piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 papryka 2 marchewki 50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa(...)przygotowania: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. 2. Marchewki obrać, pokroić w plastry. 3. Paprykę pokroić w paski. 4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki. 5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem. 6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 piersi z kurczaka połowa niedużego brokuła 4 plastry sera żółtego przyprawa do drobiu olej Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, dzielimy na 4 kotlety. Każdy lekko rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. 3. Do naczynia
Kuchnia domowa Anirobię zapiekanki, bo troszkę przy nich roboty. Przepis znalazłam u Patrycji, polecam. Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka ryżu 2-3 łyżki oleju 300 ml wody 1 pierś z kurczaka 1 nieduży brokuł przyprawa do gyrosa 100 g śmietany 3 jajka 50 g tartego żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros
Kuchnia domowa AniZachęcam Was do przygotowania bardzo soczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól słodka mielona papryka zioła prowansalskie pieprz 2-3 ząbki czosnku (pominęłam) mleko Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami. 2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem
Kuchnia domowa Anisezamu3 lyzki oleju sezamowego lub rzepakowegokolendra lub natka zielonej pietruszkiWykonanie:obrac czosnek i imbir.Drobno posiekac.Wymieszac oba sosy,dodac miod i posiekany czosnek z imbirem.Marynata gotowaw marynacie obtoczyc kurczaka.Naczynie z kurczakiem i marynata przykryc folia spzywcza i umiescic na cala noc w lodowce.Dlugie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy,choc mozna rowniez marynowac 1-2 godzinynastepnego dnia piekarnik nastawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni.Pierwszy dzień(...)zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam.Składniki na 4 porcje4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety2/3 małe marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula1/1,2 l wody sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka ziela angielskiegogałązka lubczykunatka zielonej pietruszkiWykonanieopłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podwójny filet z piersi kurczaka150 g tartego żółtego sera400 g makaronu świderkiprzyprawa Kucharek300 g pieczarek250 ml śmietany 12%1 cebulaolej do smażeniaMakaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki.Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać mięso i pieczarki. Całość
Świat Domowej Kuchnidosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie
Świat Domowej Kuchniwiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeżeli
Świat Domowej KuchniPierś z kurczaka w pomidorach Składniki:(na 4 porcje)- 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)- 5/6 średnich pomidorów - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, majeranek, oregano, papryka ostraSposób przygotowania:1.Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.2.Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem
Gotuj Z MuzykąPodsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor.Mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUZupy zawsze gotuję na mięsie, czasem są to żeberka, czasem kawałek karkówki ładnie przerośniętej tłuszczem, a czasem po prostu kurczak. I wtedy powstaje problem: co zrobić z ugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która(...)jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennaProsty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej. Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem(...)plasterkami czosnku. Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki
Maminek kulinarnyBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki: -podwójny filet z kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt(...)serek naturalny 300 g -2 duże łyżki majonezu -kawałek świeżego ogórka -przyprawa tzatziki Kurczaka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą kebab-gyros i przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i pozostawiamy na ok. 15 minut. Świeżego ogórka kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy serek z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Dokładamy
Maminek kulinarnyPrzygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -2 jajka -2 szklanki mąki pszennej -2 szklanki bardzo zimnej wody -olej do smażenia Fileta płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie, wąskie paski. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem
Maminek kulinarny