wątróbka z kurczaka 25 dag mięso z indyka 1 bułka namoczona w mleku 15 śliwki suszone 50 ml śmietana 36% 1 jajko gałka muszkatołowa majeranek vegeta sól pieprz  Wykonanie. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone

Kulinarny karnet Christophera
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 239

morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ