niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia włożyć do worka
To co kochampełne garści rukoli (ok. 100 g) - 60 g orzechów nerkowca/ pistacji/ ziemnych lub piniowych - ząbek czosnku - łyżka startego, długo dojrzewającego sera (np. parmezan, pecorino) - łyżka oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Grzanki: - pieczywo tostowe pełnoziarniste - pomidor - pierś z kurczaka - czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie Oczyszczony, pokrojony w plasterki filet zamarynować w posiekanym czosnku i pozostałych przyprawach. Odstawić do lodówki
Cook&LoveSkładniki: 0,5 kg fileta z kurczaka lub indyka 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki mąki pszennej 15 dag sera żółtego 3 jajka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej po szczypcie tymianku, kurkumy sól ,pieprz świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Por czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy
kgwjanczewoSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 1/2 łyżeczki cząbru 3-4 plastry ananasa 200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki sól kolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku
Prosto i Smacznie z Anetąpracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Filet pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki wszystkie
Kuchnia Beatyplacek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką
Z miłości do słodkościczarny świeżo mielony do smaku szczypta suszonej bazylii około 3 łyżki startego żółtego sera do podania posiekany szczypiorek * można wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej jakości polecam Wam te (klik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu
Słodkie okruszkismacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój. Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby do Was zajrzeć. Jutro i pojutrze nadrabiamy(...)ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż lub tortille (np. Develey) Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do fajity
Trufelkowoweszło już na stałe do naszego obiadowego menu. Dla urozmaicenia, raz je robię z kurczaka, a raz ze schabu. Z indyka też by wyszło:) Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu(...)szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe w środku. Moc palnika powinna być średnia. W taki sam sposób przyrządzamy cordon bleu z kurczaka
Posadzone i zjedzoneJeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słoika wsypać garść sałaty i połowę warzyw, następnie przełożyć kurczaka, drugą część warzyw i sałatę. Dzień 6. Omlet na słono z szynką i warzywami Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 50 ml mleka szczypta soli 20 g szynki 20 g sera żółtego 50 g papryki (zielonej, żółtej i czerwonej) 2 sztuki
KuchniaWeDwoje.plśredniej mocy palnika), pod przykryciem przez około 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przez kolejne 5 minut gotujemy bez przykrycia, aby sos lekko odparował. ROLADKI : Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy białe błonki i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy na pół, a grubszy kawałek dodatkowo w poprzek. W ten sposób z każdego filetu powinniśmy otrzymać trzy(...)sokiem z cytryny. Mieszamy i powstałą pastą nacieramy przygotowane wcześniej filety. Na każdym filecie kładziemy kawałeczki sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę ciasno owijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, wkładamy roladki z kurczaka i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, aż szynka się przyrumieni. Przewracamy na drugą stronę
cool and mintyAsparagus a gourmet feast. Składniki. 50 dag szparagi białe 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 10 dag mozzarella sól cukier 1 łyżka masła 1 łyżka
Kulinarny karnet Christopheraniektórych połączeniach jest smaczny, natomiast nie mam tak żeby wpychać go na siłę do wszystkich dań. Wolę inne sery. Nie mniej jednak jest jedna, szczególna postać w której go uwielbiam- sos! Od kiedy jadłam pierwszy raz w pewnej Tawernie grillowanego kurczaka z warzywami na parze i właśnie sosem z gorgonzoli i szafranem (przepis inspirowany tym właśnie daniem tu) oszalałam(...)patelnię i tłuszcz pozostawiam) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 3-4 minuty. Na tą samą patelnię wlewam mleko i dodaję pokruszoną gorgonzolę. Całość mieszam tak długo aż ser się rozpuści. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową polędwiczkę podaję z sosem, puree i surówką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakajzerka nie jest mi niezbędna, a dobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi
Brzuszki Łakomczuszkismaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta(...)bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy
Moniki Smakołyki