nadrabianie zaległości. Dzisiaj będzie obiadowo w nieco orientalnej odsłonie dla tych co kochają zapach i smak curry oraz kurkumy. Składnik dla 4 osób: - 1 kg mięsa z piersi kurczaka - 1 puszka mleczka kokosowego - 3 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki curry - 3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 3 papryczki chili peperoncini, możecie ją zastąpić papryką w proszku - pieprz(...)odłożyć do lodówki na godzinę. 3. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić lub rozgnieść. 4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub kaszą jaką lubicie
Apetyczna babeczkaprzez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził(...)palce i zjeść. Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych w plastry. Jeśli nie użyjecie całego sosu – schowajcie go w szczelny pojemnik. W lodówce może poczekać 5-7 dni. JAK TO ROBIŁ CAESAR Caesar swoją sałatkę mieszał na oczach gości
Karo in the KitchenLekka i smaczna sałatka,idealna na kolację. 100 g makaronu w kształcie ryżu 200 g wędzonego filetu z kurczaka 2 świeże ogórki 5 rzodkiewek mała puszka kukurydzy kilka gałązek świeżego koperku 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Makaron ugotować,odcedzić i wystudzić. Ogórki obrać,pokroić w kosteczkę. Rzodkiewki również.pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy(...)filet z kurczaka pokroić w kostkę. Majonez połączyć z przeciśniętym czosnkiem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać posiekany koperek,doprawić solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia ElkiIdealna pora na drugie śniadanie. Przybywam więc z propozycja na świetną sałateczkę. Znajdziecie w niej mnóstwo dobroci, na pewno Wam zasmakuje Składniki: 30 dag piersi z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie małe pomidorki koktajlowe- ok 10 sztuk garść rukoli cebulka dymka szczypiorek z jednej cebulki 1 ogórek 6 sztuk mini kukurydzy sól, pieprz olej lniany Wykonanie: *Pierś(...)kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy słodka papryką, ziołami prowansalskimi, obsmażamy na oleju, osączamy. *Rukole drobno siekamy, tak samo postępujemy ze szczypiorkiem i dymką. Pomidorki przekrajamy na połówki, ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, a kukurydzę w grubsze plastry. Wszystko razem mieszamy w salaterce, oprószamy do smaku solą , pieprzem, polewamy niewielka ilością oleju lnianego
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz Przygotowanie: Papryczkę chili posiekać … Czytaj dalej Udka ketchupowo-majonezowe
czarrna od kuchniwszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula szalotka, pomidor, ogórek i kawałek sera feta. Składniki na 2 porcje: 2 nieduże piersi z kurczaka 1/2 niedużej cytryny (starta skórka i sok) 1/2 łyżki miodu ( u mnie miód gryczany ) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz sól(...)żadnej filozofii, trzeba z gałązek tymianku poobrywać same listki, cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, przecisnąć przez praskę czosnek, wlać miód, oliwę i wszystko wymieszać. Piersi z kurczaka należy oczyścić, opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, a następnie polać z każdej strony marynatą. Mięso piekłam w temperaturze 190 stopni przez
Blondynka Gotujeocena: SMAK: Jak dla mnie genialny, nie czuć chemią , nie jest za słodki , fajny delikatny smak , wyczuwalne są przyprawy , papryka oraz słodycz ananasa. OCENA 5/5 ZASTOSOWANIE: Marynata - marynowałam kurczaka i rybę w obu przypadkach marynata się sprawdziła. Mięso jak i rybę piekłam w rękawie w piekarniku, Produkt przeszedł smakiem marynaty. OCENA 5/5 Dip- idealny do mięs, kanapek, warzyw(...)formie nie spływał z warzyw , fajnie się komponował. Natomiast jako dip jest za płynny. OCENA 3/5 Glazura- jako glazura na kurczaku idealna, nie przypala się , zachowuje swoje wartości smakowe. OCENA 5/5 Sos na surowo- w tej formie ja osobiście najbardziej ten sos lubię. Dawałam go do upieczonych w piekarniku frytek z warzyw , do tortilli czy kanapek. IDELANY
Gotowanie Patkiburgery drobiowo-kokosowe! Zachwycające i niecodzienne połączenie smaków zamknięte w niby zwykłym burgerze. Smak kokosa jest lekko wyczuwalny, dodaje egzotyczny posmak. Składniki na 2 burgery: 1 duży filet z kurczaka lub dwa małe 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki kokosowej 1/2 małej puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka musztardy Olej(...)kokosowy do smażenia Sałata, ogórek konserwowy, cebula Przygotowanie: Kurczaka mielimy. Ugniatamy z curry, sosem sojowym, mąką kokosową i łyżką mleczka kokosowego. Formujemy dwa kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Resztę mleczka kokosowego łączymy w miseczce z musztardą i ketchupem. Bułki kroimy na pół, spód smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego. Układamy sałatę, cebulę i ogórka konserwowego. Nakładamy kotlety
CzarnawisienkaSztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek i ziemniaki ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi(...)kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia żaroodpornego, na dno nalej wody, przykryj i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Pomidora pokrój w ćwiartki, dodaj olej, szczypior i dopraw. 5. Mięso zjedz z puree
Powiedz dietom nieżycie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść
Smaki Ewydużego kawałka mięsa, proponuję wam szaszłyki. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki : 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę : łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki
PatiGotujeSoczysty i aromatyczny kotlet a'la devolay, z podsmażanymi pieczarkami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pieczarek sól pieprz garść siekanej natki pietruszki olej Panierka: 1 jajko + sól i pieprz mąka bułka tarta Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju lub oliwy. W międzyczasie pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy. Farsz nie może być(...)mdły. Pieczarki podsmażamy, aż wyparuje z nich woda. Do podsmażonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki i podsmażamy jeszcze 1 minutę. Farsz studzimy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem. Woreczek ułatwia rozbicie miękkiego mięsa drobiowego, bez jego uszkadzania. Rozbite płaty mięsa, z obu stron, solimy i pieprzymy. Na mięso nakładamy pieczarki. Mięso rolujemy
Smak mojego domuLekka i orzeźwiająca, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu - jedynie 4 składniki i 10 minut pracy! Idealnie pasuje do dań z grilla, np. do karkówki lub piersi z kurczaka, a także do obiadu - u mnie idealnie sprawdziła się z pieczonym kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami 😋 Można podać ją również samą z grzankami. Dla mnie to sałatka uniwersalna. Mogłabym jeść
Kuchnia MagdaLenyudźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki, sól, pieprz. Marynata: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3-4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy extra vergine Dodatkowo: opcjonalnie 1-2 łyżki masła. Niby prosty przepis, ale odpowiedni dobór przypraw do marynaty(...)takim kurczaku, jest niezłą sztuką. W stosunku do oryginalnego przepisu podwoiłam jedynie ilość przypraw w marynacie, żeby dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa. Udka najlepiej zamarynować wcześniej, np. poprzedniego dnia i trzymać w lodówce, wtedy mięso lepiej przejdzie przyprawami. Udka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek
Świat Domowej Kuchnisamemu, jednak czasami po prostu nie chce się. Po prostu ciepło na dworze, działka, spacery i zwykłe leniuchowanie, daje się we znaki :P Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 puszki pieczonej fasoli w sosie pomidorowym (po 400 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 cebula starty parmezan(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy przyprawami. Do naczynia żaroodpornego przelewamy fasolkę, na niej układamy pałki kurczaka, posypujemy posiekaną cebulą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C. Pieczemy 35 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy 10-15 min. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchen