mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana(...)pewno, że dla domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku
Kuchnia Prezydentowejziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól pęczek świeżej bazylii Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę
ClauditteMissCookinglubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku). Cebulę obieram tylko(...)rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeKurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam bez bicia, że w pokoju miałam do dziś tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle(...)kolejny obiad z serii bardzo szybki w przygotowaniu. "Pomysł na..." przygotuje za Ciebie cały sos, a pieczarki zdecydowanie dodają potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę z brokuła, fety i kiełków rzodkiewki i wyszedł naprawdę bardzo smaczny obiad
Kraina Tysiąca Smakówhoryzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam. Jest późna(...)kościoła, wybierając odświętne ubrania. Tylko taty brakuje, bo dziś poszedł na ranną zmianę do pracy. Mama biega od pokoju do pokoju szukając zawieruszonego klipsa. W pośpiechu jeszcze nadziewa dużego kurczaka na rożen i szybkim krokiem idziemy wszyscy do kościoła. Wracając do domu już od drzwi unosi się niesamowity zapach, który uruchamia wyobraźnię o zrumienionej, chrupiącej skórce i soczystym kurczaku. Pośpiesznie
Wędrówki po kuchniJeśli więc macie dość filetów w panierce i wszelkich nuggetsów, to zachęcam Was do przygotowania tej wersji fileta :-) Na pewno Was nie zawiedzie :-) SKŁADNIKI 3 pojedyncze filety z kurczaka 3 plasterki sera topionego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz woda Filety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko(...)prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso pasuje do kaszy, ryżu lub ziemniaków
Czary - gary w kuchniDźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna(...)usypywanie serowych stożków na plastrach cukinii, z większą ochotą zjedzą danie przyrządzane własnymi rączkami. ----------- Podobne: Kotlety z cukinii z kalarepką Kotlety z boczników Placki z cukinii i ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodziewyfiletowanych udek. Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku słodka papryka sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy(...)zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą
Walijskie Pichceniewidelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy(...)złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z ziemniaczanym purée oraz mizerią. Purée ziemniaczane: ok. 6-7 średniej wielkości nieobranych ziemniaków (my używamy umytych, gotowych do gotowania) 2 łyżki masła ok. 3-4 łyżki mleka sól i pieprz praska do ziemniaków (bardzo ułatwia życie) Ziemniaki wkładamy do nieosolonej wody, gotujemy
Cooking Monsterzmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym(...)rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę
Kuchnia po mojemumięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty po 6 plastrów szynki i żółtego sera sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka , granulowany czosnek, zioła do pizzy posiekana natka pietruszki 1 niewielka mała cebula(...)dusić na małym ogniu. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać oregano i dusić do miękkości aż cały płyn odparuje. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Gorące roladki podawać na duszonej cukinii, z ziemniakami
Czerwień i błękitPEWNO. Mój półtoraroczny Syn jest w stanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji(...)odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem. Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed
Kuchnia po mojemuTakie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :) Składniki - 6 plastrów schabu - 6 plastrów szynki - 6 plasterków sera żółtego - 10 dkg sera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany(...)minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję z ziemniakami purre i surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródznajdziecie całą gamę naczyń Woll, nie tylko patelni, ale i garnków, woków i rondelków. Do Woll`a jeszcze wrócę, a teraz przejdę do przepisu. Składniki: 2 niewielkie filety z kurczaka ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej 3 ząbki czosnku 2 garści świeżego szpinaku 1/3 kostki sera feta świeżo zmielona sól ( u mnie różowa himalajska ) świeżo zmielony pieprz czarny kawałeczek masła Wykonanie(...)minut. Po tym czasie wystarczy wyciągnąć patelnię z piekarnika i flety wyłożyć na talerz. Ja jadłam z energetyczną sałatką z quinoa , a moje dziecko poszło w klasykę, czyli ziemniaki i sałata z ogórkiem i śmietaną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePolsce do ryb wciąż podchodzimy z rezerwą jedząc za to na potęgę wieprzowinę i kurczaki. To bardzo niepokojący trend który należy jak najszybciej przerwać by wprowadzić właściwą harmonię w naszym jadłospisie. Świeże ryby to źródło bardzo szybko przyswajalnego białka, pożądanych przez organizm tłuszczów i konkretnej dawki minerałów. W przeciwieństwie do mięsa nie zalegają one w jelicie grubym a do tego(...)środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut) 3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy na talerzu z ziemniakami z wody z pietruszką oraz kiścią świeżych winogron. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna