Składniki: 2 piersi kurczaka 5 gałązek selera naciowego 6 łyżek żurawiny suszonej 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przepis: Piersi kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Seler naciowy kroimy w kostkę. Dodajemy go do ostudzonego kurczaka razem z żurawiną
Emcia PichciSkładniki: 3 szt. udka kurczaka 1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat 2 łyżki oleju 0,5 kg ziemniaków 2 papryki 1 bakłażan Przepis: Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem
Emcia PichciSkładniki: 3 piersi kurczaka 1 jajko 70 g panierki pikantnej Prymat Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat ok. 2 łyżeczki Olej do smażenia Przepis: Pierś kurczaka obmywamy i nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 30 minut. Następnie w rozbełtanym jajku maczamy z każdej strony i obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowane piersi, układamy na patelni z rozgrzanym olejem(...)smażymy do zarumienienia z każdej strony. Wspaniałymi dodatkami do chrupiącego kurczaka są frytki i kiszony :) raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki zestaw :) Przyprawa do drobiu po myśliwsku świetnie się spisała, naprawdę! Dodała mięsku fajnego zapachu i smaku. Panierka z pikantnej bułki tartej to strzał w 10! Jest faktycznie pikantna! Pycha :) insertCookd("47ce4fb177ea5a960f54c981c4f7da15
Emcia PichciSkładniki (na 2 -3 osoby) : 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 8 łyżek wiórek kokosowych Szczypta cukru Olej do głębokiego smażenia Przepis: Do miski przesypujemy mąkę, sól, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, dolewamy mleko oraz wbijamy jajko.Ciasto dokładnie mieszamy (ma być dość gęste). Pierś kroimy(...)paski o grubości ok. 1 cm, a następnie w kostkę. Pokrojoną pierś dodajemy do ciasta i całość mieszamy, tak aby ciasto pokryło kurczaka. Olej nagrzewamy do 160C i łyżką nakładamy kawałki kurczaka. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po wyciągnięciu z oleju osuszamy kąski na ręczniku papierowym. Podajemy z ryżem lub ulubionym dipem. insertCookd("c120f66b2608b434fa4bacded8ee386e
Emcia PichciPrzepis na te pyszne kotleciki dostałam od przyjaciółki :) Chwała jej za to! Składniki (na 2-3 osoby): 1 podwójna pierś kurczaka 1 mała cebulka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Olej do smażenia Przepis: Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Cebulkę również kroimy na drobną kosteczkę(...)dodajemy do kurczaka. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, paprykę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce na minimum 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy po ok. 2 łyżki i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Po usmażeniu kotleciki osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. insertCookd("4b308a99c36528e8b0bc6024dcc3b452
Emcia PichciMarchewkowa wersja kotlecików z kurczaka :) Z przepisu wychodzi ok. 7 kotlecików. Składniki: 1 duża marchew 1 cebula 1 duża pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia Przepis: Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. Pierś myjemy i kroimy(...)kostkę. W misce łączymy składniki tj. marchew, cebulę, pierś kurczaka, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy ok. 2 łyżki powstałej masy na rozgrzany olej i smażymy ok. 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu (do złotego koloru
Emcia PichciCzas przygotowania: ok.40 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie: Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej(...)wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi: Polecam podawać filety
Gorący kąsekCzas przygotowania: 30 minut Składniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm(...)godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często
Gorący kąsekCzas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 3 łyżki oleju 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych 2 awokado na sos 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu z wina 4 łyżki oleju 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć(...)posiekane orzeszki i prażyć przez około 8 minut. Składniki na sos wymieszać, awokado pokroić na plastry i polać je wcześniej przygotowanym sosem. Obok przygotowanego awokado położyć wysmażoną pierś z kurczaka i posypać orzeszkami
Gorący kąsekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotleciki z piersi kurczaka to trochę inna odmiana tradycyjnych kotletów drobiowych. Siekany kurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo(...)blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania. Post Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z makaronem, kurczakiem, brokułem, pomidorami, kukurydzą i mozzarellą. Bardzo smaczna zarówno na obiad jak i kolację. Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla na zapiekankę wg Pascala, którą lekko zmodyfikowałam. Zamiast boczku dałam pierś z kurczaka i wzbogaciłam ją o dodanie kukurydzy. Polecam. Post Makaronowa zapiekanka(...)kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebrew pozorom jest ekspresowa w wykonaniu. Do quesadilli podałam dwa dipy. Jeden mojego wykonania, a drugi -nowość z firmy Delecta „Party Dip Meksykański”. Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat S kładniki: 2 piersi z kurczaka sok z połowy limonki(...)lodówce. W ten sposób bardziej przejdzie aromatem przypraw. Pomidora kroimy w dość grube plastry, papryki w podłużne paseczki, a papryczkę chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka przez 5 minut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona. Smażymy kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Odstawiamy gotowe mięso na bok. Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy
Mania Gotowaniatradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są również ciekawą alternatywą dla kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania. Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki(...)suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę
Mania Gotowaniaskładników, w tym specjalne gatunki papryki chili – poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren(...)minut, na małym ogniu, kontrolując, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. K awałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub po prostu samo
Mania Gotowaniamoich ukochanych smaków. Oczywiście wyszło rewelacyjne, a co najważniejsze jego przyrządzenie jest banalne, potrzebujecie jedynie 15 minut i obiad gotowy. Idealna propozycja również na lunch w pracy. Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek(...)łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania. Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem
Mania Gotowania