proste i sprawdzone smaki. Polecam! 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży 200ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego oregano 1 filet z kurczaka 200g mozzarelli 200g świeżego szpinaku 1/2 puszki kukurydzy koncentrat pomidorowy sól, pieprz, bazylia, oregano 1. Mąkę mieszamy z solą i oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz(...)Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulę i palcami rozgniatamy na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy mozzarellą, kładziemy szpinak, kurczaka, kukurydzę. Posypujemy szczyptą bazylii i oregano. 5. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut
Szefowa kuchniczosnku, drobno posiekane zioła do pizzy olej do smażenia granulowany czosnek i papryka suszona do kurczaka Sos: zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry(...)półplasterki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć kurczaka, pomidory, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 240 oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół 15-17 minut, aż spód pizzy będzie lekko przyrumieniony
Czerwień i błękitrozpuszczonego miodu, na to wyłożyć mięso i zalać pozostałym miodem, można 'wysmarować' kurczaka palcami miodem, który ścieknie, tak aby cały kurczak był obtoczony miodem. Odstawić do lodówki na ok. 1-1,5h. Po tym czasie włożyć mięso do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 170* i piec ok. 20-25 minut. W między czasie polewać miodem, który będzie ściekał. Brokuła ugotować
chili & sugardanie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić(...)Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe
Monia miesza i gotujekolejny przepis na blogu z serii domowe wędliny. Na sklepowe wyroby niewiadomego pochodzenia i o wątpliwym składzie najlepszą alternatywą są domowe wędliny. Tym razem proponuję Wam wykorzystać filety z kurczaka, które po upieczeniu są pyszne, soczyste i aromatyczne za sprawą przypraw, zostały upieczone w torebkach aluminiowych z okienkiem, dzięki czemu widzimy mięso jak się piecze, do tego folia nie pozwala(...)albo w rękawie do pieczenia), zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra dół) o temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy filety z kurczaka. Przez okienko widać czy mięso jest zarumienione. Wyjmujemy mięso z torebki, jeśli chcemy wykorzystać mięso jako drobiową wędlinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaśle grzybami. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 120g masła 1 jajko 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 szklanki wody Farsz: 400g fileta z kurczaka 250g pieczarek 250g kurek 3 łyżki masła 1 por 250g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku lubczyk sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciasto: Z mąki, masła, jajka, proszku(...)włożyć do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie ostudzić. 2. Farsz: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około 8-10 minut. Pieczarki
Szalona Kuchnia Ewelinykawałki piersi. Z foli stwórz saszetki i do każdej przelej pozostałą w misce marynatę. Saszetki szczelnie zamknij i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut. Wkrótce pojawią się przepisy z tak właśnie przyrządzonym kurczakiem. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory
Fit&Fast Kitchenpageview'); -80 dag kurczaka ( zazwyczaj jest to połowa kurczaka ) -dowolna przyprawa ziołowa -1 dag oleju ( 2 łyżeczki ) - odrobina soli i pieprzu Kurczaka opłukać, natrzeć przyprawami, np. domową jarzynką olejem i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Najpierw piekę 10 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszam temp. do 180 i piekę kolejne 20 minut. Podawać z surówkami
Kulinarne przemysleniabułka tarta * sól, pieprz, papryka ostra * olej kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut ( do miękkości ). Wypłukaną dwukrotnie kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, studzimy. Do wystudzonej dodajemy bardzo drobno pokrojonego, upieczonego
Ostra na Słodkokurczaka przekroić wzdłuż. Do miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy(...)sera kroimy na 4 części. Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki. Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki. Smacznego
Moje pyszne gotowaniesosie okazała się tak pyszna, że powtarzałam ją już dwa razy w ciągu czterech dni ;) Danie zachwyca, polecam. Składniki na kurczaka pieczonego w warzywnym sosie: 4 pojedyncze piersi z kurczaka Vegeta Natur 1/2 łyżeczki ziół do drobiu 1 duża cebula 4 pieczarki kawałek czerwonej papryki (taki 5x5 cm) 2 łyżki kukurydzy z puszki 200 g śmietany 30% (słodkiej(...)powstałą marynatą nacieramy mięso, a następnie odkładamy na co najmniej 60 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu, grzałka góra dół. Na rozgrzanej patelni układamy piersi z kurczaka rumieniąc je z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w duże kawałki, a paprykę w niewielką kostkę. Usmażone
Rozpustne gotowaniezielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie nacieramy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Gdy mięso się piecze myjemy(...)środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Na półmisek wykładamy sałatę, plasterki i ogórka, jabłka, pomidorki i pokrojoną pierś kurczaka. Polewamy sosem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneBardzo lubię skrzydełka choć mięska na nich nie za wiele to lubię je obgryzać. Polecam dzisiaj moje ulubione z piekarnika. Po upieczeniu skrzydełka nabierają pięknej złocistej barwy. składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 5 łyżek marynaty teriyaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki płynnego miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki dodatki 2 woreczki ryżu, u mnie(...)Skrzydełka ułożyłam tak aby ta najcieńsza część tzw. lotka skrzydełka była pod spodem żeby podczas pieczenia się za bardzo nie spiekła. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1 godzinkę, funkcja termoobieg. Ryż ugotować. Na rozgrzaną patelnię wlać przecier, doprawić do smaku solą i cukrem jeśli potrzeba. Dodać ugotowany ryż
Monia miesza i gotujeprzyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Ja z reguły przygotowuję ją z kurczakiem, bo jest bardziej sycąca. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki 1/2 płaskiej łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką, dodawać po kolei(...)płatkami chilli i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni
Calzonella.comzawinięte w folię aluminiową - gotowe mięso jest soczyste oraz idealnie miękkie w smaku. Poniższe roladki podałam z frytkami, które wcześniej upiekłam w piekarniku. Składniki na 2 porcje (2 roladki): 1 duży, pojedynczy filet z piersi kurczaka 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 plasterki wędliny przyprawa do kurczaka (pikantna) sól, pieprz Filet umyć, osuszyć i przekroić na dwie części
Ugotować