Często zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad. Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach). Czas : 15 minut(...)Składniki: 4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości
Buniabaje w kuchniJest do pożywna i zdrowa zupa, idealna na zimowe po południa. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 duży brokuł 2 woreczki białego ryżu bułka tarta - do panierki 2 jajka - do panierki 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz łyżeczka curry natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia łyżka masła do smażenia Zupa: w rondlu(...)solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami
Bon Appetit MałgorzatyJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej(...)sól, 3 łyżki posiekanej kolendry pieprz cytrynowy sok z 1/4 limonki szczypta płatków chili chiński makaron albo makaron ryżowy szczypiorek oliwa z oliwek do smażenia Gotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry, czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony
Bon Appetit Małgorzatydzisiejszy słoneczny dzień :) Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 ogórek 2-3 pomidory siekany koperek siekany szczypiorek przyprawa do sałatek 1-2 łyżki oleju 1 duża pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. 2. Sałatę lodową drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora(...)kostkę. 3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę do sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze. 4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki. Smacznego
Kuchnia domowa AniDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak(...)paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski
W kuchennym oknie Ewysosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru.Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka:* pierś z kurczaka- 3 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół łyżeczki* ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki* pieprz- do smakuSos:* woda- 250 ml* miód- 4 łyżki* cytryna(...)łyżek) oraz skórka (1 łyżka)* imbir- łyżeczkaOpłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę).Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron.Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę.W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka.Zagotować i dusić na małym ogniu przez
Kraina Miodem PłynącaPomysł na danie przyszedł po przejrzeniu produktów jakie miałam w domu. Udało się stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe! Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Składniki: na ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych szklanka ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki(...)suszonego majeranku 2 łyżeczki kminku na farsz podwójny filet z kurczaka 250 g kaszy kuskus 4 łyżeczki octu balsamicznego 4 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilli ponadto oliwa do wysmarowania pergaminu i pierożków mąka do posypania blatu miseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu
Moja smaczna kuchniatartego sera żółtego 4 piersi z kurczaka przyprawa Gyroskukurydza w puszczceolej do smażeniaCiasto na naleśniki:750 ml mleka3 jajka300 g mąki Tym razem chciałam znaleźć jakieś danie z kurczaka, ale które nie wymaga żadnej dostawki w postaci ziemniaków. Dzięki temu wyszperałam doskonałe danie na zapiekane naleśniki. Alternatywnie można je serwować(...)Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kukurydzę odcedzić.Na naleśnikach ułóżyć kurczaka i kukurydzę. Zwinąć w ruloniki i ułóżyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i zapiekać w temperaturze 180°C przez około 10 min. Podawać ciepłe prosto z pieca. Inspiracja
Świat Domowej Kuchnipodwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem) 1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami(...)uwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu - to podzieliłam majonez na dwie wartwy, zamiast jednej - na górze sałatki. Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć kurczaka
Świat Domowej Kuchniwrapy.Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary.Do wykonania wrapów potrzebowałam:- 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli)- 200g piersi z kurczaka- 1 pomidora- kilku liści sałaty lodowej- 4 plasterków sera żółtego- sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz)Rozgrzałam patelnię teflonową(...)dodając tłuszczu.Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm.Umieściłam pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryłam mięso od góry.Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony.Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni
Z butelką mleczka w tlePesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty. Składniki na pesto: 1/3 szklanki orzechów nerkowca spora garść świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek parmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino) sól, pieprz Wszystkie składniki blendujemy albo ucieramy(...)moździerzu. Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu na obecny w nim parmezan. Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto
upichcicMężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;) Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny(...)potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem
Codzienna kuchnia niecodziennaKotlety z piersi z kurczaka są dość popularne w naszym kraju. Rzadko w którym domu nie jada się ich. Jest to prosta i dość szybka potrawa. I tutaj pojawia się pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem(...)używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś z kurczaka , masło , sól , pieprz - do smaku, jajko , bułka tarta , klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej. Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso
Codzienna kuchnia niecodziennamusztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny(...)szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek , 1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić
Codzienna kuchnia niecodzienna