ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczona ricotta z gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem
Moja smaczna kuchniaaromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam. Składniki: Ciasto: 100 g zimnego masła 140 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%) szczypta soli Nadzienie: 200 g filetu z piersi kurczaka(...)pieprz jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz wierzchu ciasta) Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej). Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem
zadanie-gotowanieWymieszać. Po upływie godziny kurczaka wyjąć z lodówki i z woreczka, posmarować mieszanką ketchupu i majonezu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym/blasze do pieczenia i posypać bułką tartą. Naczynie żaroodporne/blachę do pieczenia przykryć pokrywką/folią aluminiową. Tak przygotowane ćwiartki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać pod przykryciem(...)przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać kolejne 7 minut, aż ćwiartki ładnie się zarumienią (należy uważać, aby nie przypalić bułki tartej). Ćwiartki podawać gorące, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 spore porcje kurczaka. Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i chrupiący. Źródło
Gospodyni Miejskavotes ) Zapiekanka „kurczak słodko kwaśny „ Zapiekanka kurczak słodko kwaśny ,, to trochę droga na skróty Czasami też tak trzeba , gdy jest potrzeba żeby obiad pojawił się szybko , a w dodatku musimy przygotować go dzień wcześniej . Dobrze jak korzystamy z własnych produktów i unikamy gotowców ale nie czarujmy się , każdy jest tylko człowiekiem i każdemu zdarzy się zgrzeszyć , jednym czekoladą(...)Następnie dorzucamy kurczaka , smażymy jeszcze chwilę i wlewamy sos słodko kwaśny , doprawiamy sola do smaku , doprowadzamy do wrzenia , zestawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Na dno formy do pieczenia wylewamy odrobinę sosu słodko kwaśnego z kurczaka i połowę śmietany , układamy na tym połowę ziemniaków . Teraz wykładamy farsz , czyli kurczaka w sosie słodko
Ogrodnik w podróżyZawsze i wszędzie Roladki z tortilli z pastą z pieczonego kurczaka i awokado. Dla mnie bomba, choć mój mąż uznał, że te są trochę suche i woli tradycyjne wersje, z warzywami do pogryzienia. Czyli jak zwykle – co kto lubi 1 op. tortilli (6 sztuk) 2-3 piersi kurczaka (ok. 500g) 1 awokado hass 1 czerwona cebula pęczek cebulki dymki(...)kwaśnej, gęstej śmietany 18% mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru granulowany czosnek sól, pieprz Oczyszczone piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem, mielonym imbirem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną papryką. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Przekładamy na kratkę i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-30 minut. Studzimy. Zimne mięso mielimy w rozdrabniaczu lub drobniutko
Smaki Na TalerzuNajlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!według schematu przygotowania tej zapiekanki, możecie przygotować różne wariacje. Zamiast mięsa mielonego podsmażony kurczak, zamiast kokardek, świderki, zamiast ementalera gouda itd. Przepisy na inne fajne zapiekanki znajdziesz tu: Z podanych ilości przygotujesz solidne naczynie do zapiekania potrawy która smakuje dorosłym i dzieciom. Jeżeli zostanie na następny dzień…nic nie szkodzi
kuron.com.plCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty po 6 plastrów szynki
Czerwień i błękitPrzepis na te pyszne zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu . Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;) Składniki na 2-3 porcje
Simply Foodroladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami. Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra musztarda (może być
Gotuj z Mąkązdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego
To co kochamczosnkowy to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa: do pałeczek kurczaka, skrzydełak, kiełbas a nawet szaszłyków. Do mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post
Magiczny Garnekrożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego! Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach
Kuchnia w czekoladzieminut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco
Luźna Kuchniaśrodku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny
Pasja Smaku