zupa jest lekka, pachnie wiosną, latem:). Chyba nawet mogę określić ją mianem mojej ulubionej spośród zup, które dotychczas gotowałam. Polecam! 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 300g fasolki szparagowej 2 młode marchewki 1 pietruszka 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew(...)pietruszkę skrobiemy, wraz z porem kroimy w plasterki. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy. 2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Szefowa kuchniDopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle porcja została) i wyszły pyszne pierożki. Nie będę się powtarzać z przepisem na ciasto, bo jest zamieszczony tutaj . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepewno będą smakować. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 1 polędwica wieprzowa 1 pęczek botwiny 1 kulka mozzarelli 100 g makaronu muszelki mini Lubella sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej rzepakowy Polędwicę kroję na plastry 2,5 cm grube. Rozbijam delikatnie przez folię tłuczkiem albo ręką. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Z liści botwiny odrywam grubą łodyżkę która przechodzi przez
wesoła kuchniaobsmażam, a mimo to wychodzi soczyste. Do tego duża porcja pieczonych warzyw, których zestaw i proporcje skomponujcie sobie sami wedle własnego gustu i tego czym akurat dysponujecie. Kurczak i warzywa , doprawione aromatyczną mieszanką ziołową, zyskały niezwykły smak i zapach. Mimo dodatku oleju do marynaty całość wyszła raczej dietetyczna. Myślę, że taki obiad spodoba się Wam i Waszym domownikom
Smaczna Pyzazmieniłam.Podaje więc link do oryginalnego przepisu. Połączenie ananasa z suszonymi pomidorami jest naprawdę ciekawe, pyszne naprawdę warte spróbowania. składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka / kurczaka 2 łyżki pikantnego ketchupu łyżeczka oregano szczypta kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki tartej bułki sól pieprz Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki. Usmażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. składniki
cukrem pudrem posypanesmak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy(...)delikatesowa- ważne!) tłuszcz do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę szparagową. Potrawkę zabielamy śmietaną. Dodajemy
Pobite gary BarbaryDziś obiad na szybko. Wystarczy pierś z kurczaka, trochę warzyw i gotowe. Bardzo lubię takie warzywne mieszaniny, za to mój mąż, nie koniecznie :) Muszę przyznać, że dziś nawet za bardzo nie marudził, chyba w tym upale mu się nie chciało :) Składniki: 2 piersi z kurczaka pojedyncze 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 marchewka garść pomidorków papryczkowych 1/2 puszki
Agusiowe smakołykiPoula Valdemara Nielsena. Odpowiednio wyważone składniki z ekologicznych upraw, specjalnie wyselekcjonowane mięso, zioła i oleje z prywatnych eko plantacji... czego chcieć więcej?! W składzie karm znaleźć można KURCZAKA I OWOCE MORZA. Dlaczego? To świetne źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kurczaki pochodzą z wolnego wybiegu, a ryby i kryl są wolne od zanieczyszczeń. JABŁKA I WARZYWA
Czarnawisienkazupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody(...)gotujemy w nim przez 45 min podudzia kurczaka sukcesywnie zbierając „szumowiny” z jego powierzchni. Obieramy i kroimy w kostkę (lub jakkolwiek lubimy) warzywa. Po 45 min doprawiamy 4-5 liśćmi laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki
Ania i Marcin gotująChciałabym zaproponować dziś sałatkę z kurczakiem wędzonym. Jest dość lekka i zaspokoi gusty smakowe najbardziej wymagających. SKŁADNIKI: 1 duże udko wędzone z kurczaka seler w zalewie octowej 320 g 5 jajek ananas z zalewy lub świeży pieprz grubo mielony płatki migdałów granat 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z ananasa WYKONANIE: udko, ananasa i jajko kroimy w kostkę
Kuchnia Beatyteż przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej i jajek. Stripsy(...)schabu podałam z dodatkiem tartych buraczków. Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól. Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZasiadł przed talerzem smażonego kurczaka, groszku, rzepy, smażonych zielonych pomidorów, chlebem z mąki kukurydzianej i mrożoną herbatą." Cytat pochodzi z książki "Smażone zielone pomidory". Moim pierwszym zamiarem było przygotowanie całego zestawu, ale ostatecznie zdecydowałam się tylko na rzepę z groszkiem. Okazało się, że świetnie do siebie pasują i z całą pewnością są idealnym dodatkiem do smażonego kurczaka. Surówkę przygotowałam
zadanie-gotowanietrochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy. Do wykonania kiełbasy słoikowej wykorzystałam zestaw "Słoikowa" od Tradismak . Składniki: * 1 kg mięsa z udek kurczaka (waga mięsa bez kości i skóry) * 1 łyżeczka płaska soli * 1 płaska łyżeczka peklosmaczku (soli peklowej) * 1 łyżeczka przyprawy kiełbasa wiejska * 1 łyżeczka płaska żelatyny spożywczej(...)kilka ziarenek świeżo zmielonego pieprzu zielonego Wykonanie: Mięso z udek kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, sól peklową, i pieprz i wszystko wymieszać. Mięso wkładać do słoików do 3/4 ich wysokości. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość pokrywek. Gotować około 1 godzinę i drugiego dnia około 30 minut. Zimne słoiki wstawić do lodówki
Zrób to smacznieKolejna zupka..podobna do tej zupki [klik] , tylko, że ta jest bez brokuła i zamiast domowych kluseczek dałam kupne zacierki. 1 pierś z kurczaka mieszanka warzyw pociętych w drobne słupki [ u mnie mieszanka chińska] domowa vegeta sól, pieprz listek, ziele sos sojowy ciemny 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana koperek zacierki Pierś z kurczaka pokroić , wymieszać z przyprawami
Moje domowe kucharzenieFrytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też
Kuchnia Bazylii